Σήμερα και τα δύο τμήματα ξεκινήσαμε τον τέταρτο και τελευταίο θεματικό κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων: 2ος Θεματικός κύκλος, Φροντίζω το περιβάλλον με τίτλο “Θάλα-SOS-α χωρίς πλαστικά”.
Τα παιδιά του τμήματος 1, μας περίμενε στην τάξη ένα κόκκινο τυλιγμένο πανί, το οποίο ανοίξαμε με περιέργεια για να ανακαλύψουμε τι κρύβει. Προς έκπληξή μας, το περιεχόμενό του είδαμε ότι είναι σκουπίδια! Αναγνωρίσαμε ότι είναι όλα αντικείμενα που είτε έχουμε και χρησιμοποιούμε στο σχολείο είτε στο σπίτι μας. Έτσι, ξεκινήσαμε συζήτηση όπου επιλέγαμε ο καθένας από ένα αντικείμενο που το περιέγραφε και προσπαθούσε να μαντέψει το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο. Μέσα από συζήτηση, κάναμε εισαγωγή στην έννοια της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, με αφορμή ένα παιδί που είπε ότι «αυτά δεν τα πετάμε στα σκουπίδια, τα βάζουμε στον μπλε κάδο».
Έτσι, επεξεργαστήκαμε τον μπλε κάδο της τάξης μας και προσπαθήσαμε να διαβάσουμε τα υλικά που αναγράφονταν.
Παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο με μια ιστορία για την ανακύκλωση με τον Τίτο,
ώστε να διαχωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις τέσσερις βασικές κατηγορίες των ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί) και μέσα από τις ενσωματωμένες ερωτήσεις, να κατανοήσουμε μέσα από συζήτηση έννοιες που αφορούν στην ανακύκλωση και την αναγκαιότητά της για το περιβάλλον.
Παρακολουθήσαμε ένα ακόμα εκπαιδευτικό βίντεο όπου ο επιθεωρητής Μπλέκας,
μας βοήθησε να εμπεδώσουμε την έννοια της ανακύκλωσης και τη διαδικασία που ακολουθείται στα κέντρα διαλογής και στα εργοστάσια επεξεργασίας των συσκευασιών.
Επιστρέψαμε στις συσκευασίες που είχαμε επεξεργαστεί νωρίτερα και παίξαμε ένα κινητικό παιχνίδι ετοιμότητας, ώστε να τα κατηγοριοποιήσουμε. Αφού διαλέξαμε ο καθένας 1-2 αντικείμενα, περπατούσαμε ανάμεσα στα τέσσερα στεφάνια – κατηγορίες υλικών και με την παύση της μουσικής, έπρεπε να ρίξουμε τα υλικά στο σωστό στεφάνι, ανάλογα με τη λέξη που έλεγε η κυρία. Αφού ελέγξαμε όλοι μαζί το αποτέλεσμα και κάναμε διορθώσεις όπου χρειάζονταν, αντιγράψαμε τις λέξεις με τα τέσσερα υλικά (πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί) και τοποθετήσαμε τις καρτέλες μας στη σωστή ομάδα.
Επεξεργαστήκαμε στον διαδραστικό πίνακα κι έπειτα συμπληρώσαμε ατομικά ένα φύλλο εργασίας όπου, σαν σωστοί «Ανακυκλωσούληδες σε δράση», οδηγήσαμε τα υλικά στον σωστό κάδο ανακύκλωσης και κάναμε καταμέτρηση των συσκευασιών που τοποθετήθηκαν σε κάθε κάδο, γράφοντας τον αριθμό στα αντίστοιχα κουτάκια.
Τα παιδιά του τμήματος 2, ξεκινήσαμε συμπληρώνοντας φύλλο εργασίας στο οποίο καταγράψαμε τις εντολές που πληκτρολογήσαμε στη bee bot κατά τη χθεσινή μας δραστηριότητα-πατήστε εδώ προς το τέλος της ανάρτησης.
Το φύλλο εργασίας είναι δημιουργία της κας Ελένης.
Έπειτα παρατηρήσαμε ένα σωρό από σκουπίδια που μάζεψε η εκπαιδευτικός από την εκδρομή που πήγε στην εξοχή την Πρωτομαγιά. Πυροδοτήθηκε μια συζήτηση σχετικά με την προέλευση των σκουπιδιών και την ανάγκη να απορριφθούν στους κάδους. Αλλά σε ποιον κάδο; Τότε παρατηρήσαμε τον μπλε κάδο της τάξης και τα στοιχεία που αναγράφει. Το τοπίο τότε άρχισε να ξεδιαλύνει. Τι γίνεται όμως με τα σκουπίδια μας; Από ποιο υλικό είναι φτιαγμένα ;
Παρατηρήσαμε ένα ένα τα σκουπίδια που είχαμε μπροστά μας και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε από ποιο υλικό είναι φτιαγμένα βάση των χαρακτηριστικών τους (σκληρότητα, βάρος, υφή κα). Τα κατηγοριοποιήσαμε στις κατηγορίες πλαστικό, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο.
Έπειτα παίξαμε σε ομάδες και για εμπέδωση τα ομαδοποιήσαμε ξανά με κινητικό παιχνίδι .
Στο τέλος όλα κατέληξαν στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης.
Τελειώνοντας τη μέρα παρακολουθήσαμε το παραπάνω εκπαιδευτικό βίντεο σχετικό με την διαδικασία της ανακύκλωσης τον μπλε κάδο .
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή
Πρόσφατα σχόλια