Σήμερα, τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε μ’ έναν γρίφο στον διαδραστικό πίνακα. Είχαμε την αποστολή ως ντετέκτιβ των λέξεων να σπάσουμε τον κώδικα, ώστε να αποκαλύψουμε την κρυμμένη φράση, αντιστοιχίζοντας το κάθε πασχαλινό στοιχείο με το γράμμα που μας υποδείκνυε. Μόλις βρίσκαμε τη φωνούλα, ένα παιδί έγραφε το γράμμα στον πίνακα κι οι υπόλοιποι επαναλαμβάναμε. Η φράση που σχηματίσαμε ήταν το «Καλό Πάσχα». Συμπληρώσαμε ατομικά το φύλλο εργασίας και χρωματίσαμε τις εικόνες.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Ακολούθησε συζήτηση για τις πρότερες γνώσεις μας για το Πάσχα και τι γιορτάζουμε.
Παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο εξιστόρησης των γεγονότων με ενδιάμεσες παύσεις ερωταπαντήσεων, ώστε να κατανοήσουμε την ιστορία και τη χρονική ακολουθία.
Παίξαμε δύο ψηφιακά παιχνίδια σειραθέτησης εικόνων σχετικά με τη χρονική ακολουθία για εμπέδωση της ιστορίας, επαναλαμβάνοντας την σε τίτλους, και ταυτόχρονα την αναδιηγηθήκαμε.
Πατήστε πάνω στις παρακάτω εικόνες για να παίξετε.
Μιλώντας για το Πάσχα που είναι την άνοιξη, αναφερθήκαμε και στα πουλιά, ώστε να εστιάσουμε στα μαθηματικά και επεξεργαστήκαμε στον διαδραστικό πίνακα ένα φύλλο με 5 πουλιά, αναγνωρίζοντας τον αριθμό και ξεχωρίζοντάς τον ανάμεσα σε άλλους.
Πρώτα όμως, κάναμε μια σύντομη επανάληψη στους αριθμούς 1-5 με τη βοήθεια του φίλου μας του Λάκη του μονόκερου. Εστιάσαμε στον αριθμό 5 (καθώς έχουμε μείνει στη γραφή μέχρι το 4) και εξασκηθήκαμε στη γραφή του στον πίνακα.
Τέλος, συμπληρώσαμε το ατομικό φύλλο εργασίας με τα 5 πουλιά.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Αναφερθήκαμε στη μαθηματική πράξη της πρόσθεσης και τα μαθηματικά σύμβολα «+» και «=», με τα οποία έχουμε έρθει σε επαφή τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, επιδιώξαμε να σκεφτούμε τους πιθανούς συνδυασμούς πρόσθεσης των αριθμών με τελικό αποτέλεσμα το 5. Αυτό έγινε εντοπίζοντας τους κατάλληλους από τους μαγνητικούς μας αριθμούς και ταυτίζοντας τις ποσότητες με τους αντίστοιχους αριθμούς, μετρώντας τα μπαλάκια – αυγουλάκια από τα παιχνίδια της τάξης μας.
Επεξεργαστήκαμε ένα φύλλο πρόσθεσης στον διαδραστικό πίνακα με άλλα στοιχεία της άνοιξης, όπως οι μελισσούλες, μετρώντας και αναγνωρίζοντας την ποσότητα ώστε να την αντιστοιχίσουμε με τον αριθμό που θα γράφαμε εμείς αυτή τη φορά. Συμπληρώσαμε το αντίστοιχο ατομικό φύλλο εργασίας, επαληθεύοντας το αποτέλεσμα.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Σ’ ένα φύλλο με ανοιξιάτικα – πασχαλινά στοιχεία, κατανοώντας την αντιστοιχία αριθμού – συμβόλου που βλέπαμε, αποτυπώσαμε εικαστικά τις γνώσεις μας, σχεδιάζοντας και μετρώντας την ποσότητα που μας ζητούνταν για το κάθε στοιχείο.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Έρχεται το Πάσχα! Αυτή την υπενθύμιση μας έκανε σήμερα η Κυρά Σαρακοστή, στα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, όταν μετρήσαμε τα ποδαράκια της. Αναλάβαμε λοιπόν με αριθμοπαίχνιδα να ξυπνήσουμε τις κότες και τους λαγούς για ν’ αρχίσουν δουλειά. Πρώτα τις κότες λοιπόν και παίξαμε « κοτομονομαχίες». Ποια κότα θα βάλει πρώτη στη φωλιά της 8 αυγά; (αναγνώριση αριθμού και αντιστοίχιση ποσότητας).Έπειτα τους λαγούς που τους ξυπνήσαμε μπαίνοντας στο λαγούμι με τον αριθμό που ακούμε στη προφορική εντολή της εκπαιδευτικού (αναγνώριση αριθμού και σειραθέτηση).
Εξασκηθήκαμε παίζοντας επαναληπτικά ψηφιακά παιχνίδια με αριθμούς.
Πατήστε πάνω στις παρακάτω εικόνες για να παίξετε.
Συμπληρώσαμε το φύλλο εργασίας του αριθμού «8».
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Παρακολουθήσαμε τα αγαπημένα μας Αριθμοκυβάκια στο επεισόδιο του αριθμού 8.
Ζωγραφίσαμε φωλίτσες σε κλαδιά και μέσα τους σχεδιάσαμε και κολλήσαμε 8 αυγουλάκια.
Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων ακούσαμε σε αφήγηση από τις κυρίες τα γεγονότα που συνδέονται με τα Πάθη του Χριστού, τη Μεγάλη βδομάδα και τα έθιμα του Πάσχα. Παρακολουθήσαμε ανάλογα βίντεο μετά.
Ξεκινήσαμε την επεξεργασία του υλικού της παρακάτω παρουσίασης Sway και επιμείναμε στις αξίες-ιδανικά που πρεσβεύει η γιορτή του Πάσχα. Προσπαθήσαμε βλέποντας τις εικόνες να πειραματιστούμε και ν’ ανακαλύψουμε το αντίστοιχο ιδανικό. Αρκετοί από εμάς καταφέραμε και τα διαβάσαμε!! Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το υλικό.
Στη συνέχεια συμπληρώσαμε ακροστιχίδα. Χρησιμοποιώντας τα γράμματα του Πάσχα και ανατρέχοντας στο σχετικό φωτογραφικό υλικό της παραπάνω παρουσίασης, αντιγράψαμε τα γράμματα των αξιών του Πάσχα.
Η ακροστιχίδα είναι δημιουργία της κας Βάνας.
Πρόσφατα σχόλια