Πραγματοποιήθηκε και δραστηριότητα από την κοινωνική μας λειτουργό. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να τη δείτε.
Δραστηριότητες Κοινωνικού Λειτουργού-Δραστηριότητες Κοινωνικού Λειτουργού- «Τι είναι αυτό που νιώθω», β’ εργαστήριο- Υλικό αναγνώρισης συναισθημάτων
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, σε συνέχεια των χθεσινών μας δραστηριοτήτων-πατήστε εδώ– ξεκινήσαμε ακούγοντας και τραγουδώντας το τραγούδι «Χιόνι πέφτει από ψηλά», που μας αρέσει πολύ.
Ακούσαμε το τραγούδι «5 Χιονάνθρωποι», όπου είδαμε και συζητήσαμε για το πώς οι πέντε χιονάνθρωποι που χορεύουν στην αυλή λιώνουν διαδοχικά και στο τέλος δε μένει κανένας.
Παίξαμε ψηφιακό παιχνίδι σειραθέτησης αριθμών και αντιστοίχισης συμβόλων με αριθμούς, ενώνοντας τους χιονάνθρωπους με την κατάλληλη εικόνα. Πατήστε στην εικόνα για να παίξετε.
Παίξαμε μουσικοκινητικό παιχνίδι όπου με τη συνοδεία του τραγουδιού χορεύαμε εμείς γύρω από δύο στεφάνια, το ένα με έξι κάρτες με τους χιονάνθρωπους της ιστορίας του τραγουδιού (5 Χιονάνθρωποι) και το άλλο με τους αντίστοιχους αριθμούς (0-5). Οι κάρτες από εδώ.
Κάθε φορά που αναφερόταν ο εκάστοτε αριθμός γινόταν παύση της μουσικής και έπρεπε να βρούμε γρήγορα τη σωστή κάρτα από το κάθε στεφάνι, αναγνωρίζοντας και ταυτίζοντας τις ποσότητες με τους αντίστοιχους αριθμούς. Έτσι, προέκυψε σειραθέτηση των αριθμών 0-5.
Πώς όμως προκύπτουν οι πέντε χιονάνθρωποι; Ποιοι είναι οι πιθανοί συνδυασμοί αν ενώσουμε τις δύο από τις κάρτες μας για να γίνουν πέντε; Κάναμε εισαγωγή στην έννοια της πρόσθεσης και στα σύμβολα «+» και «=», εξηγώντας με παραδείγματα τους συμβολισμούς. Έχοντας το τελικό αποτέλεσμα με τους 5 χιονάνθρωπους στο στεφάνι, σκεφτήκαμε, πειραματιστήκαμε και συμπληρώσαμε τα άλλα δύο, μετρώντας και τοποθετώντας τις πιθανές κάρτες (χιονάνθρωπους και αριθμούς).
Ήρθε η ώρα να γίνουμε μια ομάδα και να κάνουμε τον δικό μας μεγάλο χιονάνθρωπο, που προετοιμάσαμε από χθες-πατήστε εδώ στην αρχή της ανάρτησης-, άσπρο και χιονάτο! Προς έκπληξή μας, είδαμε ότι σήμερα η μισή κοιλιά του αποτελούνταν από κυκλάκια με αριθμούς και σύμβολα. Έτσι, ξεκινήσαμε το παιχνίδι όπου ρίχναμε το ένα ζάρι (είχαμε δύο μπροστά μας) και κάναμε αντιστοίχιση του συμβόλου με τον αριθμό του δεύτερου ζαριού. Στη συνέχεια, παίρναμε στρογγυλές ροδέλες βαμβακιού και τις κολλούσαμε στα σωστά σημεία των αριθμών και των συμβόλων αντίστοιχα.
Στη δεύτερη φάση του παιχνιδιού, συνεργαστήκαμε για να γεμίσουμε την άλλη μισή κοιλιά του χιονάνθρωπου, αλλά αυτή τη φορά γράφοντας εμείς μέσα στα κυκλάκια. Ένα παιδί έριχνε το ζάρι με τους αριθμούς κι ένα άλλο καλούνταν να γράψει τον αριθμό που τύχαινε στο κυκλάκι της επιθυμίας του. Έτσι, κάναμε επανάληψη και εξασκηθήκαμε στη γραφή των αριθμών 1-4 και έγινε εισαγωγή του αριθμού 5. Είχαμε την ευκαιρία να γράψουμε όλα τα παιδιά, καθώς τα κυκλάκια ήταν πολλά.
Στην τελευταία και πιο δύσκολη φάση του παιχνιδιού, επεξεργαστήκαμε τις κάρτες με άλλον τρόπο αυτή τη φορά. Έχοντας δύο κάρτες με χιονάνθρωπους με τη μορφή της πρόσθεσης (π.χ. 1+2, 3+1, 2+3 κα), έπρεπε να βρούμε εμείς το αποτέλεσμα μετρώντας τους και να τοποθετήσουμε τη σωστή κάρτα μετά το «=». Αφού την ταυτίζαμε με τη σωστή πλευρά του ζαριού με τα σύμβολα – τελίτσες, τις σχεδιάζαμε εμείς σ’ένα κυκλάκι της κοιλιάς του χιονάνθρωπού μας. Αφού παίξαμε όλα τα παιδιά, γεμίσαμε με χαρά την κοιλιά με τα βαμβάκια, προσέχοντας να κολλήσουμε τις ροδέλες εντός των πλαισίων και να συνεργαστούμε ως ομάδα για να το επιτύχουμε. Έτοιμος ο μεγάλος χιονάτος φίλος μας!!
Τέλος, επεξεργαστήκαμε στον διαδραστικό πίνακα ένα φύλλο εργασίας με προσθέσεις, σαν κι αυτές που κάναμε εμείς νωρίτερα. Το συμπληρώσαμε ατομικά σε φύλλο εργασίας και χρωματίσαμε τις εικόνες. Το φύλλο εργασίας από εδώ(το 15ο φύλλο). Το pdf των φύλλων εργασίας είναι από εδώ.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2,ξεκινήσαμε με καταιγισμό ιδεών με θέμα «Τι χρειαζόμαστε για να ντυθούμε μασκαράδες;». Οι ιδέες των παιδιών καταγράφηκαν σε ιστόγραμμα.
Με αφορμή κάποιες από τις ιδέες, παίξαμε το αποκριάτικο παιχνίδι «Χρωματιστές ουρές». Χρησιμοποιήσαμε χρωματιστές κορδέλες και τις κρεμάσαμε από το παντελόνι μας για να κρέμονται σαν ουρές . Με τη μουσική όλοι χορεύουν ενώ με το σταμάτημα, οι παίχτες πρέπει να αρπάξουν τος ουρές των άλλων προσπαθώντας παράλληλα να μην τους πάρουν τις δικιές τους. Το παιχνίδι επαναλήφθηκε σε πολλούς γύρους και στο τέλος κέρδισαν οι παίχτες με τις περισσότερες ουρές.
Έπειτα, συμπληρώσαμε το φύλλο εργασίας με τις κρυμμένες αποκριάτικες λέξεις. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Σε συνέχεια της θεματικής τα σχήματα τις Αποκριάς» εξασκηθήκαμε στην αναγνώριση των σχημάτων «τετράγωνο», «ορθογώνιο» και «τρίγωνο». Μάλιστα επιλέξαμε να μετρήσουμε το μήκος των πλευρών του τετραγώνου και του ορθογωνίου, αξιοποιώντας σαν μέτρο μια αποκριάτικη κορδέλα. Δεν αργήσαμε να καταλάβουμε ότι στο τετράγωνο οι πλευρές είναι ίσες ενώ στο ορθογώνιο ,όχι. Έπειτα διαχωρίσαμε τα διαθέσιμα σχήματα από τα παιχνίδια της τάξης και τα βάλαμε στα σπιτάκια τους.
Φύγαμε φορώντας τα καπέλα τροχονόμων, έχοντας ήδη κλείσει τα εργαστήρια δεξιοτήτων με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή-πατήστε εδώ για να δείτε τις σχετικές δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου μας.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, μιλήσαμε για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης που θα γιορταστεί αύριο και στο χώρο του Νηπιαγωγείου μας. Κατανοήσαμε τι σημαίνει η λέξη “τσίκνα”=η μυρωδιά του ψημένου κρέατος και χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από το διαδίκτυο, γνωρίσαμε τα είδη των κρεατικών: χοιρινό(κρέας από γουρουνάκι)-χοιρινές μπριζόλες-σουβλάκια-μπέικον-λουκάνικα, μοσχάρι(κρέας από μικρή αγελάδα)-μοσχαρίσιες μπριζόλες, κοτόπουλο. Παρακολουθήσαμε βίντεο ψησίματος κρεατικών από παλαιότερη ανάρτησή μας.
Ακούσαμε το αγαπημένο μας τραγούδι “Μάγειρας” καθότι στη συνέχεια απεικονίσαμε τον εαυτό μας , ψήστη κρεατικών για τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης.
Πιάσαμε τους μαρκαδόρους και δημιουργήσαμε. Ο καθένας/μία μας, έψησε ότι κρεατικό θέλαμε. Το γράψαμε κιόλας με αντιγραφή.
Το φύλλο εργασίας, δημιουργία της κας Βάνας.
Τελειώσαμε την ημέρα μας με την προετοιμασία της αυριανής κατασκευής.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, συνεχίζοντας τις δραστηριότητές μας για τα πολικά ζώα-πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις αναρτήσεις μας-δημιουργήσαμε μόμπιλε με πολικά ζώα και στολίσαμε τα παράθυρα της τάξης μας.
Παρακολουθήσαμε βίντεο για τους πιγκουίνους και το παραμύθι: Ένας πιγκουίνος …όχι και τόσο τέλειος…., της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη.
Χωριστήκαμε σε ομάδες των 2. Ζωγραφίσαμε τους δικούς μας ομαδικούς πιγκουίνους πάνω στα παγόβουνά τους.
Πρόσφατα σχόλια