Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε το νέο κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τη θεματική ενότητα «Ζω καλύτερα – Ευ ζην» και τίτλο «Τον Κ.Ο.Κ αγαπώ. Με ασφάλεια κυκλοφορώ»-πατήστε εδώ να δείτε τις δραστηριότητες των παιδιών του πρωινού και ολοήμερου τμήματος 2 που ξεκινήσαμε εχθές. Κάναμε εισαγωγή με την αφήγηση του παραμυθιού « Η περιπέτεια της μικρής Κατόνης!». Έτσι, παρακολουθήσαμε τη μικρή μάγισσα ως πεζή στο δρόμο με τη μαμά της αλλά και, στο τέλος, ως επιβάτη αυτοκινήτου. Προβληματιστήκαμε σχετικά με την οδική κυκλοφορία και ασφάλεια, μέσα από τις σχετικές εικόνες του βιβλίου και την αναφορά του στους κανόνες ασφαλούς μετακίνησης και συμπεριφοράς, στον Γρηγόρη και τον Σταμάτη, τη διάβαση πεζών, τη μετάβαση με ποδήλατο και με αυτοκίνητο.
Έπειτα, έγινε ανίχνευση των καθημερινών μας εμπειριών σχετικά με τη μετακίνηση μας από και προς το σχολείο και των γνώσεων μας για την οδική ασφάλεια. Τι γνωρίζουμε και τι εφαρμόζουμε τελικά στην πράξη;; Ποια είναι τα μέτρα προστασίας και πρόληψης των ατυχημάτων;; Κάναμε καταγραφή των εμπειριών και ιδεών μας σ’ ένα ομαδικό ιστόγραμμα. Το φύλλο καταγραφής θα το βρείτε στην χθεσινή μας ανάρτηση-κοιτάξτε τον παραπάνω σύνδεσμο.
Έπειτα, παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο με θέμα τα μέσα μεταφοράς (του αέρα, της ξηράς και της θάλασσας).
Σ’ ένα δεύτερο βίντεο,
παρακολουθήσαμε και μετρήσαμε τα οχήματα της πόλης και συζητήσαμε σχετικά με αυτά που έχει δει ο καθένας στην πόλη μας και τα ονόματά τους.
Παίξαμε τρία ψηφιακά παιχνίδια για καλύτερη εμπέδωση των μέσων μεταφοράς.
Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να παίξετε.
Στην ολομέλεια, παρατηρώντας ένα φύλλο με μεταφορικά μέσα στον διαδραστικό πίνακα, τα αναγνωρίσαμε και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας σχετικά μ’αυτά με τα οποία έχουμε έρθει σε επαφή μέχρι τώρα.
Συμπληρώσαμε ατομικά το φύλλο εργασίας, χρωματίζοντας μόνο αυτά που έχουμε χρησιμοποιήσει.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες μας αναπαριστώντας σε παιχνίδι πως θα ήταν η μετακίνηση πεζών και οχημάτων στη χώρα «Χωρίς κανόνες»-πατήστε εδώ να δείτε προηγούμενες δραστηριότητές μας. Κατά την αναπαράσταση τα μισά παιδιά έγιναν πεζοί και τα υπόλοιπα οδηγοί. Παρατηρήσαμε ότι έγιναν πολλές ανατροπές «οχημάτων» , «τραυματισμοί» πεζών , τρακαρίσματα και αλλά επικίνδυνα περιστατικά.
Έπειτα συζητήθηκαν όσα έγιναν και συμπεράναμε ότι οι κανόνες οδικής ασφάλειας και κυκλοφορίας είναι απαραίτητοι. Παρατηρήσαμε ότι οι κανόνες του ΚΟΚ είναι γραμμένοι με χρώματα , σύμβολα και γραμμές για να είναι εύκολα κατανοητοί και αντιληπτοί από όλους . Έπειτα, διαχωρίσαμε εικόνες σχετικές με τον ΚΟΚ σε τρεις κατηγορίες σύμφωνα με τα βασικά χαρακτηριστικά τους ( σήματα κυκλοφορίας, φωτεινοί σηματοδότες, διαγραμμίσεις).
Έπειτα εντοπίσαμε και ονομάσαμε κάποια από τα παραπάνω , στο χάρτη της μάγισσας Κατόνης.
Ολοκληρώσαμε συμπληρώνοντας φύλλο εργασίας εμπέδωσης, χρωματίζοντας το φανάρι των πεζών.
Το φύλλο εργασίας από το υλικό της βιβλιοθήκη του ΙΕΠ, https://elearning.iep.edu.gr/study/mod/folder/view.php?id=19169&fbclid=IwAR2wMueKDHWHzMCO9FY-XFuVU9OOMHpMH42ixWNJBQUqRIdq6Nyb6S-VJow, εκπαιδευτικό υλικό, Νηπιαγωγείο του δρόμου το ασφαλές pdf.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, συνεχίσαμε τη συζήτηση για τους φωτεινούς σηματοδότες-φανάρια για τα οχήματα και τους πεζούς. Παρακολουθήσαμε βίντεο και
συζητήσαμε τι πρέπει να κάνουν τα οχήματα, ποιο φανάρι να κοιτάζουν ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλουν να πάρουν και απεικονίσαμε στον διαδραστικό πίνακα τις επιλογές μας.
Μάθαμε ότι ο αρχηγός του δρόμου είναι ο φωτεινός σηματοδότης αλλά εάν υπάρχει τροχονόμος να ρυθμίζει την κυκλοφορία ο ρόλος αλλάζει και αρχηγός του δρόμου γίνεται ο τροχονόμος-όλοι οι οδηγοί και πεζοί ακολουθούν τις οδηγίες του παραβλέποντας τα φανάρια.
Επίσης παρακολουθήσαμε βίντεο με τις λάθος και σωστές συμπεριφορές της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.
Σταματούσε η κυρία σε καίρια σημεία τα βίντεο, βρίσκαμε το λάθος, λέγαμε τη σωστή συμπεριφορά και την επιβεβαιώναμε στη συνέχεια των βίντεο.
Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας με φωτεινό σηματοδότη. Βάλαμε τα σωστά χρώματα στη σωστή θέση και τοποθετήσαμε στα σωστά χρώματα τον Γρηγόρη και Σταμάτη που αφορούν τους πεζούς.
Τα φύλλα εργασίας που χρησιμοποιήθηκαν από εδώ και εδώ. Το πρώτο φύλλο τροποποιήθηκε ελάχιστα από το πρωτότυπο και προστέθηκαν πεζά γράμματα για τα χρώματα του σηματοδότη.
Στο ελεύθερο παιχνίδι μας, εφαρμόσαμε όσα ακούσαμε σήμερα για τη σωστή κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο ακολουθώντας τα σήματα των φαναριών.
Πρόσφατα σχόλια