Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, κάναμε εισαγωγικές δραστηριότητες σχετικά με τον νέο κύκλο εργαστηρίων δεξιοτήτων με θέμα την οδική ασφάλεια και τίτλο « Τον ΚΟΚ αγαπώ με ασφάλεια κυκλοφορώ».
Ξεκινήσαμε διαβάζοντας το παραμύθι «Η περιπέτεια της μικρής Κατόνης» που μας εισήγαγε στις έννοιες της οδικής ασφάλειας και μας δημιούργησε προβληματισμούς.
Έπειτα διερευνήσαμε τις καθημερινές εμπειρίες μας με τη μετακίνηση μας από και προς το σχολείο. Ποιες μεθόδους ασφάλειας χρησιμοποιούμε και γιατί; Οι ιδέες καταγράφηκαν στον πίνακα της τάξης.
Το φύλλο που χρησιμοποιήθηκε.
Έπειτα σκεφτήκαμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη μας. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό βίντεο με θέμα τα μέσα μεταφοράς και ξεχωρίσαμε εκείνα που έχουμε χρησιμοποιήσει στην πόλη μας.
Συνεχίσαμε με ψηφιακά παιχνίδια εξάσκησης.
Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να παίξετε.
Ολοκληρώσαμε συμπληρώνοντας φύλλο εργασίας στο οποίο σημειώσαμε τα οχήματα που κατέχει και αξιοποιεί στην καθημερινότητά της η οικογένειά μας.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, συνεχίσαμε την κουβέντα μας για την ασφάλεια στους δρόμους, είτε είμαστε οδηγοί, είτε πεζοί. Στην ολομέλεια δείξαμε παραδείγματα απρόσεκτης οδήγησης: Όπως να κοιτάζει ο οδηγός του αυτοκινήτου πίσω και να μιλάει με τ’ άτομα που κάθονται στα πίσω καθίσματα ενώ η πορεία του αυτοκινήτου είναι μπροστά, ν’ αποσπάτε η προσοχή του οδηγού από τις φωνές και τους τσακωμούς των παιδιών στα πίσω καθίσματα, ν’ αποσπάτε η προσοχή του οδηγού από τα πειράγματα που δέχεται -να του τραβούν τα μαλλιά, να του κλείνουν τα μάτια, να του κουνούν και να κλωτσούν το κάθισμα κλπ. Είπαμε τι μπορεί να συμβεί-τροχαίο ατύχημα-και ποια είναι η σωστή οδική συμπεριφορά. Μιλήσαμε για τη μέγιστη σημασία της χρήσης της ζώνης στο αυτοκίνητο για όλους ανεξαρτήτως τους επιβάτες όπως και για τη σημασία της χρήσης του κράτους από τους μοτοσυκλετιστές. Παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο,
βρήκαμε ποια λάθη παρουσιάζονται, επιβεβαιώσαμε τις προβλέψεις μας για πιθανό ατύχημα.
Ανακαλώντας από τη μνήμη μας τα γούρια για την ευημερία της καινούριας χρονιάς που είχαμε γνωρίσει την Παρασκευή-πατήστε εδώ προς το τέλος της ανάρτησης– εξερευνήσαμε βιωματικά γούρια που αποτελούν προσωπικό εκπαιδευτικό υλικό της κυρίας.
Γνωρίζοντας τη χρησιμότητά τους, αναφερθήκαμε στα γούρια-φυλαχτά που τοποθετούμε στ’ αυτοκίνητα. Όπως και τα γούρια που έχουμε στα σπίτια μας έτσι και τα γούρια-φυλαχτά που τοποθετούμε στα οχήματά μας, έχουν τη χρήση της καλοτυχίας. Να τα βλέπουμε και να θυμόμαστε την ασφάλειά μας, την ασφάλεια των συνεπιβατών μας και όλων των συνανθρώπων μας που κυκλοφορούν κι αυτοί στους δρόμους. Επεξεργαστήκαμε φωτογραφικό υλικό από το διαδίκτυο. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες.
Τέλος γίναμε σχεδιαστές, δημιουργώντας το δικό μας γούρι που θα κρεμάσουμε στον καθρέπτη του αυτοκινήτου μας σχεδιάζοντάς το μαζί με το αυτοκίνητό μας σε φύλλο εργασίας.
Το φύλλο εργασίας, δημιουργία της κας Βάνας.
Πρόσφατα σχόλια