Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, αφού θυμηθήκαμε και επαναλάβαμε τους κανόνες της τάξης παρατηρώντας τους από τον πίνακα αναφοράς με τις ζωγραφιές που είχαμε αναρτήσει την προηγούμενη ημέρα-πατήστε εδώ στην αρχή της ανάρτησης, απλώσαμε στην παρεούλα ανάποδα κάρτες με τις λεγόμενες «πράσινες και κόκκινες επιλογές». Οι κάρτες περιέχουν χαρακτηριστικό οπτικό ερέθισμα, ώστε να καταλαβαίνουμε τις σωστές και τις λάθος συμπεριφορές που απεικονίζονται αντίστοιχα. Σηκωνόμασταν ένας-ένας παίρνοντας τυχαία μια κάρτα και προσπαθούσαμε αρχικά να βρούμε τι μας δείχνει η εικόνα και στη συνέχεια να σηκώσουμε το σωστό ταμπελάκι, συσχετίζοντας τις με προσωπικές μας εμπειρίες και ταξινομώντας τις κάρτες στις δύο ομάδες (πράσινες και κόκκινες).
Πατήστε στην εικόνα για να βρείτε τις καρτέλες.
Στην τάξη μας ήρθαν κάποιοι σούπερ ήρωες που δεν ξέραμε τα ονόματά τους. Αυτοί, ταξίδευαν σε πόλεις και χωριά και προσπαθούσαν να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργούσαν άνθρωποι, ζώα και ξωτικά και έτσι να τους σώσουν!! Αναλόγως την κάρτα – πρόβλημα με τη λάθος συμπεριφορά, επιλέγαμε έναν ήρωα και του βγάζαμε όνομα αντίστοιχο με το χαρακτηριστικό που συζητούσαμε ότι θα έπρεπε να έχει για να τους βοηθήσει, βρίσκοντας ουσιαστικά την αντίθετη συμπεριφορά και καταλήγοντας στο όνομα που επέλεξε η πλειοψηφία μετά από τις ιδέες ακούγονταν. (Τα ονόματα βγήκαν καθαρά από τις ιδέες των παιδιών, εκτός από το πρώτο που ήταν το παράδειγμα για την κατανόηση.)
Στη συνέχεια, πήραμε ένα χαρτόνι και κολλήσαμε ανά ζευγάρι δίπλα στο πρόβλημα τον αντίστοιχο ήρωα και το όνομά του. Έτσι εξασκηθήκαμε και μάθαμε το σωστό τρόπο χρήσης της κόλλας. Ολοκληρώνοντας, φωνάξαμε όλοι μαζί τα ονόματα των ηρώων και υποσχεθήκαμε ότι θα προσπαθήσουμε να τους μοιάσουμε!!
Οι κάρτες με τους σούπερ ήρωες είναι από το blog των ονειροβατών. Πατήστε εδώ για να τις βρείτε. Για να κατεβάσετε το υλικό πρέπει να κάνετε δωρεάν εγγραφή.
Κάναμε εισαγωγή στις ημέρες της εβδομάδας, παρακολουθώντας αρχικά το τραγούδι «Η καλή κυρά Βδομάδα», ένα βίντεο με εικονόλεξο.
Εντοπίσαμε σε έγχρωμες κάρτες παιδιών-ημερών ποια είναι η κάθε ημέρα, με βάση την εικόνα της καθεμιάς που αναπαριστούσε τα λόγια του τραγουδιού.. Ταυτίσαμε τις λέξεις που συνόδευαν τις κάρτες αυτές με κάρτες λέξεων και βάλαμε στη σειρά τις ημέρες.
Μεταμορφωθήκαμε στις ημέρες της εβδομάδας και παίξαμε ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι. Χορεύαμε πιασμένοι σε ζευγάρια – ημέρες και μόλις το τραγούδι ανέφερε τί κάνει η κάθε ημέρα σταματούσαμε τη μουσική και η αντίστοιχη ομάδα έκανε την αντίστοιχη κίνηση.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, με αφορμή τις ποντικοϊστορίες που διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες- πατήστε εδώ-, σήμερα προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ποντικάκια – καρδούλες που θα μας θυμίζουν τους κανόνες της τάξης. Προηγήθηκε συζήτηση σχετικά με την ασφαλή χρήση των ψαλιδιών και της κόλλας.
Συμπληρώσαμε την καινούργια μέρα στο ημερολόγιο και
τραγουδήσαμε την «Καλή κυρά εβδομάδα».
Στη συνέχεια , η Κουκουβα που είναι και δασκάλα στο σχολείο του δάσους, μας έφερε δώρο καρτελίτσες που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε ν’ αναγνωρίζουμε το όνομά μας.
Εξασκηθήκαμε στην αναγνώριση του αρχικού μας παίζοντας τους ντετέκτιβς των γραμμάτων και αναζητώντας το μέσα στα βιβλία της τάξης.
Τέλος, συμπληρώσαμε το αντίστοιχο φύλλο εργασίας.
Το φύλλο εργασίας, δημιουργία της κας Ελένης.
Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων αφού ακούσαμε τι δεν πρέπει να κάνει ο μικρός λύκος ώστε να μάθει τη σωστή συμπεριφορά, του υποδείξαμε τους σωστούς τρόπους.
Μάλιστα δημιουργήσαμε το μονοπάτι των κανόνων σωστής συμπεριφοράς ώστε ο μικρός λύκος να φτάσει στη σοφή κουκουβάγια που είναι ο προστάτης των κανόνων. Πατήστε εδώ να δείτε ,προς το τέλος της ανάρτησης, δραστηριότητες με τη σοφή κουκουβάγια.
Το φύλλα εργασίας, δημιουργία της κας Βάνας. Οι εικόνες από το διαδίκτυο.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, με τις εικόνες της σοφής κουκουβάγιας-πατήστε εδώ για να τις δείτε-δημιουργήσαμε το συμβόλαιο κανόνων της τάξης το οποίο υπογράψαμε.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, θυμηθήκαμε ξανά ποια συμπεριφορά μας κάνει χαρούμενους και ποια λυπημένους αξιοποιώντας πάλι το αρχείο εικόνων που είχαμε δει τη Δευτέρα-πατήστε εδώ στο τέλος της ανάρτησης. Μετά τη συζήτηση καθήσαμε σε κύκλο, σκορπίσαμε τις εικόνες μπερδεμένες στο κέντρο και σηκωνόμαστε ένας ένας να ξεχωρίσει και να κρατήσει τις εικόνες σωστής συμπεριφοράς.
Τραγουδήσαμε και χορέψαμε με το ζευγαράκι μας, το τραγούδι “Καλημέρα φιλαράκι”.
Πρόσφατα σχόλια