Το μάθημά των παιδιών του πρωινού τμήματος 1,σήμερα ήταν αφιερωμένο στην ολοκλήρωση του 1ου εισαγωγικού εργαστηρίου για τον 1ο θεματικό κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Το θέμα μας για τον 1ο θεματικό κύκλο που υπάγεται στην ενότητα “Διατροφή-Στοματική Υγιεινή” έχει τον γενικό τίτλο:” Τη διατροφή μου φροντίζω, δόντια γερά χτίζω”. Μετά την εισαγωγική μας δραστηριότητα για την έννοια της συνεργασίας και τους κύβους του ThankyouX,στη μέση της ανάρτησης. παρουσιάσαμε σήμερα τον “ήρωα” του 1ου κύκλου τον κύριο Δοντούλη που μας ζήτησε να του πούμε τα πράγματα που θα θέλαμε να μάθουμε για το θέμα “Δόντια και φροντίζω τη διατροφή και τα δόντια μου”. Φτιάξαμε έναν εννοιολογικό χάρτη, τοποθετώντας τις ερωτήσεις στον κύριο Δοντούλη
και στη συνέχεια ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για 4 πολύ σημαντικές λέξεις που θα μας συντροφεύουν σε όλη τη διάρκεια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: εκτός από τη συνεργασία (που επαναλάβαμε,), εξηγήσαμε τις έννοιες “επικοινωνία” (λέω τη γνώμη μου και ακούω τη γνώμη των άλλων), κριτική σκέψη (σκέφτομαι σαν να έχω ένα μαγικό γρανάζι στο κεφάλι μου και φτιάχνω όμορφες ιδέες) και δημιουργικότητα (δημιουργώ όμορφες ιδέες που λάμπουν σαν φωτεινά λαμπάκια ή όμορφες κατασκευές με τα μικρά μου χεράκια). Συζητήσαμε σχετικά με τα βασικά σύμβολα αυτών των εννοιών με τη βοήθεια σχετικής παρουσίασης και στη συνέχεια εικονογραφήσαμε τις δικές μας καρτέλες με τις 4 αυτές κεντρικές έννοιες.
Μετά, χωριστήκαμε σε 4 ομάδες, κάθε ομάδα ανέλαβε να δείξει με μία κίνηση την κάθε έννοια και με τα αντίστοιχο σύνθημα κάθε φορά, η ομάδα που άκουγε το όνομά της έκανε την κίνηση-σύμβολο, δημιουργώντας ένα ομαδικό κινητικό παιχνίδι που μας ενθουσίασε.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2,στην πρώτη δραστηριότητα του δεύτερου εργαστηρίου με θέμα « Τη διατροφή μου φροντίζω, δόντια γερά χτίζω» , ξεκινήσαμε με προβολή βίντεο του κυρίου Λιχούδη και τον παρακολουθήσαμε να τρώει τις λιχουδιές του.
Κατά την παρακολούθησή του είχαμε τη ευκαιρία να παρατηρήσουμε την ανατομία του στόματος και να κάνουμε μια συζήτηση σχετικά με τα βασικά μέρη του και τη χρήση τους. Καταφέραμε επίσης να μετρήσουμε και τα δόντια του.
Έπειτα, κάθε ομάδα παρέλαβε τα κομμάτια ενός πάζλ από χαρτόνι και προσπάθησε να συνεργαστεί και να φτιάξει, όπως νομίζει το χάρτη του δοντιού(την ανατομία του).
Τα αποτελέσματα της προσπάθειας της κάθε ομάδας προβλήθηκαν στο διαδραστικό πίνακα και στο τέλος προβλήθηκε ο αληθινός χάρτης από εδώ.
Αναφέραμε και συζητήσαμε για τα μέρη του δοντιού και παίξαμε ένα σύντομο παιχνίδι αναγνώρισης .
Στο τέλος η κάθε ομάδα έφτιαξε πάλι το χάρτη του δοντιού, σύμφωνα με το πρότυπο αυτή τη φορά και τα αποτελέσματα προβλήθηκαν στο διαδραστικό πίνακα.
Πρόσφατα σχόλια