Πρώτη μέρα της Άνοιξης σήμερα και επικεντρώσαμε την προσοχή μας στο έθιμο του Μάρτη, του ασπροκόκκινου βραχιολιού. Το έθιμο είναι κοινό στις βαλκανικές χώρες(Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) και οι μύθοι αρκετοί για την προέλευσή του. Πατήστε στην εικόνα για να διαβάσετε τους σχετικούς μύθους.
Ή παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο.
Παρακολουθήσαμε βίντεο πώς φτιάχνεται το “Μαρτάκι” με την μπλεγμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή,
πώς φτιάχνεται η “Μαρτενίτσα”, το έθιμο του Μάρτη στη Βουλγαρία.
Από την παρακάτω παρουσίαση επεξεργαστήκαμε το υλικό της που αφορά :1)θες να δεις μερικά μαρτάκια;, 2) Ας παίξουμε με τα γράμματα αποκρυπτογραφόντας το μήνυμα(με τ’αρχικά των λέξεων που δίνονται σχηματίζεται η λέξη Μάρτης), 3)Μέχρι πότε φοριέται ο Μάρτης, 4)Δες κάποιοι που αφήνουν τα μαρτάκια.
Πάτησε την παρακάτω εικόνα για να δεις τη δραστηριότητα του κρυπτογραφημένου μηνύματος- Μάρτης.
Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας με τα γράμματα του Μαρτίου. Γράψαμε τη λέξη “Μάρτιος” και με τα κεφαλαία γράμματα και με τα πεζά. Μετρήσαμε πόσα γράμματα συνθέτουν τη λέξη και τ’ αριθμήσαμε από το 1-7.
Το φύλλο εργασίας από το blog της Τάνιας:
Τοποθετήσαμε τα γράμματα “Μάρτιος” στη σωστή σειρά σε online παιχνίδι. Πατήστε στην εικόνα.
Παίξαμε online παιχνίδια για το γράμμα Μ, μ από τη διαδραστική εικόνα για το γράμμα. Πατήστε στις εικόνες.
Ακούσαμε το τραγούδι του Μάρτη, δημιουργία βίντεο της κας Τάνιας και
το τραγούδι “Μια Κυριακή του Μάρτη…”
Αιτιολογήσαμε την παροιμία: “Μάρτης είναι, νάζια κάνει, πότε κλαίει , πότε γελάει”. Διαβάσαμε την εικονογραφημένη ιστορία της παροιμίας, δημιουργία της κας Τάνιας.
Δημιουργήσαμε την κάρτα της παροιμίας, την οποία γράψαμε, που στην μία πλευρά ο Μάρτης γελάει και στην άλλη κλαίει. Σαν ιδέα:
Πρόσφατα σχόλια