Σήμερα, ασχοληθήκαμε(τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1) με δύο από τους βασικότερους φωτογράφους της περιόδου της γερμανικής Κατοχής: τη Βούλα Παπαϊωάννου και τον Κώστα Μπαλάφα. Είδαμε μερικές αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες που μας έδωσαν τη δυνατότητα να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα παιδιά εκείνη την εποχή.
Με αφορμή την προβολή των φωτογραφιών, μιλήσαμε για το συσσίτιο και εξηγήσαμε τι είναι και ποιο ρόλο έπαιξε στη δύσκολη περίοδο της Κατοχής.
Ύστερα, δραματοποιήσαμε τη διαδικασία αναμονής για το συσσίτιο.
Στη συνέχεια, είδαμε και σχολιάσαμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές γελοιογραφίες της εποχής και γελάσαμε με τον αστείο συμβολισμό τους.
Κατόπιν, επεξεργαστήκαμε το ποίημα “Όταν έχουμε πόλεμο…”
και φτιάξαμε σε χάρτινο πιάτο το σύμβολο της ειρήνης που είναι και το βασικό μήνυμα του ποιήματος και σίγουρα το κεντρικό μήνυμα της εθνικής μας εορτής.
Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας των ολοήμερων τμημάτων επεξεργαστήκαμε υλικό από θεματικά βίντεο της εποχής. Είδαμε τους αρχηγούς των χωρών που ενεπλάκησαν στα γεγονότα του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής κατοχής, Ι. Μεταξά, Μ. Μουσολίνι, Ρ. Χίτλερ, τους αναγνωρίσαμε στη διάρκεια των βίντεο, ξεχωρίσαμε τον ιταλικό στρατό, το γερμανικό και τον ελληνικό. παρακολουθήσαμε τις κακουχίες του πολέμου, τις καταστροφές των πόλεων, την πείνα και όλα τα δεινά. Ακούσαμε τραγούδια α)για τις ηρωίδες γυναίκες της Ηπείρου, β)για τον Ιταλό(Ναπολιτάνο) και Έλληνα πολεμιστή που δεν είχαν κανονικά τίποτα να χωρίσουν και πέθαναν αγκαλιασμένοι, όπως έπρεπε να ήταν και στη ζωή, γ) την ιστορία του παλιού κανονιού που δεν πετά φλόγες αλλά είναι ανθοστόλιστη φωλιά!!!!Αποφασίσαμε ποτέ πόλεμος ξανά!!!
Τα βίντεο παρακολούθησης του ολοήμερου 1:
Τα βίντεο του ολοήμερου 2:
Φτιάξαμε κατασκευή με τα σπουδαία λόγια του Ο.Ελύτη για την καταπληκτική πατρίδα μας:
Πρόσφατα σχόλια