Γνωριμία με την τυπογραφία και το Γουτεμβέργιο-Σύνθεση ιστορίας

Φεβ 20203

Σήμερα, δεδομένης της επίσκεψης μας την Παρασκευή 7/2/2020 στο εθνικό τυπογραφείο στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος της Φιλαναγνωσίας,αναφερθήκαμε στην ιστορία της γραφής,στην τάση του ανθρώπου από τα προϊστορικά χρόνια ν’αφήνει στους απογόνους γραπτά κείμενα σε διάφορες μορφές(π.χ βραχογραφίες σε σπηλιές-βράχους,εικονογράμματα με τη χρήση εικόνων σαν λέξεις, ιερογλυφικά,ιδεογράμματα,χάραξη γραμμάτων πάνω σε όστρακα(κομμάτια σπασμένων αγγείων),χειρόγραφα βιβλία,τύπωμα βιβλίων.

Στην παραγωγή πολλών αντιγράφων βιβλίων τη λύση έδωσε ο Γουτεμβέργιος με την ανακάλυψη της τυπογραφίας. Εφήυρε τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία τα οποία μπορούν να μετακινηθούν,να μπουν σε οποιαδήποτε σειρά και ν’αποδώσουν το ανάλογο μήνυμα. Με μελάνι κι ένα πιεστήριο οι άνθρωποι πλέον μπορούν να τυπώσουν χιλιάδες αντίγραφα.

Παρακολουθήσαμε μια ταινία για τον Γουτεμβέργιο.Δεν έχει ελληνική μετάφραση αλλά το συζητήσαμε στην τάξη και είναι ένα πολύ κατανοητό βίντεο.

Επίσης συσχετίσαμε την παραγωγή χαρτιού από το δέντρο και είδαμε πώς γίνεται.

Επίσης περιπλανηθήκαμε στην ιστορία της τυπογραφίας.

Ότι γνωρίσαμε το κάναμε αμέσως πράξη.Γίναμε τυπογράφοι και ανακαλύψαμε βιωματικά πώς μπορούμε να τυπώσουμε το αρχικό γράμμα του ονόματός μας, χρησιμοποιώντας πλαστελίνη και μαύρη τέμπερα.

    

Στη συνέχεια αφήσαμε τη δημιουργικότητα να κυριαρχήσει.Σκεφτήκαμε τρεις λέξεις που να ξεκινούν από το γράμμα μας τις οποίες αποτυπώσαμε χειρόγραφα.

Δημιουργήσαμε με τις λέξεις αυτές μια ιστορία,την οποία αποτυπώσαμε εικονικά σαν άνθρωποι των σπηλαίων.Στη συνέχεια την αφηγηθήκαμε στις κυρίες μας οι οποίες την έγραψαν χειρόγραφα.

Επειδή η χαρά της δημιουργικότητας ήταν μεγάλη κάποιοι από μας αποπειράθηκαν να γράψουν και να εικονογραφήσουν το μίνι βιβλίο τους.

 

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος διάβασαν το κλασικό παραμύθι “Τα τρία κατσικάκια”.

Ζωγράφισαν την ιστορία ή ό,τι τα εντυπωσίασε από αυτήν.

Έκοψαν και ζωγράφισαν μάσκες με τους ήρωες του παραμυθιού(μαμά κατσίκα,κατσικάκια,λύκος).

Όταν στέγνωσαν τις φόρεσαν παίρνοντας ο καθένας τον αντίστοιχο ρόλο και δραματοποίησαν την ιστορία.

 

 

από κάτω από: Βιβλίο, Φιλαναγνωσία- Δανειστική Βιβλιοθήκη| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γνωριμία με την τυπογραφία και το Γουτεμβέργιο-Σύνθεση ιστορίας    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Kατηγορίες

Άδεια Creative Commons

Πιστοποιητικό συμμετοχής σε πρόγραμμα Code Week 2023, Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week, Ευαγγελίνα Μπακάγια

πιστοποιητικό Code Week Ευαγγελίνα Μπακάγια

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

Πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματισμό

4

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων