Χειμώνιασε…

Με τον ερχομό της νέας χρονιάς παίξαμε με τους αριθμούς του 2021, το γράψαμε στον πίνακα μαρκαδόρου και το ζωγραφίσαμε.

 

Διαβάσαμε τον  « Άρχοντα του Χειμώνα και τη Νεράιδα του Καλοκαιριού», συζητήσαμε για την αγαπημένη μας εποχή και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε από το παραμύθι. Είδαμε την ιστορία: «Όλες οι εποχές του χρόνου σ’ ένα δέντρο», ζωγραφίσαμε το δέντρο ανάλογα με τις εποχές και παίξαμε το κινητικό παιχνίδι: «Οι 4 εποχές του χρόνου». Από τη μυθολογία επεξεργαστήκαμε το μύθο της « Δήμητρας και της Περσεφόνης», τον δραματοποιήσαμε και τον ζωγραφίσαμε.

Αναφερθήκαμε στα χειμωνιάτικα ρούχα, τα αναγνωρίσαμε, τα ομαδοποιήσαμε, ντύσαμε το αρκουδάκι ανάλογα με την εποχή και παίξαμε το παιχνίδι «Ο Μαυρούλης ντύνεται». Παίξαμε παιχνίδι μνήμης με αντικείμενα που σχετίζονται με το χειμώνα και στη συνέχεια τα ζωγραφίσαμε.

Φυσικά και δε μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με τους αγαπημένους μας χιονάνθρωπους. Διαβάσαμε το «Χιονάνθρωπο που δεν ήθελε να λιώσει», είδαμε εποπτικό υλικό με τα μέρη του χιονάνθρωπου και ζωγραφίσαμε ότι του έλειπε. Φτιάξαμε χιονάνθρωπο με χάρτινο πιάτο και μανταλάκι, χιονάνθρωπο-πάζλ και παίξαμε μπόουλινγκ με ποτηράκια- χιονάνθρωπους.

Παράλληλα κάναμε με τη βοήθεια των χιονάνθρωπων τις μαθηματικές και γλωσσικές μας δραστηριότητες. Βάλαμε στο χιονάνθρωπο τόσα πομ πον όσα ο αριθμός του καπέλου του και χωρισμένοι σε 2 ομάδες και με τη βοήθεια των ζαριών ντύσαμε το χιονάνθρωπο. Ακούσαμε το τραγούδι «5 χιονάνθρωποι», τους αντιστοιχίσαμε με τους σωστούς αριθμούς( 5/4/3/2/1/0) και δραματοποιήσαμε το τραγούδι. Αναφορικά με τη γλώσσα φτιάξαμε την κατασκευή «Χιονάνθρωπος με γράμματα» αντιστοιχίζοντας και σειραθετώντας τα γράμματα του ονόματος μας.

Μέσα από το βιβλίο «Χειμώνας» γνωρίσαμε τα δέντρα και τα φρούτα της εποχής, είδαμε εποπτικό υλικό και στίψαμε πορτοκαλάδα χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρικό στίφτη.

Όπως κάθε χειμώνα έτσι και φέτος φτιάξαμε και δοκιμάσαμε ζεστή σοκολάτα. Γράψαμε τα υλικά, μεταφέραμε τη διαδικασία σε Φ.Ε. και απολαύσαμε τη σοκολάτα μας με μπισκοτάκια. Παράλληλα γνωρίσαμε και άλλα χειμωνιάτικα ροφήματα, ψηφίσαμε και ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας και ήπιαμε τσάι, τίλιο και χαμομήλι.

Φτιάξαμε με τη βοήθεια τεχνικών χειροτεχνίες για να στολίσουμε την τάξη μας. Χρησιμοποιήσαμε καλαμάκι και σταμπαδόρο για να φτιάξουμε την ομαδική κατασκευή «Μια χειμωνιάτικη νύχτα» και  χαρτοδιπλωτική για να διακοσμήσουμε τα παράθυρα μας με χιονονιφάδες. Με τέμπερες και χρωματιστό Α4 φτιάξαμε το «χειμερινό τοπίο» και με χρωματιστές δαχτυλίτσες στολίσαμε την κούπα με τη ζεστή σοκολάτα.