Ο Γενάρης στην τάξη μας

Επιστρέψαμε επιτέλους στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και με χαρά συζητήσαμε πώς περάσαμε στις γιορτές. Για να μην ξεχάσουμε τις αναμνήσεις μας φτιάξαμε τη βαλίτσα με τις αναμνήσεις.

Με αφορμή το έθιμο της Βασιλόπιτας που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες (αν και φέτος έγινε διαφορετικά λόγω των συνθηκών) αφηγηθήκαμε  την ιστορία με τον τρόπο που ξεκίνησε το έθιμο της βασιλόπιτας και το ζωγραφίσαμε.

Καταλήξαμε να αναρωτιόμαστε αν είναι ο ίδιος Άγιος Βασίλης που μας φέρνει τα δώρα.

Είδαμε εικόνες, κάναμε συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο εικόνες και εντοπίσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ τους.

Συμπεράναμε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς Άγιους Βασίληδες. Συγκεντρώσαμε πληροφορίες για να τους γνωρίσουμε καλύτερα και καταλήξαμε ότι ο ένας είναι ο Άγιος Βασίλειος που φέρνει στα παιδιά γράμματα και προκοπή και έζησε πριν κατάγεται από την Καισάρεια  (όπως αναφέρεται και στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς) και ο άλλος είναι ο Άγιος Βασίλης- Santa Claus, φόρα τα κόκκινα ρούχα και φέρνει στα παιδιά παιχνίδια-δώρα.

Διαβάσαμε το παραμύθι του Β.Ηλιοπούλου: «Ο δικός μας Άγιος Βασίλης» και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε από το παραμύθι.

Όλοι μαζί, προσπαθήσαμε ακούγοντας τους ήχους στις λέξεις να σχηματίσουμε τις λέξεις Άγιος Βασίλης. Τα καταφέραμε αρκετά καλά.

Δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στο μελισσάκι, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τον Άγιο Βασίλη να φτάσει στο έλκηθρό του (STEM)

Εντοπίζοντας τους δύο Άγιους Βασίληδες, μιλήσαμε για τον αριθμό 2, μετρήσαμε ποσότητες και χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες, όπου προσπαθήσαμε να τον αναπαραστήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

 

Και επειδή πάντα χρειαζόμαστε και λίγη διασκέδαση κρύψαμε το 2 και παίξαμε κρύο ζεστό όπου οι φίλοι μας προσπαθούσαν να το βρουν και εμείς τους καθοδηγούσαμε κατάλληλα.

Κάναμε πάζλ

Στην τάξη μας επισκέφτηκαν και ο Μουστάκας με τη λεμονιά, οι αγαπημένες μας κούκλες που τους βοηθάμε να λύσουν τα προβλήματα που έχουν οι τις απορίες που τους δημιουργούνται. Αυτή τη φορά, τα παιδιά βοήθησαν το Μουστάκα να μάθει για τον Άγιο Βασίλειο, τον Άγιο Βασίλη-santa claus και τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους.

Αφήστε μια απάντηση