Η κυρά Σαρακοστή

Καλημέρα παιδιά!!!
Σήμερα είναι Μεγάλο Σάββατο και δεν ξεχνάμε να κόψουμε το τελευταίο ποδαράκι της Κυράς Σαρακοστής !!! Για να θυμηθούμε την ιστορία της…

Μετά την επιστροφή μας από το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας και λίγο πριν κλείσουμε λόγω της πανδημίας, συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας και στη συνέχεια μιλήσαμε για τους χαρταετούς. Είδαμε εποπτικό υλικό για ελληνικούς/κινέζικους/γιαπωνέζικους χαρταετούς και φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς-κλόουν.

Παίξαμε memory game με χαρταετούς και κάναμε μια επανάληψη στους αριθμούς 1-6. Ακούσαμε την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη « Χαρταετοί» και δραματοποιήσαμε «το ταξίδι των χαρταετών».

 

Στη συνέχεια ξεκινήσαμε να μιλάμε για την κυρα-Σαρακοστή. Διαβάσαμε το παραμυθάκι «Βήμα-βήμα ως τη Λαμπρή με την κυρα-Σαρακοστή» και είδαμε εικόνες με σαρακοστιανά και μη φαγητά. Ταξινομήσαμε νηστίσιμα και μη φαγητά, φτιάξαμε το τραπέζι  της Σαρακοστής και ανά 2 παιδιά διαγωνιστήκαμε για το ποιος/ποια θα συμπληρώσει τις καρτέλες του μόνο με σαρακοστιανά φαγητά.

Είδαμε ποίημα-εικονόλεξο για την Σαρακοστή που μας έδωσε πολλές πληροφορίες όχι μόνο για την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και για τη γιορτή του Πάσχα και το ζωγραφίσαμε. Φτιάξαμε ένα ομαδικό κολάζ με τρόφιμα που τρώμε /δεν τρώμε τη Σαρακοστή  και παίξαμε κινητικό παιχνίδι με νηστίσιμα /μη νηστίσιμα τρόφιμα.

Ανασυνθέσαμε τη λέξη Σαρακοστή και χωρισμένοι σε 2 ομάδες παίξαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι «Παίζοντας με τα σαρακοστιανά φαγητά» με νικήτρια την ομάδα που θα συμπλήρωνε πρώτη  το παζλ με τους χαρταετούς. Με τις ίδιες ομάδες παίξαμε κι άλλο ένα παιχνίδι όπου κάθε ομάδα προσπαθούσε να γεμίσει το καλάθι της με όσο το δυνατό περισσότερα σαρακοστιανά φαγητά.

Βάλαμε στο ταμπλό της τάξης μας την κυρα-Σαρακοστή και είπαμε ότι κάθε εβδομάδα  θα αφαιρούμε κι ένα ποδαράκι μέχρι να έρθει το Πάσχα. Είδαμε και μια Σαρακοστή από ζυμάρι που έφτιαξε στο σπίτι της και μας έφερε η φίλη μας η Αναστασία και φτιάξαμε και μια ατομική με ζωγραφική και κολάζ που πήραμε στο σπίτι μας για να κάνουμε κι εκεί την ίδια διαδικασία.