Τρώω Υγιεινά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα διατροφής (16/10/2019) αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τη σημασία της υγιεινής διατροφής στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στην υγεία μας. Ξεκινήσαμε διαβάζοντας το βιβλίο: «Τρέφομαι Υγιεινά;» , είδαμε την πυραμίδα της υγιεινής διατροφής και φτιάξαμε από ένα ενδεικτικό πιάτο για τα 5 γεύματα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά( πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό).

 

Φτιάξαμε τις κατηγορίες τροφίμων και διαβάσαμε βιβλία για τα λαχανικά/τα φρούτα/τα κρεατικά και τα ψαρικά/ τα δημητριακά/τα γαλακτοκομικά. Ομαδοποιήσαμε τις τροφές ανάλογα με την προέλευση τους(φυτική/ζωική). Φτιάξαμε ένα πίνακα καταγραφής πρωινού για μια εβδομάδα και στο τέλος καταμετρήσαμε ποιος/ποια έφαγε τρόφιμα από τις περισσότερες ομάδες τροφίμων.

 

Διαβάσαμε το παραμύθι: « Η μάγισσα Κρεμμυδομπιζέλω και οι Καροτίνοι» και φτιάξαμε την ομαδική κατασκευή: «Η Καροτιστάνδη». Ξεχωρίσαμε τα φρούτα από τα λαχανικά, τα πλύναμε , τα δοκιμάσαμε, φτιάξαμε σαλάτα λάχανο –καρότο για το μεσημεριανό μας και κόψαμε φρούτα και λαχανικά για να διακοσμήσουμε το δέντρο της τάξης μας. Χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες για να φτιάξουμε το κολλάζ: « Μια υπέροχη σαλάτα με λαχανικά» που στη συνέχεια παρουσιάσαμε στην παρεούλα. Ακούσαμε και τραγουδήσαμε : «Το χοντρό μπιζέλι», είδαμε το εικονόλεξο του και παίξαμε με τα λαχανικά του τραγουδιού.

Μάθαμε για τα διάφορα είδη ψωμιού από το βιβλίο:»Από το στάρι στο ψωμί» και σειροθετήσαμε ανάλογες εικόνες από το στάρι στο ψωμί.

Διαβάσαμε το παραμύθι: « Το κουκί και το ρεβίθι» και μιλήσαμε για τη διατροφική αξία των οσπρίων.

Διαβάσαμε το παραμύθι: « Η ντοματούλα που δε χωρούσε στο τελάρο» που μας μιλάει όχι μόνο για τη σημασία της σωστής διατροφής αλλά και της άσκησης. Αντιστοιχήσαμε τους ήρωες του παραμυθιού με τα ονόματα τους, βρήκαμε φρούτα και λαχανικά ίδιου χρώματος και ζωγραφίσαμε τον αγαπημένο μας ήρωα. Φτιάξαμε 3 υγιεινά γεύματα( πρωινό/μεσημεριανό/ βραδινό ) για τη φίλη μας τη ντοματούλα και γυμναστήκαμε μαζί της!!!

Μιλήσαμε για το γράμμα Δ,δ, το φτιάξαμε με διάφορους τρόπους, το κόψαμε και πάνω του ζωγραφίσαμε ( φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κτλ). Διαβάσαμε και λύσαμε αινίγματα για διάφορα τρόφιμα. Δοκιμάσαμε υγιεινά σνακ( αποξηραμένα φρούτα/ ξηρούς καρπούς) και προσπαθήσαμε να τα αναγνωρίσουμε με κλειστά μάτια. Τέλος φτιάξαμε σοκολατένια τρουφάκια με κακάο και καρύδα (χωρίς ζάχαρη) για να γιορτάσουμε με αυτό τον τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

 

Αφήστε μια απάντηση