Σαρακοστή

Επιστρέφοντας στο σχολείο μετά από το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας και αφού συζητήσαμε τις εντυπώσεις μας και το πώς περάσαμε μιλήσαμε για τους χαρταετούς. Παρατηρήσαμε χαρταετό (υλικά, σχήμα, κτλ) και φτιάξαμε τους δικούς μας διακοσμώντας τους με δαχτυλίτσες και γλασέ χαρτάκια.

Παίξαμε με τις φωνούλες χο/χε/χα/χι (αντιστοιχίζοντας συλλαβές με εικόνες- λέξεις). Στη συνέχεια βάλαμε τις συλλαβές σε καρέκλες και προσπαθούσαμε να βρούμε λέξεις  που ξεκινούσαν από τη συλλαβή της καρέκλας που καθόμασταν κάθε φορά.

Είδαμε 4 εικόνες με θέμα το χαρταετό, τις κόψαμε, τις κολλήσαμε με τη σωστή σειρά και φτιάξαμε τη δική μας ιστορία. Διαβάσαμε τις ιστορίες μας στην παρεούλα και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε σε ποιον/ποια άνηκε η κάθε ιστορία.

Μιλήσαμε για το εξάγωνο και ταξινομήσαμε εξάγωνα με 2 κριτήρια (μέγεθος/ χρώμα). Χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας μεταμορφώσαμε τα εξάγωνα μας σε σπίτια, δώρα, ζωάκια, κτλ

Διαβάσαμε την ηχοιστορία: «Συναυλία από χαρτί» βάζοντας στη σωστή σειρά και αριθμώντας τα στάδια που πέρασε το μικρό χαρτάκι μέχρι να γίνει χαρταετός. Γίναμε και εμείς χαρταετοί κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι γνωρίζοντας τον κόσμο. Τέλος αναφερθήκαμε σε ένα κινέζικο έθιμο σύμφωνα με το οποίο οι κινέζοι γράφουν ευχές στους χαρταετούς τους. Έτσι και εμείς κόψαμε χαρταετούς και ζωγραφίσαμε πάνω τους τις ευχές και τα όνειρα μας.

Παράλληλα μιλήσαμε για την περίοδο της Σαρακοστής. Διαβάσαμε και ζωγραφίσαμε το παραμύθι: « Εφτά παπούτσια για την Κυρά- Σαρακοστή».  Φτιάξαμε μια επιδαπέδια Σαρακοστή με υλικά μεταμφίεσης από την τάξη μας, της βάλαμε 7 πόδια και από 1 παπούτσι σε κάθε πόδι. Παίξαμε με τα παπούτσια της κάνοντας αφαιρέσεις και μετρώντας πόσα παπούτσια μένουν κάθε φορά.

Ξεχωρίσαμε τα σαρακοστιανά φαγητά από τα μη σαρακοστιανά. Στη συνέχεια βάλαμε την Κυρά- Σαρακοστή να αγοράσει από τον κατάλογο μας σαρακοστιανά φαγητά ως εξής: Κάθε παιδί αγόραζε 3 πράγματα, τα έγραφε πάνω στην ποδιά της και σημείωνε την τιμή τους. Στο τέλος κάνανε την πρόσθεση χρησιμοποιώντας ξυλάκια για να δουν πόσο θα πληρώσουν.

Προσεγγίσαμε την Κυρά – Σαρακοστή διαπολιτισμικά και γνωρίσαμε την Vella Quaresma (την αντίστοιχη Κυρά – Σαρακοστή της Καταλονίας). Συμπληρώσαμε διάγραμμα Venn με ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις 2 κυρίες και τις ζωγραφίσαμε. Χρησιμοποιώντας κατάλληλα υλικά μεταμφίεσης 2 από τα κορίτσια μας έγιναν οι 2 κυρίες και απάντησαν στις ερωτήσεις των παιδιών που ήθελαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για αυτές.

Τέλος φτιάξαμε μια ομαδική Κυρά- Σαρακοστή και κάθε βδομάδα κόβουμε και από ένα ποδαράκι που το κερδίζει κάποιος/α από εμάς παίρνοντας και το δωράκι του και μια ατομική για να κάνουμε την ίδια διαδικασία και στο σπίτι μας.