Η εξέγερση του Πολυτεχνείου – 19 Νοεμβρίου 1973

Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες μας για την επέτειο του Πολυτεχνείου ψάχνοντας μέσα στην τάξη να βρούμε τις εικόνες των ηρώων από το παραμύθι: « Η σοφή ελιά». Τις αντιστοιχήσαμε με τα ονόματα τους, διαβάσαμε την ιστορία και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε από αυτή.

Στη συνέχεια διαβάσαμε από την πρώτη μου ιστορία: « Η εξέγερση του Πολυτεχνείου» και το ζωγραφίσαμε όπως το φανταζόμαστε. Σχηματίσαμε με καρτέλες τους αριθμούς 17 και 1973, παίξαμε γλωσσικά και κινητικά παιχνίδια με τις λέξεις  ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, κόψαμε ανθρωπάκια και γράψαμε ( νήπια) ή ζωγραφίσαμε ( προνήπια) ένα από τα παραπάνω συνθήματα.

     

Σειρά είχε η ιστορία: « Η κυρά- Δημοκρατία». Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και δραματοποιήσαμε το πως περνάνε τα παιδιά στο σπίτι της Δημοκρατίας ( γελάνε, παίζουν, κτλ) και το πώς περνάνε στο σπίτι της Δικτατορίας ( δεν παίζουν μεταξύ τους, είναι θυμωμένοι, κτλ) .Είδαμε και σχολιάσαμε εικόνες με πράγματα που επιτρέπονται ή δεν επιτρέπονται  σε Δημοκρατία και Δικτατορία και τις βάλαμε κάτω από τη σωστή στήλη .Ψηφίσαμε ποια από τις 2 προτιμάμε ( με νικήτρια τη Δημοκρατία ) και κάναμε μια ομαδική εργασία ζωγραφίζοντας το χωριό της κυρά- Δημοκρατίας και το χωριό της κυρά- Δικτατορίας.

Τέλος διαβάσαμε την αγαπημένη μας: « Ντενεκεδούπολη». Γνωρίσαμε τους ήρωες, αναγνωρίσαμε το αρχικό τους γράμμα και ψηφίσαμε κρυφά τον ήρωα που θέλαμε για αρχηγό της Ντενεκεδούπολης. Καταμετρήσαμε τις ψήφους, αναδείξαμε το νικητή και σύμφωνα με αυτό που είχαμε ψηφίσει, κόψαμε και ζωγραφίσαμε τον αγαπημένο μας ήρωα. Την ημέρα της σχολικής γιορτής παίξαμε την Ντενεκεδούπολη στο κουκλοθέατρο και τραγουδήσαμε τα τραγούδια των ηρώων της.