Tα Κούλουμα!

Κυρά Σαρακοστή!!

Η γιορτή της Καθαρής Δευτέρας είναι ο επίλογος των εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα. Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε γιατί οι Χριστιανοί “καθαρίζονταν” πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας. Tην μέρα αυτή την λέμε και κούλουμα. Με τον όρο κούλουμα, εννοούμε τη μαζική έξοδο του κόσμου στην ύπαιθρο και τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας έξω στην φύση. Στα περισσότερα μέρη στήνεται υπαίθριο λαϊκό πανηγύρι με φαγητό και πέταμα αετού.   

Είναι η πρώτη μέρα της μεγάλης τεσσαρακοστής (50 μέρες), της νηστείας του Πάσχα. 

Ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη σαρακοστή και το Πάσχα είναι η Κυρά Σαρακοστή, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής, η επίσημη έναρξη της οποίας είναι η Καθαρά Δευτέρα. 

Το ημερολόγιο αυτό, το έφτιαχναν από χαρτί ή από ζυμάρι, με αλεύρι, αλάτι και νερό. Ζωγράφιζαν ή έπλαθαν μια γυναίκα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής. Ξεκινώντας από την Καθαρά Δευτέρα, κάθε Σάββατο που περνούσε, έκοβαν και από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο της πόδι.

Το  παιδικό βιβλίο “Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή” της Άννας Ιακώβου, σε εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά,  μας αφηγείται μια τρυφερή, πασχαλινή ιστορία, η οποία εκτυλίσσεται καθ’ όλη την περίοδο της Σαρακοστής, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις μεγαλύτερες παραδόσεις του ελληνικού λαού και της εκκλησίας μας, οι οποίες σχετίζονται με τις ημέρες αυτές.

Ας ακούσουμε την ιστορία:

 

Διαδραστικό υλικό, πάτησε πάνω στην εικόνα.

και άλλο υλικό

  • Παιχνίδι μνήμης

Την Καθαρή Δευτέρα κατά το έθιμο τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που φτιάχνεται μόνο αυτή την μέρα), αλλά και άλλα νηστίσιμα όπως ταραμά, λαχανικά, χαλβά, θαλασσινά, ελιές  και φασολάδα χωρίς λάδι. 

Διαδραστικό υλικό με την κυρά Σαρακοστή!

 

Καλή Σαρακοστή!!!