RSS Feed for This PostCurrent Article

Νεολιθικό τυρί!

Πιθανότατα πριν από 7500 χρόνια οι άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής παρασκεύαζαν και έτρωγαν τυρί!Έτρωγαν το τυρί είτε σύντομα μετά την παρασκευή του είτε το φύλαγαν σε αγγεία που έθαβαν στο έδαφος επί μήνες προκειμένου να έχουν τροφή για τους δύσκολους χειμώνες. Και σίγουρα το τυρί αποτελούσε και το «αλατοπίπερο» της μονότονης διατροφής των νεολιθικών ανθρώπων – το μενού τους ήταν κυρίως χυλός δημητριακών και το τυρί προφανώς έκανε τη διαφορά. Η παρασκευή τυριού προκύπτει
από τη χημική ανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ σε κομμάτια από 34 πήλινα «σουρωτήρια», τα οποία ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Κουγίαβια της Πολωνίας, με στόχο να προσδιορίσουν την ακριβή χρήση τους.Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Εβερσέντ εντόπισαν μέσω της ανάλυσής τους μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων πλήρους γάλακτος στα συγκεκριμένα σκεύη σε σύγκριση με άλλου είδους σκεύη που χρησιμοποιούνταν για μαγείρεμα ή για αποθήκευση και τα οποία είχαν ανακαλυφθεί στα ίδια σημεία στην Πολωνία.Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι οι πήλινοι ηθμοί χρησιμοποιούνταν συγκεκριμένα για τον διαχωρισμό της πλούσιας σε λιπαρά πέτσας του γάλακτος από τον υγρό ορό του γάλακτος στο πλαίσιο μιας πρωτόλειας διαδικασίας παρασκευής τυριού.«Είναι πολύ πιθανό τα ευρήματα αυτά να συνδέονται με την παρασκευή τυριού» ανέφερε ο καθηγητής Εβερσέντ και προσέθεσε: «Δεν υπάρχουν πολλές άλλες διαδικασίες που αφορούν τα γαλακτοκομικά στις οποίες να απαιτείται στράγγιση».Περισσότερα εδώ.

Trackback URL



You must be logged in to post a comment.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση