RSS Feed for This PostCurrent Article

Τα βραβεία ΙgNobel 2011

Για 21η συνεχή χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία IgNobel, τα οποία απονέμονται κάθε Οκτώβριο από τo χιουμοριστικό άμα και επιστημονικό περιοδικό «Χρονικά των Απίθανων Ερευνών» (Annals of Improbable Research) σε δέκα επιτεύγματα που «πρώτα σε κάνουν να γελάς και μετά να σκέφτεσαι».Πάνω από 1200 άτομα παρέστησαν στην τελετή απονομής, και λίγο αργότερα ο δικτυακός τόπος των βραβείων http://improbable.com/ig/ τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω κατακλυσμού από επισκέπτες!Πραγματικοί νομπελίστες δεν είχαν καμία αναστολή στο να απονείμουν τα βραβεία, τα οποία είναι μικρά τραπεζάκια που εικονίζουν τον περιοδικό πίνακα (στα αγγλικά, o όρος περιοδικός πίνακας μπορεί να μεταφραστεί και ως «περιοδικό τραπέζι»).Μεταξύ των άλλων απονεμήθηκαν :
Βραβείο Φυσικής, στη γαλλο-ολλανδική ομάδα που διαλεύκανε «γιατί οι δισκοβόλοι ζαλίζονται ενώ οι σφυροβόλοι όχι».
Βραβείο Χημείας στους Ιάπωνες ερευνητές που επινόησαν έναν συναγερμό που λειτουργεί με το καυτερό μπαχαρικό γουασάμπι. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μέτρησαν «την ιδανική πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων γουασάμπι προκειμένου να ξυπνούν οι κοιμισμένοι άνθρωποι σε περίπτωση πυρκαγιάς».
Βραβείο Βιολογίας στους Αυστραλούς βιολόγους που έδειξαν ότι τα αρσενικά ενός είδους σκαθαριού προτιμούν να ζευγαρώνουν με καφέ καπάκια(!) από μπουκάλια μπίρας, αντί με τα καφέ θηλυκά του είδους τους.
Βραβείο Ιατρικής στους Βέλγους, Ολλανδούς και Αυστραλούς επιστήμονες που μελέτησαν πώς η επείγουσα ανάγκη για ούρηση οδηγεί σε «καλύτερες αποφάσεις για ορισμένα πράγματα, και σε χειρότερες για άλλα».
Βραβείο Μαθηματικών σε έξι μαθηματικούς που προειδοποίησαν ανεξάρτητα για το επικείμενο τέλος του κόσμου! Βραβεύονται επειδή «δίδαξαν στον κόσμο να είναι προσεκτικός όταν διατυπώνει μαθηματικές υποθέσεις».
Περισσότερα βραβεία Ιg, εδώ: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=422676

Trackback URL



You must be logged in to post a comment.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση