Όλο και περισσότερους νέους ή ανθρώπους που αισθάνονται νέοι, κερδίζουν οι νέες τεχνολογίες (ΤΠΕ, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) όπως καταδεικνύει έρευνα της Focus Bari (δες εδώ). Σήμερα το 93% του πληθυσμού διαθέτει τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ την ίδια στιγμή η διείσδυση της σταθερής τηλεφωνίας φτάνει το 81%. Να σημειωθεί ότι κινητό διαθέτουν σε ποσοστό 23% ακόμα και τα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών. Το 59% των Ελλήνων από 7 έως 70 ετών χειρίζεται ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με τα ποσοστά στις νεαρότερες ηλικίες να είναι εξαιρετικά υψηλά: 70% στις ηλικίες 7-9 ετών, 85% στην κατηγορία 10-12 ετών, 94% στις ηλικίες 13-17 ετών, 88% στην ομάδα 18-24 ετών και 74% σε εκείνη των 25-34 ετών.Η διείσδυση του Διαδικτύου έχει φθάσει πλέον στο 49% και παρουσιάζει ανοδικές τάσεις (43% το 2008), ενώ το ποσοστό χρήσης αυξάνεται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες: 55% από 50% και 42% από 36% αντίστοιχα.Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα παιδιά, με το ποσοστό διείσδυσης να φτάνει στις ηλικίες 10-12 ετών το 54% και το 25% στις ηλικίες 7-9 ετών.Οι νεαρές ηλικίες εμφανίζονται πρωτοπόρες και στη χρήση του κινητού τηλεφώνου για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, πρακτική που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Ετσι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 1% πέρυσι, φέτος έχει φθάσει στο 3% και αγγίζει το 5% στους νέους ηλικίας 18-24 ετών, οι οποίοι «σερφάρουν» στο Internet όπου κι αν βρίσκονται. Οι ομάδες-«φυλές» που καταγράφονται είναι:
“Το νέο αίμα” (18%): Κυρίως αγόρια, μαθητές και φοιτητές σε μεγάλα αστικά κέντρα. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία για ψυχαγωγία και διασκέδαση, ενώ συχνά «κατεβάζουν» μουσική και ταινίες.
“Οι ανήσυχοι 30άρηδες” (8%): Άντρες και γυναίκες, νεαροί εργαζόμενοι και φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση στη ζωή τους και είναι συνήθως ανύπαντροι. Η τεχνολογία είναι γι αυτούς τρόπος ζωής καθώς μεγάλωσαν με αυτήν.
“Οι πρακτικοί” (9%): Άνθρωποι ηλικίας 35+, άντρες και γυναίκες εξίσου, εργαζόμενοι, μέσης και ανώτερης κοινωνικοοικονομικής τάξης. Η τεχνολογία είναι γι αυτούς εργαλείο δουλειάς, το οποίο χρειάστηκε να μάθουν και σταδιακά έβαλαν στη ζωή τους.
“Οι θετικά αποστασιοποιημένοι” (25%): Ατομα ηλικίας 45+, άντρες και γυναίκες εξίσου, μέσης και ανώτερης κοινωνικοοικονομικής τάξης. Αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως κάτι θετικό, το οποίο αφορά κυρίως άλλους, ενώ οι ίδιοι κάνουν πιο επιλεκτική χρήση κυρίως κινητού τηλεφώνου.
“Οι ειδικοί” (9%): Οι experts της τεχνολογίας είναι κυρίως άντρες σε ευρύ φάσμα ηλικιών, το οποίο κυμαίνεται από 20 έως 40 ετών, ανώτατης μόρφωσης. Ζουν συνήθως στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και γνωρίζουν τα πάντα από υπηρεσίες και εφαρμογές.
“Οι επιφυλακτικοί” (31%): Κυρίως γυναίκες και ηλικίες άνω των 50 ετών σε αγροτικές περιοχές. Πρόκειται για άτομα κατώτερου μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, τα οποία αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως κάτι απόμακρο ή και αρνητικό που μπαίνει στη ζωή τους με πολύ αργούς ρυθμούς. Τα μέλη της ομάδας απέκτησαν κινητό τελευταία.
Current Article
Οι 5+1 «φυλές» των Ελλήνων σε σχέση με τις ΤΠΕ
by N. on Νοέ 4, 2009 in H/Y, Web 2.0, Διαδίκτυο, Περί κινητών, Τεχνολογία, ΤΠΕ
You must be logged in to post a comment.