RSS Feed for This PostCurrent Article

6 Ιουνίου 1944: D-Day, «Η διάσωση του στρατιώτη Ryan» και οι σκοτεινές πλευρές της ιστορίας

Σαν σήμερα, 65 χρόνια πριν, στις 6 Ιουνίου 1944, μέρα γνωστή και ως D-Day, ξεκίνησε η απόβαση της Νορμανδίας. Αντικειμενικός σκοπός της απόβασης ήταν να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα στα παράλια της Γαλλίας από την Καέν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η απόβαση πραγματοποιήθηκε στη χερσόνησο Κοταντέν, την ανατολική όχθη του ποταμού Ορν και τον κόλπο του Σηκουάνα, σε πέντε παραλίες με τα κωδικά ονόματα Gold Beach, Juno Beach, Omaha Beach, Sword Beach και Utah Beach.Οι δυνάμεις που ενεπλάκησαν στις μάχες που διεξήχθησαν μέχρι το τέλος Ιουλίου ανέρχονταν σε 1 εκατ. άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού και 380 000 Γερμανών στρατιωτών και αεροπόρων. Στην απόβαση συμμετείχαν και τρία ελληνικά πολεμικά: οι κορβέτες «ΚΡΙΕΖΗΣ» και «ΤΟΜΠΑΖΗΣ» και το αντιτορπιλικό «ΣΑΛΑΜΙΣ». Οι απώλειες σε νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες Αμερικανούς, Άγγλους και Καναδούς ανήλθαν σε 4665 και των Γερμανών σε περισσότερους από 4000. Σχεδόν 20 000 κάτοικοι της Νορμανδίας βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την περίοδο της απόβασης και περισσότεροι από 250 000 έμειναν άστεγοι λόγω των Συμμαχικών βομβαρδισμών. Περισσότερα εδώ κι εδώ. Μια ρεαλιστική απεικόνιση της σφαγής κατά την απόβαση στην Omaha Beach δίνουν τα πρώτα 24 λεπτά της βραβευμένη με 5 Βραβεία Όσκαρ ταινίας «Η διάσωση του στρατιώτη Ryan». Προς γνώση όλων εκείνων που με ελαφρά καρδία απαξιώνουν σήμερα αυτούς, οι οποίοι τότε πολέμησαν για τη σημερινή τους ευμάρεια.
Στην σκοτεινή πλευρά της ιστορίας τώρα, ατελείωτες υπήρξαν οι μεταπολεμικές συγγραφικές διενέξεις των πρωταγωνιστών–στρατηγών, με τον Αϊζενχάουερ να χαρακτηρίζει τον στρατάρχη Μοντγκόμερι «ψυχοπαθή και συμπλεγματικό» και τον «Μόντι» να απαντά ότι ο αρχιστράτηγος «Αϊκ» δεν θα έπρεπε ποτέ να ξεπεράσει το βαθμό του ταγματάρχη! (δες εδώ ). «Έριδες» που συνεχίζονται με τη Βασίλισσα της Βρετανίας να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της που δεν κλήθηκε επίσημα από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στο σημερινό επίσημο εορτασμό της 65ης επετείου, ενώ κλήθηκαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο πρωθυπουργός του Καναδά Στέφεν Χάρπερ.
Από την άλλη, στο βιβλίο του «D-Day» ο πρώην αξιωματικός του βρετανικού Στρατού Άντονι Μπίβορ, που έκανε μια πρωτογενή έρευνα σκαλίζοντας επιστολές της εποχής, συνεντεύξεις και ημερολόγια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «επίσημα αρχεία είναι γεμάτα επίσημα ψέματα» και ότι ένα ημερολόγιο «είναι πιο αξιόπιστο ιστορικά». Η έρευνά του έφερε στο φως τη φρίκη ενός πολέμου: ο βομβαρδισμός της Καέν από τους Βρετανούς λίγες ημέρες πριν από την απόβαση «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έγκλημα πολέμου». «Η θηριωδία της μάχης στη Βορειοδυτική Γαλλία δεν μπορεί να τεθεί σε αμφιβολία», γράφει ο Βρετανός ιστορικός στο βιβλίο του. «Και παρά τους χλευασμούς της σοβιετικής προπαγάνδας, η μάχη της Νορμανδίας μπορεί απολύτως να συγκριθεί με εκείνη στο ανατολικό μέτωπο». Από την άλλη, οι Γάλλοι άμαχοι που σκοτώθηκαν από τις συμμαχικές βόμβες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- συνολικά υπολογίζονται σε 70 000- ήταν περισσότεροι από τους Βρετανούς αμάχους που έχασαν τη ζωή τους από τις γερμανικές βόμβες (δες εδώ).

Trackback URL



You must be logged in to post a comment.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση