RSS Feed for This PostCurrent Article

Έλληνόπουλα της ”άλλης” Ελλάδας για το 2008

Η Ελλάδα του μέλλοντος, παιδιά και νέοι/ες που τίμησαν τη χώρα διεθνώς το 2008, που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, επέστρεψαν από διεθνείς διοργανώσεις με μετάλλια και βραβεία, πήραν το «εισιτήριο» για φημισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Εκπρόσωποι μιας «άλλης» Ελλάδας (παρουσιάστηκαν και σε παλαιότερα posts μας), μακριά από σκάνδαλα, σκοπιμότητες και στείρες αντιπαραθέσεις, που σπάνια «κερδίζει» χρόνο και χώρο στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και τις σελίδες των εφημερίδων, μέσα από τις σελίδες της εφ. Ελεύθερος Τύπος (όπου και περισσότερα).
O Νίκος Πασσαλής, μαθητής, 17 ετών, κέρδισε το πρώτο ειδικό βραβείο του EIROForum, μεταξύ άλλων επικοινώνησε μαζί του ο Πρόεδρος της Βουλής για να τον συγχαρεί, ανακοινώντας του ότι θα βραβευθεί (και) από το Κοινοβούλιο. Ο βασικός στόχος του να σπουδάσει Πληροφορική και να συνεχίσει την έρευνα πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η Ευαγγελία Τόνια, συνθέτρια κλασικής μουσικής, 23 ετών. Με σπουδές στο ΑΠΘ και διδακτορικό -σε εξέλιξη- στο Εδιμβούργο, «μετράει» ήδη εννέα βραβεία σε διεθνείς και πανελλαδικούς διαγωνισμούς και έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια. Πριν από λίγες μέρες η Ενωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής τής απένειμε τον τίτλο του «Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη».Ονειρό της είναι να βάλει το δικό της λιθαράκι στο μουσικό πολιτισμό της χώρας μας.
Ο Αντώνης Πλατάνιος, μαθητής, 17 ετών. Σχεδίασε το οικολογικό σπίτι του μέλλοντος και πρώτευσε στο διαγωνισμό «Imagine Cup 2008» της Microsoft, με θέμα το περιβάλλον.Η Microsoft τού πρότεινε συνεργασία από το καλοκαίρι. Ο ΟΣΚ θέλει να εφαρμόσει το σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία στο Φάληρο, πανεπιστήμια του εξωτερικού του ζήτησαν να συμμετέχει σε project για την κατασκευή οικολογικών νησιών και σε λίγο καιρό θα παραλάβει μία επιταγή 1000 ευρώ από τη Βουλή. Επιθυμεί να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανολόγος ηλεκτρονικών υπολογιστών στο MIT.
Ο Κυριάκος Αξιώτης, μαθητής, 15 ετών, με διάκριση σε διεθνείς διαγωνισμούς και στην εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών, πρωτοστατεί στις ?καταλήψεις του 2ου Λυκείου Γέρακα, και ονειρεύεται μεταπτυχιακό στο ΜΙΤ.
Η Δέσποινα Σανούδου, μοριακή βιολόγος, 30 ετών, έχει κερδίσει το βραβείο της Unesco ? L? Oreal στον τομέα των βιοεπιστημών για νέους επιστήμονες. Επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το ερευνητικό έργο της να εστιάζεται στη Φαρμακογενομική, πώς δηλαδή το DNA μας καθορίζει την ανταπόκρισή μας στα διαφορετικά φάρμακα και ποιες είναι οι ιδανικές θεραπείες για έναν ασθενή.
Ο Νίκος Ρωμανίδης, 19 ετών, φοιτητής Μαθηματικών στο Cambridge, μετά τη διάκρισή του στην τελευταία Βαλκανιάδα Μαθηματικών. Τα Μαθηματικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του?
Η Γιουζγιάν Τζεβατόγλου, φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας στα ΤΕΙ Αιγάλεω, 21 ετών, κατάφερε από πολύ νωρίς να απεγκλωβιστεί από τα ταμπού της «γκετοποιημένης» κοινωνίας των Ελλήνων τσιγγάνων (Ρομά). Με βασικό «όπλο» τις εμπειρίες που αποκόμισε από το «σχολείο του δρόμου» και την πολυετή δουλειά στα φανάρια, ψάχνει για μια θέση εργασίας ανάλογη των προσδοκιών της.
Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, χρυσός παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, που κατάφερα να γυρίσω από το Πεκίνο με έξι μετάλλια?Πιστεύει ότι τα παιδιά που είναι σήμερα στους δρόμους έρχονται από το μέλλον.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, μαθητής, 17 ετών, το 2006, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Μαθηματικών του Βιετνάμ, που του έχει ήδη εξασφαλίσει υποτροφία για το ΜΙΤ, ύστερα από πρόταση της Μαθηματικής Εταιρείας.
Η Σπυριδούλα Σιορδίνη, μαθήτρια, 16 ετών.Ο πατέρας της Γιάννης Σιορδίνης ήταν ένα από τα θύματα των πυρκαγιών της Ηλείας.Ως μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου της ήθελε να γίνουν δενδροφυτεύσεις στις περιοχές που κάηκαν. Με τους συμμαθητές της, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην ξεχαστεί η καταστροφή. «Προσπαθήσαμε να προβάλουμε το θέμα, για να κρατήσουμε ?ζωντανά? τα χωριά μας. Δώσαμε συνεντεύξεις, συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις, πήραμε διάφορες πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με το Δημαρχείο». «Έστω κι αν δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για μας. Όταν έσβησαν τα φώτα, μας ξέχασαν. Κανείς δεν μας επισκέφθηκε, δεν μας τηλεφώνησε, δεν ρώτησε για τα προβλήματά μας. Απλώς άφησαν το χρόνο να κάνει τη δουλειά του. Δεν πειράζει όμως, έτσι κι αλλιώς θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας. Δεν θέλουμε τον οίκτο τους».

Trackback URL



You must be logged in to post a comment.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση