RSS Feed for This PostCurrent Article

Σχολιάζοντας τα τρέχοντα και τα (α)παιδευτικά

»Λένε πως παρασκευάστηκε χάπι που αντικαθιστά τη γυμναστική. Στο εξής θα παίρνεις ένα χάπι και θα είναι σαν να γυμνάστηκες εντατικά μια ώρα. Σπουδαία εφεύρεση, αφού η γυμναστική είναι βέβαια κουραστική. Να ευχηθούμε σύντομα να παρασκευαστούν και χάπια που θα αντικαθιστούν τη μελέτη. Χάπι για τα μαθηματικά, για την ορθογραφία, για την ιστορία και για ό,τι κουραστικό…
»Για τα θρησκευτικά πάντως το Υπουργείο μας βρήκε άλλη λύση: όποιος μαθητής δε θέλει να παρακολουθεί, θα μπορεί με απλή δήλωση του κηδεμόνα του να απαλλάσσεται, ώστε να μην επηρεάζεται η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Η νέα τάξη πραγμάτων θέλει να αδειάσει τις συνειδήσεις από κάθε ιδεολογικό περιεχόμενο, ώστε αφυδατωμένες να είναι έτοιμες για τα ναρκωτικά?
»Αφού διδάσκοντες και διδασκόμενοι εργατοπατέρες και κομματικοί εγκάθετοι απαξίωσαν τα ΑΕΙ και τα κατέστησαν ανυπόληπτα, εξακολουθούν τώρα να αγωνίζονται για τα απειλούμενα πλέον «κεκτημένα» τους: το μονοπώλιο, την ασυλία, την κατά βούληση και κατά συνείδηση εργασία, σε συνδυασμό με γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις και βέβαια πλήρη ανεξαρτησία?
»Η βάση του δέκα άφησε κενές κάπου είκοσι χιλιάδες θέσεις σε ΑΕΙ και κυρίως σε ΤΕΙ της επαρχίας, ορισμένα από τα οποία κινδυνεύουν να κλείσουν ελλείψει σπουδαστών. Οι τοπικοί παράγοντες διαμαρτύρονται, διότι οι κενές θέσεις αφήνουν ισάριθμες κενές θέσεις στις καφετέριες, στα εστιατόρια, στα ενοικιαζόμενα κτλ. με πτώση της οικονομικής -και όχι μόνο- ζωής επαρχιακών πόλεων που ακριβώς για την τόνωση τους ιδρύθηκαν τα ΑΕΙ/ΤΕΙ?

Του Κώστα Μπαλάσκα, από το περιοδικό Νέα Παιδεία, τχ. 127 (2008)

Trackback URL



You must be logged in to post a comment.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση