Ενημέρωση της Α τάξης για την «Βιοποικιλότητα- Σύμβαση CITES»

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024 οι μαθητές/τριες της Α τάξης ενημερώθηκαν από  εκπροσώπους του Δασαρχείου Πατρών για την «Βιοποικιλότητα- Σύμβαση CITES» στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας. 

Η CITES ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1973 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 1975. Σήμερα 184 κράτη– μέλη έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση. Έτσι παραμένει παγκοσμίως το πολυπληθέστερο σε μέλη και πιο ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσω της ρύθμισης του εμπορίου των ειδών της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας. Αποτελεί την πλέον ελπιδοφόρα διεθνή συμφωνία για την ελαχιστοποίηση των μελλοντικών προβλημάτων στο φυσικό περιβάλλον. Η CITES ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο για πάνω από 35.000 είδη απειλούμενων ζώων και φυτών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων και παραγώγων τους. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η επιβίωσή τους στην άγρια φύση, προς όφελος του πλανητικού περιβάλλοντος.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα υψηλά επίπεδα εκμετάλλευσης των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που διακινούνται διεθνώς, για την απειλή της επιβίωσής τους, για το παράνομο εμπόριο των ειδών της άγριας ζωής στον πλανήτη  που είναι τεράστιο σε όγκο και χρήμα, για τα ρυθμιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη  για να αντιμετωπιστεί το παράνομο εμπόριο και  για την επιβολή των διατάξεων της Σύμβασης που λαμβάνουν οι αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες των κρατών-μελών και τα εντεταλμένα όργανα της CITES συμπεριλαμβανομένης και της INTERPOL. 

Η υπεύθυνη καθηγήτρια γι’ αυτήν την ενημέρωση ήταν η κ. Δημακοπούλου Ανδριάνα, Βιολόγος.

 

Βιοποικιλότητα Σύμβαση CITES

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση