Το Σεντούκι της Ιστορίας :Τζον Λένον, ο θρύλος

τζον 3

 

13 χρονών χωρίς οικογένεια, μεγαλώνει σε ξένα χέρια, 25 χρονών ” πιο διάσημος και από τον Χριστό” κατά την περίφημη δήλωσή του που ίσως του κόστισε την ζωή, μαζί με άλλα τρία παιδιά πάνω κάτω της ίδιας ηλικίας και γειτονόπουλα, κάποια χιλιόμετρα μακριά, αρχίζουν να γράφουν και να παίζουν μουσική και προκαλούν επανάσταση μουσική, πολιτιστική, κοινωνική!
Λίγοι είχαν την τύχη να τους δούνε ζωντανά πάνω στην σκηνή, τον μύθο τους τον πολλαπλασιάζει η τηλεόραση, μιλούν τα πιο απλά και καθαρά Αγγλικά, οι στίχοι των τραγουδιών τους διδάσκονται στα Φροντιστήρια Αγγλικών.
Πιστώνονται μια από τις πιο εντυπωσιακές ιδεολογικές μεταστροφές στον χώρο του πολιτισμού, ξεκινώντας από χαρούμενα παιγνιδιάρικα τραγούδια που τους κάνουν διάσημους, ενσωματώνουν σταδιακά όλες τις ανησυχίες της δεκαετίας του 1960 και μας δίνουν αριστουργήματα
Από το Love, love me do; She loves you, yeah, yeah, yeah πάμε στο Let it be, Give peace a chance, Imagine, ο Τζον Λένον από Σάκης Ρουβάς γίνεται Αγγελάκας!
φωτο 1. Ένας φανατικός θαυμαστής του, ο 25χρονος σεκιουριτάς Mark David Chapman, περιμένει ώρες κάτω από το διαμέρισμα του στην Νέα Υόρκη να του υπογράψει ένα αυτόγραφο πάνω στο εξώφυλλο του τελευταίου του δίσκου. Τα καταφέρνει, τη στιγμή απαθανατίζει ο φακός και αντί να επιστρέψει στο σπίτι του χαρούμενος, περιμένει στο ίδιο σημείο και μετά από λίγες ώρες τον πυροβολεί εξ επαφής 5 φορές, περιμένοντας στο σημείο την Αστυνομία να τον συλλάβει.
” Επρεπε να πεθάνει, ήταν ψεύτικος, ζούσε πολυτελή ζωή ως εκατομμυριούχος και μας έλεγε “imagine no possessions” μας κορόιδευε, κανείς δεν είναι πιο διάσημος από τον Χριστό!
τζον 1
Ήταν σαν σήμερα, 8 Δεκεμβρίου 1980, 11.15 το βράδυ που το Νοσοκομείο ανακοίνωσε τον θάνατο του, ενώ από τα μεγάφωνα του ακούγονταν τραγούδια του. Αντί για κηδεία, μια εβδομάδα αργότερα 10 λεπτά σιωπής σε όλο τον κόσμο, 30.000 έξω από το σπίτι του στο Λίβερπουλ, 250.000 στο Central Park, 3 αυτοκτονίες οπαδών του, όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Νέας Υόρκης σίγασαν τα 10 αυτά λεπτά.
φωτο 2. Τα αιματοβαμμένα γυαλιά του Λένον, στο εξώφυλλο του άλμπουμ της γυναίκας του Γιόκο Όνο. Ένας άνδρας παρών στη σκηνή της δολοφονίας που προσπάθησε να τον βοηθήσει πούλησε το αιματοβαμμένο του πουκάμισο 42.500 δολάρια!
τζον 2
Ο Τσάπμαν παραμένει στην φυλακή, οι αρχές έχουν απορρίψει 12 φορές τις αιτήσεις αποφυλάκισής του που δικαιούται από τον νόμο, η επόμενη θα εκδικαστεί τον Φεβρουάριο.
Δημήτρης Τριάντος
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση