Συμμετοχή του σχολείου μας σε μαθητικό συνέδριο με θέμα το νερό.

νερο

 

Το Σάββατο 30/4/24 ομάδα του σχολείου μας πήρε μέρος δια ζώσης στο μαθητικό συνέδριο που διοργάνωσε το Γενικό Λύκειο Ρίου, με θέμα

 «Νερό, αναντικατάστατο συστατικό της ζωής και οικουμενικό δικαίωμα- Διαθεματική προσέγγιση της σημασίας και της διαθεσιμότητας του νερού διαχρονικά και της αναγκαιότητας ορθολογικής διαχείρισης του. Επιστημονικά δεδομένα, θέσεις, απόψεις και σκέψεις».

Το μαθητικό συνέδριο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας και την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η διοργάνωση του φετινού μαθητικού συνεδρίου αφορούσε το επίκαιρο ζήτημα του περιορισμού της διαθεσιμότητας του πόσιμου νερού στον πλανήτη μας, καθώς και τις συνέπειές του και την αναγκαιότητα να υπάρξει ευαισθητοποίηση και προτάσεις για τον εξορθολογισμό της χρήσης του νερού. Το θέμα ενδείκνυται για διαθεματική προσέγγιση και προάγει τη μαθησιακή εγρήγορση και την καλλιέργεια οικολογικής ενσυναίσθησης. Στόχος του συνεδρίου ήταν η έγκυρη ενημέρωση για το παραπάνω ζήτημα, η διερεύνηση λύσεων και η ενεργή εμπλοκή των μαθητών στην αναζήτηση δεδομένων, στην αξιολόγησή τους και στην προετοιμασία τους για παρουσίαση ενώπιον κοινού.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου ήταν :

Ι. Διαθεσιμότητα του νερού και βιώσιμες διαχειριστικές πρακτικές.

ΙΙ. Νερό και Πολιτισμοί (Παρελθόν παρόν, μέλλον και διαχρονική διαχείριση)

ΙΙΙ. Ποιότητα νερού και Παγκόσμια Υγεία

Στο πλαίσιο του μαθητικού συνεδρίου διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές-Πανεπιστημιακοί Καθηγητές- τοποθετήθηκαν από διαφορετική σκοπιά στο υπό εξέταση ζήτημα και απάντησαν στα ερωτήματα των συμμετεχόντων μαθητών/τριών ενώ μαθητικές ομάδες παρουσίασαν  τα αναρτημένα, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, έργα τους και ακολούθησε σχετική συζήτηση.

 

YouTube Thumbnail 1280x720 px 7

 

Η ομάδα εργασίας του σχολείου μας, που την αποτελούσαν οι μαθήτριες της Γ τάξης Μηλιτσοπούλου Δέσποινα, Ζευγίτη Νατάσα, Πατρικοβασιλάκου Αλεξάνδρα, Γιόμελου Δήμητρα, με Επιβλέπουσα Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ.  Ταραμπέρη Αφροδίτη , Γερμανικής Γλώσσας, δούλεψαν πάνω στη θεματική ενότητα

Νερό και πολιτισμοί: Παρελθόν, παρόν, μέλλον.

 

Instagram Post 1080x1080 px 13Instagram Post 1080x1080 px 14

 

Καθώς η εργασία τους έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών, οι μαθήτριες ασχολήθηκαν  με τη γεωγραφία της Γερμανίας και η έρευνά τους είχε ως στόχο να καταδείξει τη σημασία του νερού για τους πολιτισμούς διαχρονικά.

Παρουσίασαν  τις πόλεις της Γερμανίας που έχουν δημιουργηθεί δίπλα σε μεγάλους ποταμούς ή διαπερνώνται από αυτούς, αφού πρώτα κατανόησαν την σημασία τους ως πηγή ζωής και τον ρόλο τους ως υδάτινες οδούς μέσω των οποίων γίνεται το εμπόριο κλπ.

Παραγόμενο της εργασίας τους ήταν μία αφίσα, μέρος της οποίας ήταν η αναγραφή κάποιων εκ των  μεγαλύτερων γερμανικών πόλεων και  των ποταμών με τους οποίους συνδέονται .

Στην ίδια αφίσα έφτιαξαν  έναν χάρτη όπου με Pin σημειώνονται οι πόλεις που παρουσιάζονται στην εργασία τους.

 

Κατακόρυφο Instagram Post 1080x1350 px 12

 

Η παρουσία των μαθητριών μας ήταν υποδειγματική! Τους αξίζουν συγχαρητήρια- όπως και στην υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Ταραμπέρη- για το μεράκι και τον κόπο που κατέβαλαν και την εξαιρετική εκπροσώπηση του σχολείου μας!!!

 

Κατακόρυφο Instagram Post 1080x1350 px 13

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση