Στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας!
Δεν ήταν για όλους 400 τα χρόνια της σκλαβιάς, παράδειγμα η Καστοριά: κατακτήθηκε από τους Τούρκους το 1383 και απελευθερώθηκε το 1912, που μας κάνει 529 χρόνια.
Στην πολιορκία του Μεσολογγίου, στα τείχη του, μιλούσαν 10 γλώσσες!
20.000 σελίδες καλύπτουν τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821
Οι Τούρκοι είχαν επικηρύξει τον Κολοκοτρώνη με μεγάλο ποσό και πολλοί πήγαιναν και έλεγαν ότι τον σκότωσαν παρουσιάζοντας άλλους που του έμοιαζαν. Για να ξέρουν όλοι ποιος είναι ο αληθινός, ο Θεοδωράκης είχε «κεντήσει» στο χέρι του, με στίγμα πυρίτιδας, τη χρονολογία γέννησής του… ο πρώτος επώνυμος Έλληνας με τατουάζ!
Η λέξη “τσολιάς” είναι τούρκικη, προέρχεται από την λέξη çul =τσολ που σημαίνει”κουρέλι” ή “παλιόρουχο”. Έτσι φώναζαν υποτιμητικά οι Τούρκοι τους Έλληνες αγωνιστές , επειδή η φουστανέλα τους ήταν ραμμένη από πολλά μικρά κομμάτια υφάσματος, “Τσολιάς” σημαίνει “κουρελής”
Ο πιο όμορφος ήρωας του 21 ήταν ο Αθανάσιος Διάκος. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως όταν ήταν μοναχός, ένας Τούρκος πασάς τον είδε στο μοναστήρι του Προδρόμου στην Αρτοτίνα και εντυπωσιάστηκε απ’ την εμφάνιση του. Ο Διάκος προσβλήθηκε απ’ τα λεγόμενα του Τούρκου και την ανήθικη πρόταση του και μετά από καβγά τον σκότωσε. Έτσι αναγκάστηκε να παρατήσει το μοναστήρι και να φύγει στα κοντινά βουνά και να γίνει κλέφτης.
Στην αυλή του Αλή Πασά, στο ίδιο δωμάτιο κοιμόντουσαν ο Ανδρούτσος, ο Αθ. Διάκος και ο Ομέρ Βρυώνης. Ο Ανδρούτσος ήταν Μουσουλμάνος, ανήκε στην σέκτα των Μπεκτασήδων
«Τη 23 του απερασμένου μηνός σας έγραψα πάλι δια τον σιορ Διαμαντή…. Δεν φτάνει που τρώει κρέας την Μεγάλη Σαρακοστή, με καν να φυλάττη την Τετράδη και Παρασκευή, μ’ονον τρώει χωρίς να τον τύπτη η συνείδησις. Στην εκκλησία λογιάζω πως έρχεται δια τα μάτια. Κάθε Σάββατο βράδυ αντίς να έλθη στην εκκλησία, πηγαίνει στην όπερα˙ μάλιστα του Μεγάλου Κανόνος την βραδειά και την παραμονήν βράδυ των Βαΐων ν’ αφήση την ακουλουθία να πάη στην όπερα».
Ο σιορ Διαμαντής δεν είναι άλλος από τον 25χρονο τότε Αδαμάντιο Κοραή, και την επιστολή την στέλνει στον πατέρα του ο πληροφοριοδότης του για να τον ενημερώσει ότι ο γιός του στην Ολλανδία έκανε «έκλυτη ζωή» και αντί να πηγαίνει στην εκκλησία προτιμούσε την όπερα!
Παλαιών Πατρών Γερμανός: Ο ερωτευμένος Δεσπότης, το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Γκότζιας . Φοίτησε στη Σχολή Δημητσάνας, χειροτονήθηκε διάκος και μετά πήγε σε Σμύρνη και Πόλη. Εκεί ερωτεύθηκε την δόμνα Κατήνκω (Αικατερίνη) Γκίκα γόνο της ομώνυμης φαναριώτικης οικογένειας ευγενών μέλη της οποίας διορίστηκαν ηγεμόνες της Βλαχίας και της Μολδαβίας και διέπρεψαν σε πολλούς κλάδους Για την Κατήνκω έγραψε τουλάχιστον 3 μελωδικά ποιήματα που σώζονται στην Μονή Βατοπεδίου του Αγ. Όρους. Την σχέση του διάκου που ενδεχομένως τον οδηγούσε σε γάμο κατέπνιξε ο θείος του Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’, αφού τον προόριζε για Δεσπότη. Διαβάστε τους στίχους!
Κ-αλλονή ωραιοτήτων και τερπνή μου χελιδών,
όλαι αι χάριτες συνήλθον, εις εσένα σωρηδόν.
Ά-πειρα τα κάλλη έχεις, και χωρίς κουσούρι καν,
συμμετρίαν των μελών σου, κι ευρυθμίαν φυσικιάν.
Τ-έρας είσαι των ορώντων, και του κάλλους η πηγή,
σαν κι εσένα άλλη φως μου δεν ευρίσκεται στην γη.
Ή-λιος καθάπερ άλλος, πάντας ακτινοβολείς,
πανταχόθεν απαστράπτει, μετ’ εκπλήξεως πολλής.
Ν-έος φάνηκες κομήτης, έκαμες να απορούν,
των ωραίων τα πρωτεία όλαι σε παραχωρούν.
Κ-αταφλέγεις και δροσίζεις, τας καρδίας θεατών,
υπεξούσιόν σου έχεις κάθε κτίσμα ορατόν.
Ω- ωραία χελιδών μου, πάγκαλος ακροστιχίς,
δούλον σου αν μ’ αξιώσης είμ’ ο πλέον ευτυχής.
Η ακροστιχίδα που προκύπτει αποκαλύπτει και το όνομα της «ωραίας χελιδόνος» του: ΚΑΤΗΝΚΩ.
Τα παιδιά της Σαμαρίνας : αναφέρονται στην ιστορία 120 άντρες από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826, κατόρθωσαν να επιστρέψουν πίσω μονάχα οι 33, το τραγούδι δεν είναι χαρούμενο, πανηγυριώτικο, αλλά ηρωικό, προσκυνηματικό, βάζεις στο χέρι στην μέση και κάνεις υπόκλιση τιμώντας όσους χάθηκαν στην έξοδο.
Δημήτρης Τριάντος
Χρόνια πολλά στην πολύπαθη πατρίδα μας!