Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Β τάξης στο Πολεμικό Καταφύγιο Υψηλών Αλωνίων

κατ

Την Τετάρτη 15-11-2023 οι μαθητές/τριες της  Β τάξης  πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο  Πολεμικό  Καταφύγιο Υψηλών Αλωνίων, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και προσέγγισης μίας εκ των σημαντικότερων ιστορικών περιόδων της πόλης.

Δημιουργήθηκε περίπου στο 1930 και έπαιξε κομβικό ρόλο στην προστασία του λαού της Πάτρας κατά τους βομβαρδισμούς, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και παλιότερο καταφύγιο που υπήρχε στην Πάτρα, το οποίο είχε σώσει αρκετό κόσμο κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών των Ιταλών το 1940, αλλά και στη συνέχεια μετά από αρκετούς μήνες, από τα αεροσκάφη της γερμανικής αεροπορίας. Ήταν μάλιστα σε μία  τοποθεσία που την πρώτη μέρα των βομβαρδισμών από τα ιταλικά αεροσκάφη χτυπήθηκε, όσο καμία στην Πάτρα αφού, σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί, οι Ιταλοί πιλότοι πέρασαν τις νεραντζιές της Τριών Ναυάρχων για στρατεύματα.  Να σημειωθεί ότι η Πάτρα ήταν η πρώτη πόλη της Ελλάδας που βομβαρδίστηκε από τα αεροπλάνα των Ιταλών το 1940.

Οι μαθητές πήγαν με τα πόδια στον χώρο του Καταφυγίου συνοδευόμενοι από τον διευθυντή του σχολείου μας κ.Σπηλιωτόπουλο Κωνσταντίνο και τις υπεύθυνες καθηγήτριες κυρίες Παπαδοπούλου Καλλιόπη και Οικονομοπούλου Μίνα, Φιλολόγους.

 

κ1

 

κ2

Στην είσοδο του καταφυγίου θαύμασαν  το  ψηφιδωτό περιστέρι, έργο του εικαστικού Πέτρου Λαμπρινάκου,που συμβολίζει την ειρήνη, την αξία της οποίας την συνειδητοποιεί κανείς μόνο όταν επισκέπτεται τέτοιους χώρους.  

 

κ3

 

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους πέντε μικρούς θαλάμους και στις τρεις υπόγειες διαδρομές  (στοές) που αποτελούσαν και τους χώρους εκείνους που φιλοξενούσαν για ώρες τους Πατρινούς που έτρεχαν όταν άκουγαν τις σειρήνες για να σωθούν.

Ενημερώθηκαν από την ξεναγό  για την ιστορία του καταφυγίου ,τη χρήση του στον πόλεμο του 1940 και  ξεναγήθηκαν στη  μόνιμη έκθεση αρχειακού υλικού, που φιλοξενείται εκεί, η οποία χωρίζεται σε τρείς ενότητες. Η 1η ενότητα είναι οι βομβαρδισμοί, η  2η ενότητα αφορά την Κατοχή και η 3η ενότητα την  Απελευθέρωση». Τέλος θαύμασαν τα έργα  γνωστών εικαστικών που πλαισιώνουν την έκθεση.

 

κ4

 

κ5

 

κ6

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση