Το Σεντούκι της Ιστορίας : Ο Μυστικός Δείπνος

Τα ελληνικά η γλώσσα του χριστιανισμού, η αραμαϊκή λέξη Γιεσούα γίνεται η ελληνική « Ἰησοῦς» και παγκοσμιοποιείται ως Χριστός = «ο φέρων το Χρίσμα», «επιλεγμένος». Τα Ευαγγέλια γράφονται στην διεθνή γλώσσα της εποχής, την ελληνική, για να κατακτήσουν τον κόσμο, η Ομολογία Πίστεως των Χριστιανών, το ” Πιστεύω”, γράφεται στην ελληνική γλώσσα, το πιο επεξεργασμένο κείμενο της Παγκόσμιας ιστορίας !

Όταν οι Χριστιανοί χώρισαν τα τσανάκια τους, αυτοπροσδιορίστηκαν και πάλι με την ελληνική γλώσσα, η Ανατολική Εκκλησία ονομάστηκε Ορθόδοξη, η Δυτική Εκκλησία Καθολική, οι Προτεσταντικές αιρέσεις πήραν ελληνικά ονόματα: Ευαγγελιστές, Βαπτιστές, Μεθοδιστές, Πεντηκοστιανοί, Πρεσβυτεριανοί κ.α.

Ο πιο διάσημος θρησκευτικός πίνακας «Ο Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1495-1498), στον τοίχο της τραπεζαρίας του μοναστηριού Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε στο Μιλάνο. Παρατηρείστε μια λεπτομέρεια, τον Ιούδα να αναποδογυρίζει την αλατιέρα και να χύνει το αλάτι, κακό σημάδι, το αλάτι σύμβολο αγνότητας, εμποδίζει την ηθική σήψη, η αναφορά του Χριστού στους μαθητές του ” Υμείς έστε το άλας της Γής “.

Ένας μοναχός του μοναστηριού παραπονέθηκε ότι καθυστερεί πολύ την ολοκλήρωση του, ο Λεονάρντο έγινε έξω φρενών, πάει στον Ηγούμενο και του είπε καθυστερεί γιατί δεν έχει καταλήξει στην μορφή που θα έχει ο Ιούδας, ήθελε να θυμίζει εγκληματία και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την μορφή του μοναχού εάν συνεχίσει να παραπονιέται, μόνο τότε αυτός σταμάτησε. Τελικά μετά από ένα ολόκληρο χρόνο, μετά από μια επίσκεψη σε μια φυλακή βρήκε το μοντέλο που ήθελε στο πρόσωπο ενός καταδίκου.

Στο εξής, προσοχή μην ρίξετε αλάτι στο τραπέζι, γρουσουζιά, είδατε τι έπαθε ο Ιούδας!

Τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας ισοδυναμούσαν με ημερομίσθια 4 μηνών της εποχής εκείνης. Στην ΑγιαΣοφιά, στην Κων/πολη, πάνω από την Αγία Τράπεζα κρέμονταν 30 χρυσά στέμματα για να την υπενθυμίζουν!

Δημήτρης Τριάντος

 

δειπνος

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση