Το Σεντούκι της Ιστορίας : Μάρπησσα, Αναπαράσταση των Παθών

Στο μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», σε ένα ελληνικό χωριό της Ανατολής, στη Λυκόβρυση, γίνεται το έθιμο της Αναπαράστασης των Παθών του Χριστού. Σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Πάρου, στη Μάρπησσα, αυτή η αναπαράσταση γίνεται κάθε χρόνο, 26 χρόνια πριν ο Νίκος Καζαντζάκης ολοκληρώσει το διάσημο βιβλίο του.

Το έθιμο,που έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ξεκίνησε από την πρώτη γυναίκα δασκάλα που διορίστηκε στο χωριό, την Βασιλεία Καφούρου-Ασωνίτη. Συμμετέχουν παιδιά, έφηβοι, ενήλικες άντρες και γυναίκες, ο αριθμός τους αγγίζει τα 150 άτομα, όλες οι γενιές των Μαρπησσαίων από το 1922 έως σήμερα έχουν λάβει μέρος υποδυόμενοι διάφορους ρόλους, άλλοι ξεκίνησαν αγγελάκια και αναβαθμίστηκαν ως Παναγία και Χριστός!

Η αναπαράσταση των Παθών γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του Επιταφίου, που ξεκινάει γύρω στις 22.30 και διαρκεί έως και 2 ώρες. Οι 11 σκηνές περιλαμβάνουν την Ανάσταση του Λαζάρου, την Είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τη Μετάνοια της Μαγδαληνής , τον Μυστικό Δείπνο, τον Πόντιο Πιλάτο, την Προσευχή στο Ορος των Ελαιών, την άρνηση του Πέτρου, τον Γολγοθά, τη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο Θρήνο.

Η Μετάνοια της Μαγδαληνής
αναπαρασταση2

 

 

Ο Μυστικός Δείπνος

μυ

 

Η Σταύρωση 
αναπαρασταση1

 

 Η Αποκαθήλωση

αναπαρασταση3

 

Οι πιστοί ακολουθούν σιωπηλοί την περιφορά, κρατούν αναμμένα κεριά και βλέπουν ολοζώντανες τις 11 σκηνές του Θείου Δράματος συμμετέχοντας στο Θείο Πάθος, διασχίζοντας τα, στρωμένα με φρέσκια ρίγανη και φασκομηλιά, δρομάκια του χωριού, στις σκηνές δεν υπάρχει λόγος ή κίνηση, ακούγονται μόνο οι μελωδίες του Επιταφίου, μέσα στα αρώματα των αγριολούλουδων που κατεβάζει το αεράκι από τις Παριανές εξοχές!

Σκοπός της θρησκείας δεν είναι να ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό, αλλά να κατεβάσει τον ουρανό μέσα του!

Καλή Ανάσταση σε όλους!

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση