Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α τάξης στο Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία

αρχιμ

Την Παρασκευή 28/4/23 στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/τριων της Α τάξης στο «Μουσείο Αρχιμήδη» στην Αρχαία Ολυμπία. Εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου είναι ο κ. Κώστας Κοτσανάς.

Πρόκειται για ένα μοναδικό θεματικό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στην Ελλάδα αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό, μηχανικό, φυσικό, εφευρέτη και αστρονόμο Αρχιμήδη αλλά και στην ευρύτερη αρχαιοελληνική τεχνολογία της εποχής του.

Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα μοναδικά εκθέματα και να δουν, μεταξύ άλλων, τον υδραυλικό ατέρμονα κοχλία, τη μέθοδο ελέγχου καθαρότητας του χρυσού, τη «Σιδηρά χειρ», το μηχανικό και το υδραυλικό παράδοξο, την αμυντική πολεμική μηχανή, τη γιγάντια «Συρακουσία» αλλά και την ευφυή οινοχόη του Φίλωνος, το αυτόματο άνοιγμα των θυρών ενός ναού μετά από θυσία σε βωμό του Ήρωνος, τον ηχητικό συναγερμό του Ήρωνος, την κούπα το Πυθαγόρα, το αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη του Ήρωνος (ο πρώτος αυτόματος πωλητής της αρχαιότητας).

 

φωτο 5

 

 

φωτο 1

 

φωτο 4

 

φωτο 6

 

Καταρτισμένοι και ευγενικοί ξεναγοί εξήγησαν τη χρήση των μηχανών στους μαθητές ενώ  βίντεο πάνω από κάθε έκθεμα έδειχνε την αναπαράσταση της λειτουργίας του.

 

φωτο 7

 

φωτο 10

 

Επίσης οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παίξουν αρχαία ελληνικά παιχνίδια και  να εμπλακούν σε βιωματική εκπαιδευτική ξενάγηση σε συγκεκριμένα εκθέματα όπως για παράδειγμα τις φρυκτωρίες, τον υδραυλικό κοχλία του Αρχιμήδη,  ανυψωτικές μηχανές κ.α.

 

φωτο 8

 

φωτο 9

 

φωτο 2

 

Μαθητές και συνοδοί καθηγητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι με αυτήν την εμπειρία καθώς ήρθαν σε επαφή με την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και διαπίστωσαν ότι η τεχνολογία του 3ου αιώνα π.Χ. παρουσιάζει εξαιρετικές ομοιότητες με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό  Μουσείο της  Ολυμπίας όπου θαύμασαν από κοντά τα μοναδικά εκθέματά του και εντυπωσιάστηκαν από τα σημαντικά έργα γλυπτικής που κοσμούν το μουσείο και ειδικά  τον Ερμή του Πραξιτέλη,τη Νίκη του Παιωνίου και βέβαια τα εκπληκτικά αετώματα του ναού του Διός όπου ξεχωρίζει η εμβληματική μορφή του Απόλλωνα.

 

φωτο 1 1

 

φωτο 2 1

 

φωτο 3

Τέλος, περιηγήθηκαν για λίγο  στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας ,θαύμασαν  το Ιερό του Δία με τους ναούς και τα κτίρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία του και επισκέφτηκαν και τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.Είχαν επίσης την ευκαιρία να περπατήσουν και να τρέξουν στον αγωνιστικό χώρο.

φωτο 1 2

 

φωτο 2 2

 

φωτο 3 1

Οι μαθητές μας γύρισαν στην Πάτρα κατάκοποι μεν αλλά ενθουσιασμένοι με όλα όσα είδαν κατά την εκπαιδευτική τους επίσκεψη και τις εμπειρίες που αποκόμισαν και ευχαρίστησαν τις συνοδούς καθηγήτριές τους για την υπέροχη επίσκεψη που τους πήγαν!

Η υπεύθυνη της διδακτικής επίσκεψης ήταν η κ.Νικολοπούλου Αριστέα,Τεχνολόγος

Οι συνοδοί καθηγήτριες ήταν η κ.Βλάχου Σουσάνα ,Φυσικός και η κ.Ταραμπέρη Αφροδίτη,Γερμανικών.

Τους μαθητές συνόδεψε επίσης και η σχολική μας νοσηλεύτρια,η κ.Σγούρα Γεωργία.

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση