Το Σεντούκι της Ιστορίας: Τρίτη και 13

Τρίτη και 13, οι Ισπανόφωνοι λένε « Τρίτη μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι». Στην Ελλάδα η γρουσουζιά αποδίδεται στο ότι Τρίτη έπεσε η Πόλη, σύμφωνα με τον πατέρα της Ελληνικής λαογραφίας τον Νικ. Πολίτη δεν ισχύει αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την συμφορά στην αποφράδα ημέρα, άρα η πρόληψη προϋπήρχε. Σύμφωνα με αυτόν η εξήγηση είναι αστρολογική, οφείλεται σε κακό συνδυασμό πλανητών που γίνεται αυτή την ημέρα που επειδή δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβή στιγμή, όλη η μέρα θεωρείται κακότυχη.

Οι Αγγλοσάξονες έχουν την Παρασκευή και 13. Αυτή την ημέρα τον Οκτώβρη του 1307, ξεκίνησε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών από τον Βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο και τον Πάπα Κλήμη. Ο Ζακ ντε Μολέ, ο τελευταίος Μέγας Μάγιστρος των Ιπποτών, κάηκε στην πυρά, την ώρα που καιγόταν φώναξε δυνατά κατάρες εναντίον των δύο, και πράγματι λίγους μήνες μετά ο Πάπας αρρώστησε και πέθανε και ο Φίλιππος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια κυνηγιού και κάποιοι συνέδεσαν τα γεγονότα.

Ανεξαρτήτως ημέρας, όλοι συμφωνούν με τον αριθμό 13, τον κατεξοχήν κακότυχο αριθμό που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες του Ισλάμ, 12 μήνες, 12 ώρες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου, άγνωστου που προκαλεί ανησυχία και φόβο στους ανθρώπους.

13 άτομα κάθισαν στον Μυστικό δείπνο, σε λιγότερο από 24 ώρες ο Ιούδας κρεμάστηκε και ο Ιησούς σταυρώθηκε, δυο πρόσφατες τραγωδίες έπεσαν αυτή την ημέρα, το δυστύχημα με το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia στην Ιταλία το 2012 με πολλούς νεκρούς και το περίφημο αεροπορικό δυστύχημα στις Άνδεις το 1972, όπου 16 επιζώντες βρέθηκαν 2 μήνες μετά, έχοντας επιβιώσει τρώγοντας το κρέας των νεκρών συνεπιβατών τους. Το άθροισμα του έτους 1453 που έγινε η Άλωση της Πόλης βγάζει το νούμερο 13!

Πολλά μεγάλα ξενοδοχεία από τον 12ο πηγαίνουν στον 14ο όροφο, ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η AirFrance, Iberia, Lufthansa δεν έχουν 13η σειρά καθισμάτων.

Φωτο: όσοι βρεθείτε στην Βιέννη μην παραλείψετε να περάσετε από την Εκκλησία Minoritenkirche στο κέντρο της πόλης, σε ένα τοίχο βρίσκεται το πιο εντυπωσιακό πιστό αντίγραφο του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, έργο του Giacomo Raffaelli (1809) παραγγελία του Ναπολέοντα, αναπαριστά όλα τα χρώματα και τις λεπτομέρειες που έχουν χαθεί από το πρωτότυπο στο Μιλάνο. Έτσι φαίνεται μια χαμένη λεπτομέρεια: Ο Ιούδας αναποδογυρίζει την αλατιέρα και χύνει το αλάτι, το αλάτι σύμβολο διατήρησης της αγνότητας, εμποδίζει την φυσική σήψη, εδώ συμβολίζει την πνευματική, η αναφορά του Χριστού στους μαθητές Του ” Υμείς έστε το άλας της Γής “, προσοχή στο εξής, σε τραπέζι μην χύσετε αλάτι, γρουσουζιά, είδατε τι έπαθε ο Ιούδας !”

Δημήτρης Τριάντος

 

τριτη

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση