Στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας οι μαθητές/τριες της Β τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 10 Μαϊου 2023, προκειμένου να επισκεφθούν τις Αλυκές ,το Μουσείο Άλατος,το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου.
Αρχικά επισκέφτηκαν τις Αλυκές Μεσολογγίου, τη μεγαλύτερη αλυκή της χώρας, μιας και παράγει το 50-80% του αλατιού σε ετήσια βάση. Περνώντας απο την παλαιά Εθνική οδό Μεσολογγίου – Αιτωλικού αντίκρυσαν ένα σπάνιο θέαμα: τεράστιοι λόφοι από αλάτι, ύψους έως και 15 μέτρων απλώνονταν στις εγκαταστάσεις των αλυκών.
Στον χώρο των αλυκών ενημερώθηκαν για την σπουδαία οικονομική και οικολογική αξία τους καθώς και για τη φυσική διαδικασία παραγωγής του αλατιού αποτέλεσμα της οποίας είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα, με ιδανικές αναλογίες για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και ικανό να αναδείξει τις γεύσεις κάθε είδους φαγητού.Επίσης συνομίλησαν με τους εργαζόμενους για την συγκομιδή, περιηγήθηκαν στους χώρους των αλυκών και βίωσαν το μάζεμα του καλύτερου ποιοτικά αλατιού, “της αφρίνας”.
Αφρίνα=ανθός αλατιού, 100% ανεπεξέργαστο αλάτι, συλλέγεται με το χέρι από την επιφάνεια του νωπού άλατος.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Άλατος , το μοναδικό σε όλο τον κόσμο.Εκεί είχαν τη δυνατότητα να μάθουν οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι, από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας.Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία.Γνώρισαν τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων και της κοκκομετρίας τους. Είδαν έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από το αλάτι αλλά και την μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1500 αλατιερών που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Εντυπωσιάστηκαν από τις 14.000 χρήσεις του αλατιού και πληροφορήθηκαν για τις ενεργείς και εγκαταλελειμμένες αλυκές όλης της χώρας.
Ο επόμενος σταθμός των μαθητών μας ήταν το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, που κτίστηκε μεταξύ 1885-1889 ως Δημοτικό Παρθεναγωγείο με δωρεά του Κωνσταντίνου Ξενοκράτη, εθνικού ευεργέτη από την ανατολική Θράκη.
Εκεί περιηγήθηκαν στις αίθουσές του και θαύμασαν τα περισσότερα από 1.200 αντικείμενα που καλύπτουν χρονολογικά τις περιόδους από τους προϊστορικούς έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (100.000 π.Χ. – 3ος αι. μ.Χ.) και προέρχονται από το σύνολο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση «40 πλοία μελανά,στον δρόμο για την Τροία».
Επόμενος σταθμός : το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου
Οι μαθητές μας θαύμασαν πίνακες αυθεντικούς και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογγίου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβούρες αυθεντικές του 1837 του Άγγλου Friedel, όπλα του 1826, νομίσματα και μετάλλια, γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς, αντικείμενα και χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα, πλαισιωμένα με εικόνες από τα δύο του ταξίδια στην Ελλάδα.
Στο τέλος,λίγο πριν μπουν στο λεωφορείο για να επιστρέψουν στην Πάτρα ,οι μαθητές μας επισκέφτηκαν τον Κήπο των Ηρώων ,έναν ιστορικό χώρο εθνικής μνήμης αφιερωμένο στον αγώνα των ελεύθερων πολιορκημένων που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, δίπλα από την Πύλη και τα τείχη. Στον χώρο αυτό οι Μεσολογγίτες έθαβαν τους νεκρούς τους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Μεσολογγίου, αφού το νεκροταφείο ήταν αποκλεισμένο.
Τα παιδιά περπάτησαν στα λιθόστρωτα δρομάκια θαυμάζοντας με τον δέοντα σεβασμό τον τύμβο με οστά των αγωνιστών, τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη και άλλων αγωνιστών από διάφορες εποχές της ιστορίας, τις προτομές Μεσολογγιτών και πολλά πολλά μνημεία από άλλες χώρες.Τέλος, ξεκουράστηκαν στο ήσυχο και γαλήνιο τοπίο,κάτω από τους πανύψηλους φοίνικες, τα πεύκα και τους ευκάλυπτους.
Οι μαθητές μας επέστρεψαν στην Πάτρα κατάκοποι μέν,κατενθουσιασμένοι δε,γεμάτοι γνώσεις,εικόνες,εμπειρίες και ευχαρίστησαν τις συνοδούς καθηγήτριές τους για την τόσο όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή που τους πήγαν!
Η υπεύθυνη της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν η κ.Νικολοπούλου Αριστέα,Τεχνολόγος
Οι συνοδοί καθηγήτριες ήταν η κ.Σουσάνα Βλάχου,Φυσικός,η κ.Ταραμπέρη Αφροδίτη,Γερμανικών και η κ.Χριστάκου Δέσποινα,Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.