Το Σεντούκι της Ιστορίας : Εορταστικό,ο Νικόλαος Δούμπας και η πρωτοχρονιάτικη συναυλία στο Wiener Musikverein

Το μέγαρο του Μακεδόνα έμπορου Νικόλαου Δούμπα από το χωριό Βλάστη Κοζάνης τόπος συνάντησης του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της Βιέννης, ο πατέρας του Στέργιος πλούτισε στην Αυστρία από το εμπόριο βαμβακιού. Με την λέξη «Χαίρε» κεντημένη με μεγάλα χρυσά γράμματα σε μια κουρτίνα στην εξώπορτα υποδεχόταν τους υψηλούς καλεσμένους του.

Πάτρονας των γραμμάτων και τεχνών, φίλος του ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ, του Βάγκνερ, ήταν αυτός που έκανε γνωστό τον Σούμπερτ. Κηδεύθηκε πάνδημα στον Ορθόδοξο Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη με τις σημαίες των δημόσιων κτιρίων να κυματίζουν μεσίστιες και τιμητικά ενταφιάστηκε στο Κεντρικό Νεκροταφείο της Βιέννης- το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης, μετά του Αμβούργου – στο τμήμα που είναι θαμμένοι οι φίλοι του οι μουσικοί (Μπετόβεν, Μπραμς, Στράους, Σούμπερτ, Σαλιέρι κ.ά).

Ο Δούμπας έδωσε τα χρήματα για να φτιαχτεί ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Ευρώπης, έργο του Θ. Χάνσεν, το Wiener Musikverein (Βίνερ Μουζίκφεράιν), η έδρα της Φιλαρμονικής της Βιέννης, από όπου μεταδίδεται η πρωτοχρονιάτικη συναυλία.

Η αίθουσα είναι μια από τις 5 με την καλύτερη ακουστική σε όλο τον κόσμο,οι άλλες σε Βερολίνο, Άμστερνταμ, Βοστώνη και Μπουένος Άιρες, όλες έχουν ως σχήμα ένα ψηλό, στενό ορθογώνιο κτίριο σαν κουτί παπουτσιών που λέγεται ότι λειτουργεί καλύτερα ακουστικά, συγκρινόμενες με τις περίφημες αλλά κατώτερες ακουστικά όπερες του Μιλάνου και Παρισίων που έχουν σχήμα πετάλου.

Προς τιμή του Έλληνα, ο δρόμος γύρω από το κτίριο φέρει το όνομα του Dumba-strasse, το όνομα του έχει και δρόμος στην διάσημη λουτρόπολη της Τσεχίας το Κάρλοβι Βάρι όπου πήγαινε συχνά για λουτρά.

φωτο 1. 30.000 λουλούδια στολίζουν την αίθουσα, προσέξτε τους πολυελαίους, αντιγραφή είναι αυτοί που έχουμε στην Αθήνα, σε Ερμού και Βουκουρεστίου!

φωτο 2. Εξωτερική όψη του πανέμορφου νεοκλασικού του Θ. Χάνσεν

φωτο 3, 4. Ο Νικόλαος Δούμπας, με δικά του χρήματα φτιάχτηκε η πανέμορφη Ζωφόρος που θαυμάζουμε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι στο Ναό του Πατριαρχείου στο Φανάρι κλπ.

 

στο σχόλιο. το στρατιωτικό «Εμβατήριο Ραντέτσκι» που κλείνει πάντα την συναυλία, ο ανεπίσημος ” Εθνικός Ύμνος ” της Αυστρίας, την πρώτη φορά που παίχτηκε μπροστά σε αξιωματικούς άρχισαν αυθόρμητα να χτυπάνε παλαμάκια και να χτυπούν τα πόδια τους ρυθμικά στο έδαφος και από τότε τα παλαμάκια συνοδεύουν κάθε εκτέλεση του.

 Στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία έλαμψε και το άστρο του κορυφαίου διευθυντή ορχήστρας του 20ού αιώνα,του άλλου Μακεδόνα Κοζανιώτη στην καταγωγή, με παππού τον Θεόδωρο Καραγιάννη, του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, τιμήθηκε από τον Αυτοκράτορα με τίτλο ευγενείας, για αυτό και το ” φον ” στο όνομα της οικογένειας, πάνω από 200 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων στην καριέρα του, γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ, το δεύτερο παιδί-θαύμα που έβγαλε η πόλη μετά τον Μότσαρτ.

Δημήτρης Τριάντος

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία!

1.τριαντος

 

 

2 τριαντος

 

 

3 .τριαντος

 

 

4.τριαντος

 

 

Σχόλιο

HERBERT VON KARAJAN (2/2) – Vienna Philharmonic Radetzky March New Year Concert 1987

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση