Το Σεντούκι της Ιστορίας : Το Άγιον Όρος, το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» και ο Λένιν κάνουν το «περιβόλι της Παναγιάς» ελληνικό, η πιο όμορφη γυναίκα της Ευρώπης ζητά συγχώρεση και το μυστικό της μακροζωίας!

αγ.ορ

  1. Το Άγιον Όρος, ανέκαθεν πολυεθνικό, Έλληνες, Ρώσοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι και άλλοι. Κάτω από τους εντυπωσιακούς τρούλους των μονών και τις ψαλμωδίες των μοναχών παίχτηκαν γεωπολιτικά παιχνίδια. Το να είναι το Άγιο Όρος ελληνικό, σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού η Ελλάδα έφθανε μέχρι τη Λαμία και δεν διέθετε καμία ισχύ. Το μόνο πλεονέκτημα, οι Ελληνορθόδοξοι μοναχοί ήταν πάντα περισσότεροι έτσι έλεγχαν την Ιερά Κοινότητα και τις αποφάσεις της. Η αυτονομία του αναγνωρίστηκε από τη συνθήκη του Βερολίνου το 1878. Οι Τούρκοι, που κατείχαν τότε τη Μακεδονία, δεν πολυενδιαφέρονταν γι’ αυτό, αντιθέτως η Ρωσία των τσάρων ως αυτοκρατορική ορθόδοξη δύναμη από νωρίς εγγυήτρια της αυτονομίας του και συνάμα περιπόθητο για αυτούς λιμάνι μέσα στη Μεσόγειο. Οι Βούλγαροι το έβλεπαν φυσική προέκταση της «δικής τους» όπως την θεωρούσαν Μακεδονίας.

Όταν τα ελληνικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1912, οι Βούλγαροι έσπευσαν προς τον Άθω, με σκοπό να τον καταλάβουν. Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης τους πρόλαβε (2 Νοεμβρίου 1912), το θωρηκτό «Αβέρωφ» και τρία ακόμα πολεμικά πλοία αποβίβασαν τμήματα του ελληνικού στρατού, συνέλαβαν τους ελάχιστους Τούρκους, οι οποίοι δεν έριξαν ούτε σφαίρα και κατέλαβαν τον Άθω. Παρόλο αυτά, οι Βούλγαροι συνέχιζαν να προωθούν στο Όρος, στο βουλγαρικό μοναστήρι, τη Μονή Ζωγράφου, αξιωματικούς και στρατιώτες σαν προσκυνητές ή ντυμένους καλόγερους. Εισήγαγαν όπλα και πυρομαχικά τη νύχτα από μονοπάτια ή με βάρκες, οι Βούλγαροι αυξήθηκαν τόσο πολύ, ώστε εμφανίστηκε ο κίνδυνος της εκ των έσω κατάληψης της πολιτείας. Οι υπόλοιπες εθνότητες αρνούνταν την αποπομπή τους φοβούμενοι ότι οι Έλληνες θα τους έδιωχναν όλους, Έλληνες φαντάροι ντύνονται και αυτοί καλόγεροι!

 Η ένοπλη σύρραξη θέμα χρόνου, αλλά μας προλαβαίνουν τα γεγονότα, η ήττα των Βουλγάρων στον Β ‘ Βαλκανικό πόλεμο και η μαζική αποχώρηση των βουλγάρων καλόγερων/ αξιωματικών! Η βουλγαρική απειλή εξαλείφθηκε, αλλά οι Ρώσοι αρνούνταν να αναγνωρίσουν την ελληνική κυριαρχία. Η λύση ήρθε εντελώς αναπάντεχα. Το 1917, ο τσάρος ανατράπηκε από την Οκτωβριανή Επανάσταση – οι μπολσεβίκοι του Λένιν έβγαλαν την Εκκλησία στην παρανομία, εγκατέλειψαν στην τύχη τους τους 1.500 Ρώσους Αθωνίτες μοναχούς και το Άγιο Όρος ήταν πλέον ελληνικό και δίχως πια αμφισβητήσεις!

 

2.αγ.ορος1Η εντυπωσιακή τράπεζα της μονής Βατοπεδίου!Η μισή παραγωγή οίνου, περίπου 10 τόνοι,  καταναλώνεται εντός της μονής και το υπόλοιπο εμφιαλώνεται.

  1. Η καλύτερη δίαιτα στον κόσμο, η Αγιορείτικη, των μοναχών του Αγίου όρους, περίπου δύο χιλιάδες μοναχοί, υπέρταση και άνοια σχεδόν άγνωστα, τα τελευταία 25 χρόνια μόνο μια περίπτωση θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου, σπάνια μοναχός δεν φτάνει μέχρι τα 85 χρόνια!.

Δεν τρώνε κρέας αλλά ψάρι, πολλά όσπρια, άφθονο ψωμί, αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου, κανένα λίπος, βούτυρο, μαργαρίνες, κρέμα γάλακτος, και άλλα συναφή, κατανάλωση χωρίς περιορισμό χόρτων, μανιταριών και φρούτων του δάσους (αγριοφράουλες, κούμαρα, βατόμουρα, κάστανα κ.ά), για γλυκό λουκούμια και χαλβά, η ποιότητα των συστατικών πολύ υψηλή, όλα τα αγαθά από τα χωράφια τους, το κρασί από τους δικούς τους αμπελώνες, τρώνε δυο φορές την ημέρα, στις 8 πμ και στις 6μμ, έτσι έχει προσαρμοστεί ο οργανισμός τους σε συγκεκριμένο ωράριο, τρώνε με μέτρο, πάντα συγκεκριμένη ποσότητα στο πιάτο, βρίσκονται συνέχεια σε κίνηση, δεν κάθονται όλη την ημέρα να προσεύχονται αλλά δουλεύουν σε αγροτικές και άλλες εργασίες που ορίζονται από τον Ηγούμενο και τρώνε όλοι μαζί σαν οικογένεια και όχι γρήγορα και μοναχικά, όπως εμείς, δίνοντας τους πρόσθετη ψυχολογική ευεξία!

 

3.    αγ.ορος 2

 

  1. Στις 6 Φεβρουαρίου 1930, μια 18χρονη Μανιάτισσα, η Αλίκη Διπλαράκου, στην όπερα του Παρισιού, παρουσία του Γάλλου προέδρου, του πρωθυπουργού κι άλλων προσωπικοτήτων, στέφεται ««Μις Ευρώπη» η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης. Η «Βραδυνή» την περιγράφει: «… Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας…». Η «Καθημερινή» ανάγει τη νίκη της σε εθνικό θρίαμβο: «… ένα ζωντανόν άγαλμα ελθόν θα έλεγέ τις εις τον κόσμον δια να αναστήση τον αιώνα του Φειδίου…». Ένας Γάλλος γλύπτης τη χαρακτήρισε καινούργια “Αφροδίτη της Μήλου” και ο παρισινός Τύπος «ανάσταση της ελληνικής ομορφιάς». Η Ελληνίδα καλλονή θα γίνει λίγους μήνες αργότερα πάλι πρωτοσέλιδο, η μοναδική γυναίκα που τόλμησε να παραβιάσει το άβατο του Αγίου Όρους. Φιλοξενούμενη μαζί με τον αρραβωνιαστικό της, τον Γάλλο εφοπλιστή Μοράν σε θαλαμηγό που είχε αγκυροβολήσει στη Μονή Βατοπεδίου κατάφερε, ντυμένη ναύτης, να πείσει έναν μοναχό να τους ανεβάσει στα ιερά βράχια!

Μετά αρρώστησε βαριά και νοσηλεύτηκε σε σανατόριο της Ελβετίας. Η Αλίκη στέλνει επιστολή στον ηγούμενο της Μονής Διονυσίου, Γέροντα Γαβριήλ « πιστεύω ακράδαντα ότι είναι τιμωρία εκ μέρους της Παναγίας προς την οποίαν ησέβησα, δεν έπρεπε εγώ μορφωμένη κοπέλα να κάμω αυτό που έκαμα και μετανοώ παρακαλώντας την Παναγία μου να με συγχωρέσει..Προς τούτο, δεχθήτε δε και 5.000 δραχμές, ίνα κάμετε παρακλήσεις δια την υγείαν μου». Η Παναγιά φαίνεται την συγχώρησε, όχι μόνο έγινε καλά, έζησε άλλα 72 ευτυχισμένα χρόνια, παντρεύτηκε δύο φορές, η δεύτερη με τον άγγλο σερ Τζον Ράσελ, έλαβε τον τίτλο της Λαίδης, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού δίνοντας διαλέξεις, απέκτησε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, κηδεύτηκε στην Αγία Σοφία του Λονδίνου τον Οκτώβριο του 2002.

 

4.αγ ορος 3

 

 

4 . Ο «φύλακας άγγελος» των πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο μοναχός Ιωσήφ (κατά κόσμον Χρήστος Μπαϊρακτάρης), στο νοτιότερο άκρο του Άγιου Όρους «χαιρετάει» κραδαίνοντας την σημαία τα αεροσκάφη που επιχειρούν στο Βόρειο Αιγαίο, οι πιλότοι τον ξέρουν και πετούν δίπλα του πάνω από τη θάλασσα σε υψόμετρο 250 μέτρων, το κελί του γεμάτο από αναμνηστικά των πιλότων « η Ελληνική σημαία πάντα σε έπαρση ποτέ σε υποστολή» λέει περήφανα.

 

 

 

 

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση