Εκπαιδευτική εκδρομή στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα της Γ Γυμνασίου

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής οι μαθητές/τριες της Γ τάξης πραγματοποίησαν  τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα  στις 4-6 Μαϊου 2023, προκειμένου να επισκεφθούν το Μουσείο Τσιτσάνη,τα Δίδυμα Οθωμανικά λουτρά και τα Μετέωρα.

Την πρώτη ημέρα, μετά από ένα πολύωρο ταξίδι, οι μαθητές έφτασαν στον πρώτο προορισμό τους ,την Καλαμπάκα ,όπου και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Αλεξίου.Πρόκειται για ένα μικρό και καλοδιατηρημένο ξενοδοχείο με όμορφους χώρους και φοβερή θέα τα Μετέωρα!Εκείνο όμως που ευχαρίστησε ιδιαίτερα μαθητές και συνοδούς καθηγητές ήταν το ευγενέστατο προσωπικό,η φοβερή εξυπηρέτηση και η καθαριότητα του ξενοδοχείου!Μάλιστα δύο ομάδες μαθητών έμειναν σε σουίτες καθώς η διεύθυνση  του ξενοδοχείου τούς τις παραχώρησε προκειμένου να κάνει τη διαμονή τους πιο όμορφη!

 

ξεν2σ

 

ξεν3σ

 

ξεν1σ

 

Τη δεύτερη ημέρα οι μαθητές πήγαν στα Τρίκαλα όπου αρχικά επισκέφτηκαν το Μουσείο Τσιτσάνη. Το  μουσείο  λειτουργεί στον επάνω χώρο των παλιών φυλακών Τρικάλων και είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού.  Ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του λαού, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα που αντανακλώνται μέσα από τα δεκάδες, σπάνιας ομορφιάς και αυθεντικότητας τραγούδια του.

Το υπεύθυνο προσωπικό ανέλαβε την περιήγηση των μαθητών σε όλες τις αίθουσες του μουσείου.Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται η βιογραφία του δημιουργού, διάφορες φωτογραφίες, μουσικά όργανα, προσωπικά του αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του, όπως παρτιτούρες και δίσκοι με αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών του.Οι μαθητές  ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο του Τσιτσάνη, είδαν σπάνιους δίσκους, άκουσαν κάποια από τα τραγούδια του στη σύγχρονη τζουκ μποξ και έμαθαν την πραγματική ιστορία του Σακαφλιά, απαλλαγμένη από τα μυθικά στοιχεία και τις παρεξηγήσεις με τις οποίες έχει από καιρό συνδεθεί.

 

τσιτσ1σ

 

τσιτσ2σ

 

τσιτσ3σ

 

τσιτσ5σ

 

τσιτσ4σ

 

 

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το ισόγειο του ιστορικού κτιρίου όπου  βρίσκονται τα Δίδυμα Οθωμανικά Λουτρά τα οποία αποτελούν σημείο εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Τα διπλά ή δίδυμα λουτρά, (τοΰρκ. ςίfte hamam), ήταν κατα­σκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να τα επισκέπτονται ταυτό­χρονα άνδρες και γυναίκες,εξ ου και το όνομά τους. Το κτίριο στα Τρίκαλα είχε δύο κύ­ριες εισόδους, μια στα νότια, για το ανδρικό λουτρό, και μία στα βόρεια, για το γυναικείο. Χτίστηκε τον 16ο αι. και μετά το 1881 και την ενσωμάτωση των Τρικάλων στην Ελλάδα, η φυγή των  μουσουλμάνων και η οικονομική δυσπραγία, κατέστησαν ανενεργό το  χαμάμ. Το 1895 το ελληνικό κράτος το μετέτρεψε σε φυλακές. Το συγκρότημα των Φυλακών για πάνω από έναν αιώνα είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης των Τρικάλων. Εκτός από ποινικές φυλακές χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος κράτησης πολιτικών κρατουμένων σε διάφορες φάσεις της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας, αλλά και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Το 2006 οι φυλακές έκλεισαν και αποφασίστηκε η στέγαση του Κέντρου Ερευνας και Δημιουργίας – Mουσείο Τσιτσάνη.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα οθωμανικά λουτρά, είδαν το χώρο εστίας, τις δεξαμενές νερού,  τους αγωγούς τροφοδοσίας και απομάκρυνσης του νερού,διάφορα  είδη νιπτήρων, αλλά και τα “Δάκρυα του Αλλάχ”. Επίσης  έμαθαν ότι το μπάνιο δεν ήταν απλή διαδικασία, καθώς οι λουόμενοι έπρεπε να περάσουν από διάφορους χώρους, ψυχρούς, χλιαρούς και θερμούς, επιμελούμενοι την περιποίηση του σώματος τους.

Στον ίδιο χώρο είδαν και στοιχεία αναμνηστικά των παλιών φυλακών (Σημειώσεις, βιβλία, κατάλογοι, εργαλεία) και μια έκθεση αγιογραφίας που φιλοξενούνταν εκεί,οπότε είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν κάποια από τα έργα.

 

λουτρ2σ

 

λουτρ1σ

 

λουτρ3σ

 

λουτρ4σ

 

Κατόπιν,οι μαθητές περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο των Τρικάλων,έκαναν βόλτα στον ποταμό Ληθαίο και θαύμασαν την  πράσινη (κυριολεκτικά και μεταφορικά) περιποιημένη και όμορφη πόλη που θεωρείται από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στην Ελλάδα και για την οποία τόσα είχαν ακούσει σχετικά με το ευ ζην των κατοίκων της.

 

τρικα1σ

 

τρικα2σ

 

τρικα3σ

Την τρίτη ημέρα,μιας και το ξενοδοχείο τους ήταν στην Καλαμπάκα ,οι μαθητές περιηγήθηκαν στους εντυπωσιακούς βράχους των Μετεώρων  θαυμάζοντας από κοντά όλες τις γεωφυσικές διαδικασίες αλλά και τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του υπέροχου τοπίου που ελκύει το ενδιαφέρον και τα βλέμματα ανθρώπων από όλο τον πλανήτη.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τη Μονή Βαρλαάμ , η οποία είναι και η πολυπληθέστερη μονή των Μετεώρων από μοναχούς. Ανέβηκαν τα 195 σκαλοπάτια τα οποία οδηγούν με άνεση και ασφάλεια στην κορυφή του βράχου πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το Μοναστήρι. Ανάμεσα στα πολλά που είδαν στη Μονή Βαρλαάμ, τους μαθητές μας εντυπωσίασε και ένα βαρέλι όπου αποθήκευαν κρασί συνολικού βάρους 12 τόνων. Και βέβαια είδαν και το δίχτυ με το οποίο μοναχοί και προσκυνητές ανέβαιναν στη Μονή πριν λαξευτούν οι σκάλες που οδηγούν στην κορυφή.

μετε1σ

 

μετε2σ

 

μετε3σ

 

Μετά και από αυτή την τελευταία περιήγηση,οι μαθητές  χαρούμενοι για όσα είδαν και έμαθαν , αναχώρησαν για την Πάτρα, όπου έφτασαν το βράδυ.

Η εκδρομή αυτή άφησε στους καθηγητές συνοδούς και στους μαθητές τις καλύτερες εντυπώσεις!Εκείνο που αξίζει να αναφερθεί επίσης ήταν η άψογη συμπεριφορά των μαθητών μας σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής και για την οποία έλαβαν και συγχαρητήρια από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου!

Τέλος αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον οδηγό του πούλμαν που μετέφερε τους μαθητές όλες αυτές τις μέρες με ασφάλεια,από το πρακτορείο Pelop’s Travel,ο οποίος ήταν ευγενέστατος,χαμογελαστός,πάντα ήρεμος και πρόθυμος να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες των μαθητών-καθηγητών σχετικά με την μεταφορά τους στα διάφορα μέρη και το ταξίδι τους γενικά.

 

Η υπεύθυνη της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν η κ.Γεωργαλή Σοφία,Μουσικός.

Συνοδοί καθηγητές ήταν η κ.Παπαδοπούλου Καλλιόπη,Φιλόλογος και ο κ.Εφέπουλος Κωνσταντίνος,Γυμναστής.

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση