Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α τάξης στην Αρχαία Ολυμπία

Την Πέμπτη 11/4/24 στο πλαίσιο των μαθημάτων  Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Ιστορίας και Μαθηματικών, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/τριων της Α τάξης στην Αρχαία Ολυμπία.   

Αρχικά οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το «Μουσείο Αρχιμήδη». Εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου είναι ο κ. Κώστας Κοτσανάς.

 

κο1

 

 

κο

 

Πρόκειται για ένα μοναδικό θεματικό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στην Ελλάδα αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό, μηχανικό, φυσικό, εφευρέτη και αστρονόμο Αρχιμήδη αλλά και στην ευρύτερη αρχαιοελληνική τεχνολογία της εποχής του.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα μοναδικά εκθέματα και να δουν, μεταξύ άλλων, τον υδραυλικό ατέρμονα κοχλία, τη μέθοδο ελέγχου καθαρότητας του χρυσού, τη «Σιδηρά χείρ», το μηχανικό και το υδραυλικό παράδοξο, την αμυντική πολεμική μηχανή, τη γιγάντια «Συρακουσία» αλλά και την ευφυή οινοχόη του Φίλωνος, το αυτόματο άνοιγμα των θυρών ενός ναού μετά από θυσία σε βωμό του Ήρωνος, τον ηχητικό συναγερμό του Ήρωνος, την κούπα το Πυθαγόρα, το αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη του Ήρωνος (ο πρώτος αυτόματος πωλητής της αρχαιότητας)

Καταρτισμένοι και ευγενικοί ξεναγοί εξήγησαν τη χρήση των μηχανών στους μαθητές ενώ  βίντεο πάνω από κάθε έκθεμα έδειχνε την αναπαράσταση της λειτουργίας του.

Επίσης οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παίξουν αρχαία ελληνικά παιχνίδια και  να εμπλακούν σε βιωματική εκπαιδευτική ξενάγηση σε συγκεκριμένα εκθέματα όπως για παράδειγμα τις φρυκτωρίες, τον υδραυλικό κοχλία του Αρχιμήδη,  ανυψωτικές μηχανές κ.α.

Μαθητές και συνοδοί καθηγητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι με αυτήν την εμπειρία καθώς ήρθαν σε επαφή με την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και διαπίστωσαν ότι η τεχνολογία του 3ου αιώνα π.Χ. παρουσιάζει εξαιρετικές ομοιότητες με τη σύγχρονη.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό  Μουσείο της  Ολυμπίας.

 

μουσ1

 

μουσ2

Εκεί θαύμασαν από κοντά τα μοναδικά εκθέματά του και εντυπωσιάστηκαν από τα σημαντικά έργα γλυπτικής που κοσμούν το μουσείο και ειδικά  τον Ερμή του Πραξιτέλη, τη Νίκη του Παιωνίου και βέβαια τα εκπληκτικά αετώματα του ναού του Διός όπου ξεχωρίζει η εμβληματική μορφή του Απόλλωνα.

Τέλος, περιηγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας .

 

χω1

 

χω

 

Τα παιδιά θαύμασαν το Ιερό του Δία με τους ναούς και τα κτίρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία του και επισκέφτηκαν και τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρόβα της τελετής αφής της Ολυμπιακής φλόγας ,η οποία τελετή πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη 16/4 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Οι μαθητές μας γύρισαν στην Πάτρα κατάκοποι μεν αλλά ενθουσιασμένοι με όλα όσα είδαν κατά την εκπαιδευτική τους επίσκεψη και τις εμπειρίες που αποκόμισαν και ευχαρίστησαν τις συνοδούς καθηγήτριές τους για την υπέροχη επίσκεψη που τους πήγαν!

Η υπεύθυνη της διδακτικής επίσκεψης ήταν η κ. Θωμάκου Αναστασία, φιλόλογος

Οι συνοδοί καθηγήτριες ήταν η κ. Νικολοπούλου Αριστέα, τεχνολόγος , η κ. Ταραμπέρη Αφροδίτη, γερμανικής γλώσσας και η κ. Παπανδρικοπούλου Αρετή, μαθηματικός

Τους μαθητές συνόδεψε επίσης και η σχολική μας νοσηλεύτρια, η κ. Σκορδάκη Ειρήνη.

 

Για να δείτε το βίντεο της εκπαιδευτικής επίσκεψης πατήστε εδώ

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση