Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ τάξης στο Μεσολόγγι

μεσ

 

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης  επισκέφτηκαν το Μεσολόγγι στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τα γεγονότα της Εξόδου του Μεσολογγίου. Συμμετείχαν σε μια ξενάγηση στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, η οποία υλοποιήθηκε  στο πλαίσιο της επετείου της Εξόδου και περιλάμβανε θεματική περιήγηση σε σημεία του Μεσολογγίου, όπου ξεδιπλώνονται πτυχές της Επανάστασης από τις προεπαναστατικές κινήσεις έως και την ηρωική Έξοδο.

Πιο συγκεκριμένα, αρχικά επισκέφτηκαν την Πινακοθήκη- Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπουδαία έργα τέχνης, όπως πίνακες των Ντελακρουά, Ντελανσάκ και Βρυζάκη, με σκηνές των Πολιορκιών και της Εξόδου του Μεσολογγίου.  Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει επίσης προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβούρες αυθεντικές του 1837 του Άγγλου Friedel, όπλα του 1826, νομίσματα και μετάλλια, γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς.
  Εκτίθενται ακόμη αντικείμενα και χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα, πλαισιωμένα με εικόνες από τα δύο του ταξίδια στην Ελλάδα και το πρόπλασμα από το μαρμάρινο άγαλμά του, που βρίσκεται στο Cambridge.

 

μεσ1

 

μεσ2

 

μεσ5

 

μεσ6

 

μεσ3

 

μεσ4

 

μεσ7

 

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν την Πλατεία του λόρδου Βύρωνα, περπάτησαν στην πόλη σε δρόμους αφιερωμένους σε ήρωες (Ραζηκότσικα, Δημητρίου Μακρή, Χρήστου Καψάλη, Ιωσήφ Ρωγών, Λόρδου Βύρωνος, Ρήγα Φεραίου, Σπυρίδωνα και Χαριλάου Τρικούπη) και πέρασαν από το Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.

Εκαναν μια στάση στο Ξενοκράτειο Μουσείο και είδαν  μια έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Αρτίκου με τίτλο «Της Εξόδου, άνθρωποι και τόποι…». Η θεματική και το περιεχόμενο της έκθεσης περιλάμβαναν χαρακτηριστικές εικόνες και μορφές του σύγχρονου Μεσολογγίου, αποτυπωμένες αριστοτεχνικά μέσα από το φακό του καλλιτέχνη, αλλά και στιγμές των γιορτών Εξόδου και των πανηγυριών του Αη Συμιού και της Αγ. Αγάθης που ενώνουν το χθες με το σήμερα. Μεγάλο μέρος του φωτογραφικού υλικού αναφερόταν στην πρόσφατη ιστορία της Ιερής Πόλης, η οποία κορυφώνεται στην ηρωική Έξοδο του 1826, που έχει σφραγίσει τον τόπο και τους ανθρώπους του.

 

μεσ8

 

μεσ9

 

μεσ10

 

Τέλος, επισκέφτηκαν τον Κήπο των Ηρώων, όπου είναι θαμμένοι οι μαχητές της φρουράς της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στον ιστορικό χώρο εθνικής μνήμης και ενημερώθηκαν από τις καθηγήτριές τους για τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου καθώς και για τους Φιλέλληνες που έλαβαν μέρος στα γεγονότα, τα οποία τους προκάλεσαν ιδιαίτερη συγκίνηση.

 

μεσ11

 

Πινακοθήκη

 

 

μεσ13

 

 

 

 

Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη ήταν ένα προσκύνημα στην πόλη αυτή όπου οι έννοιες Ελευθερία, Αγώνας, Θυσία είναι ταυτόσημες, καθώς το  Μεσολόγγι, το «αλωνάκι» που αναφέρει ο Διονύσιος Σολωμός στους «Ελεύθερους πολιορκημένους» του, κατέκτησε με την ηρωική έξοδο των πολιορκούμενων Μεσολογγιτών, στις 10 Απριλίου 1826, μια περίβλεπτη θέση στην παγκόσμια Ιστορία.

 

μεσ14

 

 

Υπεύθυνη της εκπαιδευτικής επίσκεψης : κ. Ταραμπέρη Αφροδίτη, γερμανικής  γλώσσας, η οποία διδάσκει και Ιστορία στην Α και Γ τάξη.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί :

Οι κ. Παπαδοπούλου Καλλιόπη και Οικονομοπούλου Ασημούλα, φιλόλογοι

Η κ. Γεωργαλή Σοφία, μουσικός

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση