Δράση των μαθητών της Γ τάξης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού

ρατσισμος2

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Αφορμή για την καθιέρωσή της ήταν ένα συμβάν που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

Ήταν 21 Μαρτίου του 1960 όταν η αστυνομία της Αφρικής σκότωσε εν ψυχρώ 70 άτομα κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης κατά των νόμων του Απαρχάιντ που είχε επιβάλλει το καθεστώς λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας έτσι τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είναι μία ημέρα αφιερωμένη στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Στο σχολείο μας, στις 26-3-24, οι μαθητές της Γ τάξης, με την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Παπαδοπούλου Καλλιόπης, ανέλαβαν δράση προκειμένου να ενημερώσουν τους συμμαθητές τους, να τους ευαισθητοποιήσουν και να τους αποδείξουν ότι  είμαστε όλοι διαφορετικοί άλλα και απόλυτα ίσοι, ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν από εμάς σε κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά ή σε κάποιες συνήθειες, αλλά αυτό θα πρέπει να μας κινήσει το ενδιαφέρον πώς να γνωριστούμε καλύτερα και όχι να μας δημιουργήσει φόβο και περιφρόνηση.

Έτσι, οι μαθήτριες του Γ2 Χρανιώτη Σοφιτίνα, Κουτροπούλου Κατερίνα, Τσάμη Ελίνα και Φούντα Κωνσταντίνα ανέλαβαν να μιλήσουν με τους μαθητές όλων των τάξεων για τον ρατσισμό, να αναφερθούν στα είδη και στα αίτιά του, να συζητήσουν μαζί τους πώς μπορούν να τον αντιμετωπίσουν και να τους μάθουν να αγαπούν κάθε άνθρωπο για αυτό που είναι, άσχετα με το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία του ή την όποια διαφορετικότητά του, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις, το στίγμα και ο κοινωνικός αποκλεισμός κάθε μορφής.

 

ρ1

 

ρ2

 

ρ3

 

ρ4

 

Παράλληλα παρουσίασαν κείμενα δημιουργικής γραφής δικά τους και  συμμαθητών τους σχετικά με τον ρατσισμό, που συγκίνησαν μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

κογκου ε

 

τσαμη σ

 

ημερολ

 

Τέλος, πρόβαλαν ένα βίντεο που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι, με κόπο και πολύ μεράκι, προκειμένου να περάσουν το μήνυμα ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, γεγονός που ενθουσίασε άπαντες και έδωσαν  υπόσχεση για ένα ακόμη πιο χαρούμενο ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Ένα πολύ μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά για την πρωτοβουλία τους αυτή που αποδεικνύει περίτρανα πως το σχολείο δεν είναι μόνο διάβασμα και γνώσεις αλλά διαπαιδαγωγεί ,διαπλάθει προσωπικότητες και μετατρέπει τους νέους σε ώριμους και υπεύθυνους ανθρώπους, με κριτική σκέψη, χωρίς «παρωπίδες» και αγκυλώσεις!

Στο βίντεο συμμετείχαν:

Ηθοποιοί της Γ τάξης                               Πίσω από την κάμερα

Αντώνης Γούναρης                                     Δέσποινα Μηλιτσοπούλου

Όλγα Γιαννακοπούλου                                Ιωάννης  Παπαζαφείρης

Κωνσταντίνα Θανοπούλου

Κατερίνα Κουτροπούλου

Θεοτόκης Κουτρόπουλος

Χριστίνα Πιαστοπούλου

Σοφία – Χριστίνα Χρανιώτη

Ελίνα Τσάμη

Κωνσταντίνα Φούντα

Ζασμίν Βόινα

Τζεσιάνα Καζαντζί

Ελένη Τραχάνη

Άντζελα Χότζα

Ελευθερία Σκεντέρι

Δήμητρα Λαμπροπούλου

Βασίλης Σπηλιόπουλος

 Φρόσω Κορδούλη

Βασιλεία Χαντζή

Αλεξάνδρα Πατρικοβασιλάκου

Λουτσιάνα Ζέκα

Νατάσα Ζευγίτη

Ελένη Κόγκου  

Γαβριηλία Τσονάκα

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση