Το Σεντούκι της Ιστορίας : Ο Λάζαρος της εκκλησίας και ο Πάουελ του κινηματογράφου

Τι κοινό έχουν ο Οδυσσέας και ο Λάζαρος; Και οι δύο γύρισαν από τον Άδη, ο ένας μίλησε για το τι αντίκρυσε, ο άλλος όχι. Εντυπωσιακή η ποιητική σκηνή στον Όμηρο όπου ο μυθολογικός ήρωας συναντά την ψυχή του νεκρού Αχιλλέα που λαχταρά την ζωή με το ίδιο πάθος που κάποτε αγκάλιασε τον θάνατο

«Το θάνατο μη μου ζητάς με λόγια να γλυκάνεις. Κάλλιο στη γης να βρισκόμουν, κι ας δούλευα σε ανθρώπου μικρού, με δίχως βιός πολύ, παρά στον Άδη να είμαι και βασιλέας να λέγομαι των πεθαμένων όλων». Κάλλιο δούλος στην γη παρά άρχοντας στον Άδη.

Η παράδοση λέει ότι ο Λάζαρος τρομαγμένος από αυτά που είδε στον κάτω κόσμο δεν μίλησε ποτέ για αυτά, παρέμεινε σκυθρωπός στο υπόλοιπο της ζωής του, δεν γέλασε ποτέ. Μια μόνο φορά χαμογέλασε ειρωνικά όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πήλινο αγγείο ” το ένα χώμα κλέβει το άλλο” σχολίασε, θυμίζοντας το “«Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει…”

Φωτο. Η Ανάσταση του Λαζάρου (πίνακας του Τζιότο), στα 30 του χρόνια, δεν έγινε σαν σήμερα που την εορτάζει η Εκκλησία μας αλλά μέρες νωρίτερα. Σαν σήμερα έγινε το ευχαριστήριο δείπνο από αυτόν προς τιμή του Χριστού, μια μέρα πριν την είσοδο Tου στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων . Δείτε την εντυπωσιακή λεπτομέρεια στην άκρη δεξιά του πίνακα με την γυναίκα να καλύπτει την μύτη της από την μυρωδιά της αποσύνθεσης, αφού ήταν ήδη 4 μέρες νεκρός.

 

λα1

 

Φωτο. Ο Λάζαρος έζησε άλλα 30 χρόνια, πέθανε στην Κύπρο, όπου είχε χειροτονηθεί επίσκοπος. Η Λάρνακα (σαρκοφάγος) με τα οστά του βρέθηκαν στην πόλη που πήρε από αυτή το όνομά της, πάνω στο τάφο του χτίστηκε και ο ομώνυμος Ναός.

 

λα2

 

Περνώντας σε κάτι πιο σύγχρονο, ο Ρόμπερτ Πάουελ πρωταγωνίστησε στη διάσημη αριστουργηματική σειρά  “Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ”, που σκηνοθέτησε ο  Φράνκο Τζεφιρέλι. Ο Τζεφιρέλι, βαθιά θρησκευόμενος Καθολικός σκηνοθέτης, ήταν προσωπική επιλογή του Πάπα Παύλου του 6ου ,” ή αυτός ή κανένας”. Σε όλη τη σειρά ο Ρόμπερτ Πάουελ σύμφωνα με τις οδηγίες δεν ανοιγοκλείνει τα μάτια του (φυσικά ακατόρθωτο, όσες όμως φορές συνέβη κόπηκε στο μοντάζ !) για να μεταδώσει αυτό το καθηλωτικό διαπεραστικό βλέμμα που σε συνδυασμό με τα γαλανά μάτια έδωσαν τον πιο εντυπωσιακό Χριστό της οθόνης, συζούσε και πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα παντρεύτηκε για να μην δώσει αφορμή για σχόλια!

 Κορυφαία στιγμή της ταινίας και για μερικούς από τις πιο συγκινητικές της Έβδομης τέχνης η Ανάσταση του Λαζάρου. Η θεαματικότητα στην Ιταλία έφθασε το 85%.

Δημήτρης Τριάντος

 

παουελ

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση