Το Σεντούκι της Ιστορίας :Μην περιμένοντας τον Αγιο Βασίλη

H μεγαλύτερη αυτοκρατορία που γνώρισε ο κόσμος, η Βρετανική, η Βασίλισσα Βικτωρία έλεγε με υπερηφάνεια « Στο Βασίλειο μου ο Ήλιος δεν δύει ποτέ» και είχε δίκιο, όποτε έδυε από την μια πλευρά της γης, ανέτελλε από την άλλη, την ίδια εποχή η μάνα έλεγε στο κορίτσι την πρώτη νύχτα του γάμου της « κλείσε τα μάτια και σκέψου την Αγγλία» ακόμα και η ευχαρίστηση στον έρωτα απαγορευμένη, κύριος λόγος του γάμου να παραχθούν αγόρια-στρατιώτες να υπερασπισθούν την Αυτοκρατορία!
Μια άλλη πλευρά της Βιομηχανικής Επανάστασης και της περίφημης Βικτωριανής εποχής, όταν παιδάκια δεν περίμεναν τον Αι Βασίλη να τους φέρει δώρα!
Τα τζάκια στα αρχοντόσπιτα, σήμα κατατεθέν της Αγγλίας και ειδικά του Λονδίνου. Εκατοντάδες χιλιάδες έκαιγαν τους χειμώνες και οι καπνοδόχοι τους έπρεπε να καθαρίζονται κάθε χρόνο υποχρεωτικά. Οι εργολάβοι όμως, για να γλιτώνουν χώρο, χρησιμοποιούν εξαιρετικά στενούς σωλήνες για να περνά ο καπνός. Οι σωλήνες αυτοί είχαν μήκος πολλές δεκάδες μέτρα και διακλαδίζονταν προς όλες τις κατευθύνσεις, κάθετα, οριζόντια και λοξά, μέχρι να βγουν στην ταράτσα. Άλλος τρόπος να καθαριστούν δεν υπήρχε, παρά μόνο να μπει μέσα στο σωλήνα ένας μικρόσωμος άνθρωπος και να τον καθαρίσει από την αιθάλη, ειδικά στις γωνίες που κατακαθόταν, δουλειά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των δύστυχων παιδιών.
καπ2
Οι ηλικίες που προτιμούσαν οι εργολάβοι ήταν 5-10 ετών, ενώ άφηναν τα παιδιά χωρίς τροφή, για να μην παχαίνουν, οπότε δε θα χωρούσαν στα στενά ανοίγματα. Τα χαμίνια στις φτωχογειτονιές συλλαμβάνονταν με το ζόρι, άλλα ήταν ορφανά από τις αποικίες, ενώ μερικοί φτωχοί Άγγλοι αγρότες τα πουλούσαν. Επιστήμονες και νομικοί ξεσηκώθηκαν, οι εργολάβοι όμως είχαν μεγαλύτερη επιρροή στο Κοινοβούλιο, 2 αιώνες χρειάστηκαν για να περάσουν νόμοι, που το απαγόρευσαν χωρίς όμως στην αρχή να εφαρμοσθούν.
Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 παιδιά πέθαναν από ασφυξία ή σφήνωσαν σε στροφές κι έμειναν εκεί αβοήθητα μέχρι να σβήσουν.
Ο ίδιος ο Κάρολος Ντίκενς δούλευε ως παιδί σε εργοστάσιο βερνικιών, από τα βιώματα του μας έδωσε τον “Όλιβερ Τουίστ” και την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία».
καπ3
καπ1
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση