Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ τάξης στο Μουσείο Τύπου

μοτ 1

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 οι  μαθητές/τριες της  Γ τάξης  πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο  Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων, στα πλαίσια του επετειακού εορτασμού για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για το μοναδικό οργανωμένο Μουσείο Τύπου στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη με ιστορικά κειμήλια, σπάνια χειρόγραφα, παλαιές εκδόσεις και εκατοντάδες χιλιάδες αρχειοθετημένα φύλλα εφημερίδων.

 

 

μ2σ

 

Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στην έκθεση που είναι αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία   περιλαμβάνει πρωτότυπα έγγραφα και δημοσιεύματα τόσο του τοπικού όσο και του αθηναϊκού Τύπου ( εποχής και των επόμενων ετών ) που ανήκουν στο αρχείο του Μουσείου Τύπου. Είχαν έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μέσα από τις σελίδες του Τύπου.

 

μ1σ

 

μ6σ

 

Τα κείμενα που διάβασαν αφηγούνται καρέ καρέ τις δύσκολες εκείνες ώρες που οι νέοι θέλησαν με τόλμη να διεκδικήσουν το μέλλον τους. Τα εκθέματα που είδαν οι μαθητές αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα, όπου ο ιστορικός μπορεί να σκύψει για να αντλήσει  λεπτομέρειες  και να δει την αλήθεια αποτυπωμένη με όλη τη δύναμή της.

 

μ3 5

 

μ12σ

 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στα παιδιά το πρωτότυπο έγγραφο της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του  1973 ,το οποίο είναι και το μοναδικό που υπάρχει.

 

μ4σ

 

Παράλληλα ενημερώθηκαν για τους σκοπούς του Μουσείου Τύπου και είδαν τον τρόπο  συγκέντρωσης και  διαφύλαξης εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων κυρίως από το παρελθόν, που αποτελούν την πηγή της πληροφόρησης για την ιστορία του τόπου μας.

 

μ8 9

 

μ7 11

 

μσ13

 

Στο τέλος τα παιδιά δήλωσαν ενθουσιασμένα από την εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη ,καθώς, όπως είπαν, αποτέλεσε γι’  αυτά μια ξεχωριστή εμπειρία!

 

Εισηγητής και αρχηγός της εκπαιδευτικής επίσκεψης : κ. Σπηλιωτόπουλος Κων/νος

Συνοδοί:  οι κ.  Βλάχου Σουσάνα, Ταραμπέρη Αφροδίτη και Παπαδοπούλου Καλλιόπη.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση