Ήρθες ξανά γλυκό καλοκαιράκι…

Με αφορμή τον ερχομό του Ιουνίου, τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, συμπληρώσαμε κείμενο-εικονόλεξο για το νέο μήνα και τον ζωγραφίσαμε όπως τον φανταζόμαστε. Βάλαμε στη σειρά κουβαδάκια με τα γράμματα του Ιουνίου και στη συνέχεια μεταφέραμε τη δραστηριότητα σε Φ.Ε.

Διαβάσαμε το παραμύθι: «Καλοκαίρι και το ποντικάκι λύνει έναν πολύ δύσκολο γρίφο» και ζωγραφίσαμε το καλοκαίρι όπως το φανταζόμαστε. Είδαμε on line και ζωγραφίσαμε την ιστορία: «Ποιος έφερε το καλοκαίρι;» και στη συνέχεια προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε το καλοκαίρι μέσα από τις 5 αισθήσεις μας ( όραση/ακοή/αφή/γεύση/όσφρηση).

Γνωρίσαμε τη θάλασσα μέσα από μαγνήτες και παρατηρήσαμε τους θησαυρούς της ( κοχύλια, όστρακα, μαργαριτάρια, κτλ). Βάλαμε στο αυτί μας ένα μεγάλο κοχύλι και καταγράψαμε τους ήχους που ακούσαμε. Είδαμε 3D βιβλίο με τα ζώα της θάλασσας και μάθαμε ποια είναι θηλαστικά και ποια γεννούν αβγά. Με αφορμή τα ζώα που ζουν στη θάλασσα τα ταξινομήσαμε ανάλογα με το μέρος που ζουν ( γη/αέρας/θάλασσα).

Μέσα από τις ιστορίες: «Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει» και «Ένας καλόκαρδος καρχαρίας» είδαμε εικόνες για ψάρια και ζώα της θάλασσας, τα αντιστοιχήσαμε με τις σωστές λέξεις και παίξαμε παιχνίδι παρατηρητικότητας με καρτέλες- αινίγματα. Παράλληλα μιλήσαμε για την χελώνα καρέτα-καρέτα που κινδυνεύει και σειραθετήσαμε σχετικές εικόνες.

Κάναμε τον καθιερωμένο διαγωνισμό ψαρέματος και τον εμπλουτίσαμε χρησιμοποιώντας χρωματιστά ψάρια με διάφορα σχήματα. Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και παίξαμε το παιχνίδι: «Τα ψάρια στο πιάτο μας». Κάναμε εργασίες με ψαράκια, συμπληρώνοντας τα λέπια και τους αριθμούς (1-10) για να σχηματιστεί η εικόνα.

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για τα αγαπημένα μας παγωτά. Είδαμε παγωτά σε πίνακες ζωγραφικής, κάναμε τα μαθηματικά μας και διαλέξαμε και κόψαμε ξυλάκια, χωνάκια, κυπελάκια. Βάλαμε στη σειρά εικόνες με τον παγωτατζή από τον πιο παλιό ως τον πιο… μοντέρνο, ακούσαμε το ομώνυμο τραγούδι και το ζωγραφίσαμε.

Παίξαμε παιχνίδια με τη βοήθεια του διαδραστικού πίνακα( Dance and freeze song, Το κυνήγι του καρχαρία, Lets twist again, κτλ) και χορέψαμε και διασκεδάσαμε.

Φτιάξαμε όμορφες χειροτεχνίες με θέμα το καλοκαίρι. Κόψαμε κουβαδάκια και φτυαράκια , φτιάξαμε καλοκαιρινό καδράκι και διάφορα ζώα της θάλασσας( ψάρια με χρωματιστά λέπια, αστακούς, φάλαινες φυσητήρες, μέδουσες και τρομερούς και τρομακτικούς!!! καρχαρίες). Με τις παλάμες μας φτιάξαμε καβουράκια, ενώ με νερομπογιές , σταμπαδόρους και το τύπωμα της πατούσας μας  φτιάξαμε την εργασία: «Πατημασιές στην παραλία». Κόψαμε και ζωγραφίσαμε κυκλαδίτικα σπίτια και φτιάξαμε την ομαδική εργασία: «Ελληνικό νησί».

Μέσα σε όλα αυτά δε ξεχάσαμε φυσικά και το μπαμπά που γιόρταζε στις 20/6. Διαβάσαμε το παραμύθι: «Ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου» και ζωγραφίσαμε τι μας αρέσει να κάνουμε περισσότερο με το μπαμπά μας. Κόψαμε ένα πουκάμισο-κάρτα, γράψαμε την ευχή «Χρόνια Πολλά μπαμπά» και έτοιμο το δωράκι μας!!!