Ομαλή Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο

Στα πλαίσια της Ομαλής Μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο  τα μεγάλα νήπια των δύο τμημάτων του Νηπιαγωγείου μας συμμετείχαν από κοινού σε ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου.

Μέσα στην τάξη, πριν έρθουμε σε επαφή με το Δ.Σ.  συζητήσαμε για το πώς φανταζόμαστε ότι είναι στο δημοτικό σχολείο και τι κοινά σημεία υπάρχουν. Διαβάσαμε online  το παραμύθι: «Το έξυπνο χταπόδι και το χρωματιστό  ψαράκι» και το ζωγραφίσαμε. Στη συνέχεια παίξαμε μια παραλλαγή του παιχνιδιού: «Βήμα-βήμα πως μ’ αρέσει να πηγαίνω σ’ άλλη θέση» με αντικείμενα που συναντάμε στο Δημοτικό και το ζωγραφίσαμε όπως το φανταζόμαστε.

Μέσα από συζήτηση και παρουσίαση εποπτικού υλικού παρατηρήσαμε πώς είναι ένα Δ.Σ., το συγκρίναμε με το Νηπιαγωγείο, παρακολουθήσαμε το βίντεο με την ιστορία του Φιλαράκη, συμπληρώσαμε ένα διάγραμμα Venn με τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα 2 σχολεία.

Συζητήσαμε για τα πράγματα που θέλαμε να μάθουμε και καταγράψαμε τις απορίες και τις ερωτήσεις μας.

Στις 28 Μαίου συνδεθήκαμε με την ψηφιακή τάξη της κυρίας Μελίνας του τμήματος Α1 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου για μια πρώτη γνωριμία με τους μαθητές και τη δασκάλα. Υπήρχε μεγάλη χαρά και ενθουσιασμός από όλους και τα παιδιά του Δημοτικού μας έδειξαν την τάξη τους και απάντησαν στις απορίες μας.

Τα παιδιά ζήτησαν από την κυρία Μελίνα να δούνε φωτογραφίες της αυλής του σχολείου και έτσι στις 9 Ιουνίου συνδεθήκαμε και πάλι με την ψηφιακή της τάξης και μας έδειξε φωτογραφίες. Οι μαθητές του Α1 απάντησαν σε κάποιες τελευταίες απορίες των παιδιών και μας πρότειναν να εικονογραφήσουμε ένα βιβλίο που έγραψαν με θέμα την υγιεινή των δοντιών.

Μιλήσαμε με τα παιδιά για τα συναισθήματα που έχουν  τώρα που αφήνουν το Νηπιαγωγείο και πάνε στο Δημοτικό Σχολείο.

Μετά από λίγες ημέρες ένα ταχυδρομικό περιστέρι μας έφερε το βιβλίο του Α1 με την ιστορία του Τάσου, ένα δοντάκι που δεν ήθελε να πλένεται και εμείς ζωγραφίσαμε τις εικόνες του.

Εδώ το παραμύθι μας ολοκληρωμένο:

Το δοντάκι που έμαθε να φροντίζει τον εαυτό του

 

Κλείνοντας το πρόγραμμα αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Μελίνα και τους μικρούς της μαθητές του Α1 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου για την άψογη συνεργασία και να ευχηθούμε όλες οι Νηπιαγωγοί με τη σειρά μας στην Βικτωρία, στον Γιάννη, στον Νικόλα, στον Μαρκέλλο, στην Αναστασία, στην Άννα-Μαρία Μ., στην Κωνσταντίνα, στον Πέτρο, στην Βιργινία, στην Γεωργιάννα, στον Μιχάλη, στον Συμεών, στην Άννα-Μαρία Κ., στην Κατερίνα, στον Παντελή και στον Χρήστο τα καλύτερα στο νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Οι Νηπιαγωγοί