Σεισμός, σεισμός μη σε πιάνει πανικός!!!

Τον Νοέμβριο με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας( σεισμός στη Σάμο-30/10/2020) αποφασίσαμε να μιλήσουμε και να μάθουμε περισσότερα πράγματα γύρω από το σεισμό.

Συζητήσαμε με τα παιδιά και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας από τον πρόσφατο σεισμό  και διερευνήσαμε τις αρχικές ιδέες των παιδιών σχετικά με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και πώς προκαλείται.

Με τη βοήθεια εικόνων και της υδρογείου σφαίρας μιλήσαμε για τις λιθοσφαιρικές πλάκες και τους τρόπους που μπορούν να μετατοπιστούν.

Διαβάσαμε την πολύ ωραία και διδακτική ιστορία: « Όταν ο Σεισμούλης συνάντησε την Πασχαλίτσα»

Φτιάξαμε τα σεισμοσπιτάκια.

 

Έπειτα είδαμε και συζητήσαμε εικόνες για το σεισμό. Όσα πρέπει να κάνουμε πριν,  όσα πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια και όσα κάνουμε μετά το σεισμό, προκειμένου να προφυλαχτούμε αποτελεσματικά.

Είδαμε διαφάνειες με θέμα: «Τι να κάνω σε περίπτωση σεισμού», ζωγραφίσαμε τον εαυτό μας σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και παρακολουθήσαμε βιντεάκια για το σεισμό και τις τεκτονικές πλάκες.

Αξιοποιήσαμε το μύθο: « Ο φυλακισμένος γίγαντας» και δραματοποιήσαμε την ιστορία της Αθηνάς και του Εγκέλαδου.

Παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε το γλυπτό του Εγκέλαδου από τον κήπο των Βερσαλλιών, το αναπαραστήσαμε με το σώμα μας και τον ζωγραφίσαμε όπως τον φανταζόμαστε.

Κάναμε και φύλλα εργασίας, για να είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε όσα πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε.

Παίξαμε τα παιχνίδια: « Προσοχή μη ξυπνήσει ο Εγκέλαδος»Ο Εγκέλαδος και το ρόπαλο» και «Ο Εγκέλαδος ξύπνησε».

Περιηγηθήκαμε στην ιστοσελίδα kids.oasp.gr και μάθαμε για τα μέτρα προστασίας σε εξωτερικούς χώρους και μέσα στο σπίτι.

 

Παίξαμε παιχνίδια εμπέδωσης στο διαδραστικό πίνακα και μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για τους μεγάλους σεισμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα στη Χίο.

Από το λογισμικό του Ο.Α.Σ.Π και του ΥΠΕΧΩΔΕ παίξαμε παιχνίδια και μάθαμε τι κινδύνους κρύβει μια σχολική τάξη σε περίπτωση σεισμού.

Με τη βοήθεια του ρομπότ μας Beebot μάθαμε να προσανατολιζόμαστε στο χώρο και να αποφεύγουμε τα επικίνδυνα σημεία, όταν μας επισκέπτεται ο Εγκέλαδος.

Στο τέλος, ακούσαμε και το τραγούδι από τα Ημισκούμπρια “Σεισμός, σεισμός” και διασκεδάσαμε χορεύοντας.

Τέλος πραγματοποιήθηκε από κοινού τα δύο τμήματα άσκηση προστασίας από το σεισμό.

Αφήστε μια απάντηση