Μιλάμε για τα χρώματα…

Λίγο πριν την Άνοιξη μιλήσαμε με τα παιδιά για τα χρώματα. Τα χρώματα που συναντάμε παντού γύρω μας δίνουν το ερέθισμα στα παιδιά να εκφράσουν στο χαρτί τις ιδέες τους, τον ψυχικό τους κόσμο και τις ανησυχίες τους. Έτσι αποφασίσαμε κι εμείς να ασχοληθούμε με τα χρώματα και μέσα από αυτά να καλλιεργήσουμε τις δεξιότητες μας, να έρθουμε σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής αλλά και να πειραματιστούμε με διάφορα υλικά και να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες μας.

Ξεκινήσαμε διαβάζοντας το παραμύθι: «Τα μαγικά χρώματα» και μέσα από αυτό μιλήσαμε για τα βασικά χρώματα και τις μίξεις τους. Στην παρέα μας προστέθηκαν και οι περιπέτειες του Φίλιππου μέσα από τα παραμύθια: «Η κόκκινη σούπα»/ «Το μπλε σύννεφο»/ «Το πράσινο πάρτι» τα οποία διαβάσαμε και ζωγραφίσαμε.

Μέσα από «Το Παραμύθι με τα χρώματα», μιλήσαμε για το ουράνιο τόξο, μάθαμε τα χρώματα του και το φτιάξαμε όλοι μαζί με χρωματιστές δαχτυλίτσες. Παράλληλα παίξαμε κι ένα παιχνίδι αντιστοίχισης (αντικειμένων-χρωμάτων ) με αφορμή το παραμύθι.

Γνωρίσαμε καλύτερα 2 από τα βασικά χρώματα( μπλε/κόκκινο) μέσα από τα παραμύθια:  « Η Μπλεσκουφίτσα»/ «Η Κοκκινοσκουφίτσα». Φτιάξαμε  ένα διάγραμμα Venn στο οποίο καταγράψαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές των 2 ιστοριών. Ψηφίσαμε το παραμύθι που μας άρεσε περισσότερο και σε δίπτυχο ζωγραφίσαμε την «Μπλεσκουφίτσα» και την «Κοκκινοσκουφίτσα».

Διαβάσαμε τον Έλμερ τον παρδαλό ελέφαντα, φτιάξαμε προτάσεις με τα χρώματα του και τον ζωγραφίσαμε. Μάθαμε επίσης για τις αποχρώσεις του μωβ και του πράσινου μέσα από: «Το πουκάμισο του φιδιού» και «Το σκίουρο με τη μωβ ουρά».

Ο λύκος Ζαχαρίας που θέλει να αλλάξει χρώμα μας έδωσε αφορμή για πολλές δραστηριότητες. Αντιστοιχήσαμε τις ημέρες της εβδομάδας με το χρώμα που μεταμφιεζόταν κάθε φορά ο λύκος, ψηφίσαμε το αγαπημένο μας , κάναμε μια ζωγραφιά με αυτό και τέλος ζωγραφίσαμε τον λύκο με το χρώμα της αγαπημένης μας μέρας της εβδομάδας.

Παρατηρήσαμε τον πίνακα του Ρενουάρ: «Ομπρέλες» και μέσα από αυτόν μιλήσαμε για τον καιρό , τους ανθρώπους και τις ασχολίες τους. Μαντέψαμε το όνομα του πίνακα και τον ζωγραφίσαμε με το δικό μας τρόπο.

Παίξαμε επιτραπέζιο παιχνίδι με τα χρώματα και μέσα από τον τροχό των χρωμάτων αναγνωρίσαμε τα χρώματα και τα αντιστοιχήσαμε με τα σωστά μανταλάκια. Στη συνέχεια αντιστοιχήσαμε τα χρώματα με το αρχικό τους γράμμα.

Τελειώνοντας την ενασχόληση μας με τα χρώματα φτιάξαμε μια πολύχρωμη κάμπια, την παλέτα των χρωμάτων και ζωγραφίσαμε μια πόλη με πολλά χρώματα.