ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Ξεκινώντας την ενασχόληση μας με τα σχήματα γνωρίσαμε 4 σχήματα ( κύκλος/ τετράγωνο/τρίγωνο/ορθογώνιο), είδαμε εποπτικό υλικό και χωρισμένοι σε 4 ομάδες συγκεντρώσαμε  αντικείμενα από κάθε σχήμα. Παίξαμε κινητικό παιχνίδι με στεφάνια, κόψαμε σχήματα και τα διακοσμήσαμε με χρωματιστές δαχτυλίτσες.

Ομαδοποιήσαμε αντικείμενα διαφόρων σχημάτων και  παρατηρήσαμε σχήματα μέσα από τους πίνακες ζωγραφικής(  «Soft hard»- V.Kandinsky και  «Αεροπλάνο που πετάει»-Μάλεβιτς). Γίναμε κυνηγοί σχημάτων, διαβάσαμε το ποίημα « Τα Σχηματάκια», φτιάξαμε διάφορα πράγματα με τα σχήματα που αναφέρονται στο ποίημα και το ζωγραφίσαμε.

Είδαμε τρόφιμα( μπισκότα/κράκερς/τυράκια/σοκολάτα, κτλ) και τα ταξινομήσαμε ανάλογα με το σχήμα τους. Φτιάξαμε με αυτά διάφορες κατασκευές ( ανθρωπάκια/αυτοκίνητα/ρομπότ) και ψηφίσαμε αυτό που μας άρεσε πιο πολύ. Στο τέλος ζωγραφίσαμε και στη συνέχεια απολαύσαμε τις δημιουργίες μας!!!

Χωρισμένοι σε ομάδες παίξαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι στην παρεούλα « Μαθαίνω τα σχήματα». Αντιστοιχήσαμε λέξη και σχήμα με τον «τροχό των σχημάτων» και βρήκαμε το σχήμα κάθε εικόνας τοποθετώντας ένα μανταλάκι. Με αφορμή το Τ,τ του τρίγωνου και του τετράγωνου παίξαμε το βασιλιά του γράμματος Τ,τ. Ένα παιδί έγινε ο βασιλιάς και οι υπόλοιποι έπρεπε να του φέρνουν από ένα αντικείμενο που αρχίζει από Τ,τ.

 

Διαβάσαμε την ιστορία: « Τα σχηματοσπιτάκια» και φτιάξαμε κι εμείς το δικό μας χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα σχήματα. Φτιάξαμε την ομαδική εργασία «Η Σχηματούπολη» διαλέγοντας από 2 σχήματα ο καθένας και φτιάχνοντας ότι ήθελε. Τέλος δημιουργήσαμε το δικό μας έργο τέχνης από σχήματα.