ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ…

Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες μας παρουσιάζοντας στα παιδιά το κλασικό και αγαπημένο δεντράκι αντίστροφης μέτρησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Στη συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι: « Τα πρώτα Χριστούγεννα του μικρού καλικάντζαρου» που μας μιλάει για τις 3 μεγάλες γιορτές ( Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά/Φώτα). Είδαμε βιβλία για τη γέννηση του Χριστού, τη ζωγραφίσαμε ,βάλαμε στη σειρά κάρτες με τη χρονική της ακολουθία  και τη δραματοποιήσαμε.

Είδαμε λέξεις σχετικές με τη γέννηση, προσπαθήσαμε να τις « διαβάσουμε» και τις ομαδοποιήσαμε ανάλογα με το αρχικό τους γράμμα. Μιλήσαμε για το Χ,χ και κάναμε δραστηριότητες για την κατανόηση του.

Γνωρίσαμε λίγο καλύτερα τους 3 Μάγους και μάθαμε τον αριθμό 3. Παράλληλα θυμηθήκαμε τα σχήματα και διαγωνιστήκαμε ανά 2 για το ποιος θα βάλει πιο γρήγορα τα σχήματα στα χριστουγεννιάτικα δεντράκια και στεφάνια.

Προσεγγίσαμε τα Χριστούγεννα μέσα από τις 5 αισθήσεις μας  βλέποντας εποπτικό υλικό και αντιστοιχίζοντας σε κάθε αίσθηση τα ανάλογα αντικείμενα( έλατο, τρίγωνο, δώρο, κτλ). Αποτυπώσαμε εικαστικά την αγαπημένη « χριστουγεννιάτικη γωνιά» της τάξης μας και ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας γλυκό/τραγούδι/στολίδι/ιστορία.

Ανανεώσαμε τη βιβλιοθήκη της τάξης μας με χριστουγεννιάτικα βιβλία και διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε ιστορίες και παραμύθια:

-« Το Μπισκοτοανθρωπάκι» (gingerbread)

-« Ο Αϊ-Βασίλης πάει στον πόλεμο»

-« Καλά Χριστούγεννα φίλε»

-«Γρήγορα Αϊ- Βασίλη»

-«Ο Μαγικός τάρανδος της Όλι»

-« Η Xιονοοικογένεια»

-«Η μικρή μπότα του Αϊ-Βασίλη»

-«Οι Βοηθοί του Αϊ-Βασίλη»

Φτιάξαμε πολλές και όμορφες κατασκευές:

-« Τρίγωνος Αϊ- Βασίλης»

-«Χριστουγεννιάτικο δεντράκι σε χάρτινο πιάτο»

-«Φάτνη-αστέρι»

-«Ταρανδάκια»

-«Αστέρια με ευχές»

-«Μπότες/ζαχαρωτά/gingerbreads».

-«Έλατο» με πλεκτική(μαλλί).

-«Ντεκουπάζ» ( χριστουγεννιάτικο στολίδι).

-«Χριστουγεννιάτικη νύχτα»

-«Πρωτοχρονιάτικο καραβάκι»

-«Καρυοθραύστης» ( κατασκευή σε γλωσσοπίεστρο).

-«Ξωτικά»

«Χριστουγεννιάτικες κάρτες»

-«Αγιοβασιλιάτικοι σκούφοι»( πρόσκληση γιορτής)

-Ζωγραφίσαμε χριστουγεννιάτικα μοτίβα με την τεχνική (do a dot)

… φτιάξαμε και ομαδικές χειροτεχνίες:

-«Οι 3 Μάγοι»

-«Χριστουγεννιάτικο δέντρο με δωράκια»

και διακοσμήσαμε τσαντούλες που βάλαμε μέσα όλες τις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες μας!!!

Παίξαμε και τον καθιερωμένο πια διαγωνισμό χριστουγεννιάτικου τραγουδιού όπου τα παιδιά καλούνται να διαλέξουν από 4 τραγούδια(Ρούντολφ το ελαφάκι/ Ο Αϊ- Βασίλης πάλι θα ’ρθει/Φρόστι ο χιονάνθρωπος/Τρίγωνα κάλαντα) το αγαπημένο τους. Νικητής της φετινής χρονιάς ήταν ο Ρούντολφ.

 Γίναμε μικροί ζαχαροπλάστες φτιάχνοντας χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια κανέλας με διάφορα κουπάτ που διακοσμήσαμε με γλάσο και πολύχρωμα κουφετάκια.

Στολίσαμε το δέντρο του σχολείου μας!!!

Δεχθήκαμε την επίσκεψη της κ. Πόπης Σιταρά-Μενδώνη από τον Ερυθρό Σταυρό, για να της δώσουμε τα τρόφιμα και τα είδη υγιεινής που είχαμε συγκεντρώσει και την ακούσαμε με μεγάλη προσοχή να μας μιλάει για το έργο και τις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού (για περισσότερα εδώ: https://blogs.sch.gr/10nipchiou/?p=6544 )

Δεχτήκαμε την επίσκεψη της χιώτισσας συγγραφέα κ. Σοφίας Κώττη, που μας διάβασε το παραμύθι της “Ένας γκρινιάρης κουραμπιές” (για περισσότερα εδώ: https://blogs.sch.gr/10nipchiou/?p=6553 )

Παράλληλα ξεκινήσαμε τις πρόβες για τη γιορτούλα μας με τίτλο: «Πρωτοχρονιάτικη περιπέτεια», ετοιμάσαμε το σκηνικό μας και περιμέναμε με ανυπομονησία να την παρουσιάσουμε στους γονείς αλλά και να πάρουμε τα πολύ όμορφα δωράκια μας από τον Αϊ-Βασίλη.

Καλές γιορτές!!!