Το έπος του 40

Με αφορμή τον εορτασμό του ΟΧΙ ανασυνθέσαμε τη φράση 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 και τη λέξη ΕΛΛΑΔΑ, διαβάσαμε  « Το Έπος του ’40»( Φ. Μανδηλαράς), γνωρίσαμε τις χώρες που ενεπλάκησαν στον πόλεμο και τους αρχηγούς τους και ζωγραφίσαμε σκηνές από το μέτωπο του αγώνα όπως τις φανταζόμαστε.

Είδαμε 4 πίνακες του Α. Αλεξανδράκη με θέμα το 1940, επικεντρωθήκαμε στον πίνακα «Αέρα», τον αναπαραστήσαμε με το σώμα μας και τον αποδώσαμε εικαστικά. Μιλήσαμε για το γράμμα Α,α, διαβάσαμε το ποίημα του και βρήκαμε και ζωγραφίσαμε λέξεις που ξεκινούν από Α,α.

Παρατηρήσαμε και ονομάσαμε τα μέρη της στολής ενός στρατιώτη και τα αντιστοιχήσαμε με τις ανάλογες λέξεις. Παίξαμε κινητικό παιχνίδι χωρισμένοι σε 2 ομάδες: κινούμαστε στο ρυθμό της παρέλασης  και όταν η μουσική σταματάει ακουμπάμε τα μέρη της στολής σύμφωνα με το παράγγελμα που μας δίνεται κάθε φορά. Φορέσαμε  στρατιωτικά καπέλα και ντύσαμε το στρατιώτη με τα ανάλογα ρούχα .

Μιλήσαμε για την ελληνική σημαία, παρατηρήσαμε τον πίνακα: «Ο Νέος Σημαιοφόρος»( Α. Φασιανός)  και δημιουργήσαμε μια φανταστική ιστορία. Παράλληλα είδαμε σημαίες από όλο τον κόσμο και σε ομάδες αντιστοιχήσαμε σημαία με κράτος.

Χρησιμοποιήσαμε στρατιωτικά κράνη για να παίξουμε μπάσκετ, αναπαραστήσαμε με το σώμα μας, αυτοσχεδιάζοντας, στιγμιότυπα από τη ζωή των ανθρώπων σε καιρό πολέμου( π.χ κουβαλάμε το όπλο μας, κρυβόμαστε για να γλυτώσουμε από τους βομβαρδισμούς, κτλ) και φωνάξαμε δυνατά ΑΕΡΑ και ΟΧΙ υπό τους ήχους του Ντούτσε.

Κάναμε και τις εικαστικές  μας δημιουργίες κόβοντας και ζωγραφίζοντας την ελληνική σημαία και αλεξιπτωτιστές  και φτιάχνοντας «το φαντάρο που λέει ΟΧΙ».