ΗΡΘΕ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΑΙΔΙΑ !!!

Επιστρέφοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων  ξεκινήσαμε να μιλάμε για τις 4 εποχές. Διαβάσαμε: « Ο Άρχοντας του Χειμώνα και η Νεράιδα του Καλοκαιριού», βάλαμε στη σωστή σειρά καρτέλες με σύμβολα ανά εποχή και τις αντιστοιχήσαμε με τα ονόματα τους. Παίξαμε το παιχνίδι: « Οι 4 εποχές του χρόνου» και ζωγραφίσαμε από μια εικόνα για κάθε εποχή.

Γνωρίσαμε καλύτερα τις εποχές μέσα από το βιβλίο: « Όλες οι εποχές του χρόνου σ΄ ένα δέντρο» και τις δραματοποιήσαμε με τη συνοδεία της μουσικής του A. Vivaldi. Διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε το μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης και αντιστοιχήσαμε κάθε εποχή του χρόνου με το αρχικό της γράμμα.

Στη συνέχεια επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην εποχή του χειμώνα. Παίξαμε παιχνίδι μνήμης με διάφορα αντικείμενα που θυμίζουν χειμώνα και κρατηθήκαμε ζεστοί επινοώντας διάφορους τρόπους και χρησιμοποιώντας το σώμα μας.  Διαβάσαμε το ποίημα: « Ο κύριος Γκούχου-γκουχ: Κυρίες και Κύριοι κρυωμένοι», μιλήσαμε για τους κανόνες υγιεινής και φτιάξαμε το δικό μας κύριο Γκούχου-γκουχ».

Αναφερθήκαμε στα χειμωνιάτικα ρούχα, τα ζωγραφίσαμε, τα κόψαμε και φτιάξαμε την κατασκευή: « Η ντουλάπα με τα ρούχα του χειμώνα».

Διαβάσαμε το ποίημα: « Το χιόνι» (Κ. Καρυωτάκης) κόψαμε χιονονιφάδες, φτιάξαμε χιονόμπαλες από χαρτί και παίξαμε χιονοπόλεμο. Μάθαμε το τραγούδι του χειμώνα και παίξαμε με τις φωνές ( Α, Ε, Ι, Ο, ΟΥ) , κόψαμε και ζωγραφίσαμε «τα πουλάκια του χειμώνα» για να διακοσμήσουμε το δέντρο της τάξης μας και φτιάξαμε ένα χειμωνιάτικο τοπίο χρησιμοποιώντας cotton pads.

Δε παραλείψαμε να ασχοληθούμε και με τους αγαπημένους μας χιονάνθρωπους. Είδαμε πίνακα αναφοράς για το χιονάνθρωπο και τα μέρη του, παίξαμε μαθηματικά παιχνίδια, διαγωνιστήκαμε σε 2 ομάδες για το ποια θα ντύσει πιο γρήγορα το χιονάνθρωπο και φτιάξαμε χιονάνθρωπους με διάφορους τρόπους.

Ολοκληρώσαμε την ενασχόληση μας με το χειμώνα φτιάχνοντας ζεστή σοκολάτα. Αναγνωρίσαμε και μετρήσαμε τα υλικά μας, φτιάξαμε πάζλ (με κομμάτια από συσκευασίες σοκολάτας), ψηφίσαμε την αγαπημένη μας και τέλος απολαύσαμε το ζεστό μας ρόφημα με νόστιμα μπισκοτάκια!!!